UTKONKURRERTE ORIGINALEN: Med det biotilsvarende legemiddelet Benapali utkonkurrerte Biogen, ved regiondirektør Frode Hellesnes (midten), konkurrenten Pfizer og deres Enbrel. Foto: Unni Skoglund

Nytt biotilsvarende legemiddel billigere enn Enbrel

Den biotilsvarende TNF-hemmeren Benepali utkonkurrerte originalpreparatet på pris.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TRONDHEIM/BRITANNIA HOTEL: I anbudsrunden for TNF-hemmere i Legemiddelinnkjøpsamarbeid (LIS) ga produsenten Biogen tilbud om rabatt på 47 prosent for TNF-hemmeren Benepali – det første biotilsvarende legemiddelet til Enbrel (etanercept).

Ettersom konkurrenten Pfizer ikke tilbød mer enn 41 prosent i rabatt på referanselegemiddelet, vil sykehusene anbefales å bruke det biotilsvarende preparatet fremfor originalpreparatet. Benepali ble EU-godkjent for bare få uker siden.
Nest rimeligst
Selv om Benepali har lavere pris enn Enbrel, er det nye biotilsvarende ikke det aller rimeligste pasientadministrerte legemiddelet. Lavest pris har UCB Pharma sitt legemiddel Cimzia.
Som eksempel er kostnaden for to års behandling av revmatoid artritt beregnet til 110.848 kroner for Cimzia og 146.916 kroner for det biotilsvarende Benepali.
For originalpreparatet er den samme behandlingen beregnet å koste165.952 kroner, dersom den gis i dosen 50 milligram ferdigfylt penn. For de øvrige doseringene av Enbrel er det tilbudt «tilnærmet ingen rabatt», ifølge LIS.
Størst omsetning
Enbrel var det nest mest omsatte legemiddelet i Norge i fjor, med en omsetning på 363 millioner kroner målt i apotekenes innkjøpspris (AIP), ifølge statistikktjenesten Farmastat.
Artikkelen er oppdatert 1. februar.

Powered by Labrador CMS