RESULTATENE: Avdelingsoverlege Synøve Kalstad ved UNN, i LIS sin spesialistgruppe, presenterte hovedresultatene av anbudsrunden for TNF-hemmere for blant andre revmatoid artritt. Foto: Unni Skoglund Foto:

Utropte Pfizer til vinner

I årets LIS-anbud for TNF-hemmere, vant Pfizer med laveste pris på sitt biotilsvarende Inflectra, og slo fjorårets vinner Orion Pharma og deres Remsima.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TRONDHEIM/BRITANNIA HOTEL: Det var stille i salen da resultatene fra årets LIS-anbud for biologiske legemidler (TNF-hemmere) innen revmatologisk sykdom, mage- og tarmsykdom og hudlidelser ble offentliggjort torsdag ettermiddag. 
Formålet med anbudene i regi av Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) er å bidra til lavere legemiddelkostnader for sykehusene.
I fjor var Orion Pharma som var den store vinneren i LIS-anbud for TNF-hemmere med sitt legemiddel Remsima, det biotilsvarende til Remicade (infliksimab). I år var Pfizer, som har kjøpt Hospira, den klare vinneren med sitt biotilsvarende Inflectra.
To års behandling
Mens to års behandling med Inflectra nå koster sykehusene 59.516 kroner pr. pasient med revmatoid artritt, er kostnaden på 74.235 kroner for Remsima.

MSD, som markedsfører Remicade ligger langt høyere i pris, hvor to-årskostnaden ved å bruke originallegemiddelet hos leddgiktspasienter blir på hele 152.719 kroner.
Kostnadene er beregnet ut fra dosering til pasient på cirka 75 kg.
Kostnadene for blant andre Crohns sykdom er høyere på grunn av ulik dosering, men også her er Inflectra det rimeligste. 
Prisberegningene er gjort for første og andre års legemiddelkostnad.  Summen av legemiddelkostnadene for de to første behandlingsår er grunnlag for rangeringen i anbefalingene.
Det legemiddelet med lavest pris, blir av LIS anbefalt som førstevalg ved oppstart av behandling eller ved bytte av legemiddel.
Tapte to ganger
Hospira tilbød i fjor 51 prosent på sitt legemiddel Inflectra, men tapte i konkurranse med Remsima, hvor Orion Pharma vant anbudet med rekordstor rabatt på 69 prosent, sammenlignet med tilbudsprisen på Remicade.

Også året før tapte Hospira, og nå tyder mye på at alle gode ting er tre - selv om det formelt nå er Pfizer som er anbudsvinneren, siden de har kjøpt opp Hospira.
Store prisreduksjoner
Salget av Inflectra vil med stor sannsynlighet øke betraktelig; Sykehusene ser ut til å være lojale til LIS-anbefalingene. Ved utgangen av fjoråret var markedsandelen for fjorårets vinner Remsima på over 85 prosent.
Rabattene fører til store besparelser for sykehus. Bare i fjor utgjorde prisreduksjonen gjennom anbudsrunden for disse legemidlene samt for legemidler til behandling av kreft og MS, til en besparelse for sykehusene på over 2,1 milliarder kroner – sammenlignet med normalpris på legemidlene.

Artikkelen er redigert kl 1530.

Powered by Labrador CMS