Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
IKKE LOV: Legemiddelindustrien ønsket å gi informasjon om reseptpliktige legemidler til pasientene i etterkant av legens forskrivning. Men det får de ikke, fastslår HOD. Foto: Colourbox

HOD: Pasientinfo etter forskrivning er reklame

– Informasjon om reseptpliktige legemidler fra legemiddelindustrien til pasienter etter forskrivning, er reklame, fastslår departementet.

Publisert: 2016-03-31 — 10.19 (Oppdatert: 2016-03-31 — 10.33)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Det fastslår Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Legemiddelindustrien (LMI) foreslo, under behandlingen av Legemiddelmeldingen, at informasjon om reseptpliktige legemidler til pasientene i etterkant av legens forskrivning ikke burde regnes som reklame.

SLV: - Fornøyd
Innspillet er ikke tatt til følge, uttaler HOD.

– Vi er fornøyd med at dette ønsket fra industrien ikke ble tatt til følge, kommenterer fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Dagens Medisin.

På bakgrunn av meldingen og Stortingets behandling uttaler Helse- og omsorgsdepartementet følgende:

«…komitemerknaden vedrørende pasientrettetinformasjon om legemidler fra industrien skal forstås slik at flertallet støtter den løsning som ble foreslått i Legemiddelmeldingen. Det vil si at informasjonsmateriell fra legemiddelindustrien som deles ut til pasient etter forskrivning, regnes som reklame. Legemiddelindustrien skal inviteres til et samarbeid med myndighetene for å lage pasientrettet informasjon om legemidler.»

 All pasientinformasjon om reseptpliktige legemidler som er laget av eller støttet av legemiddelindustri regnes som reklame til allmenheten og er med noen unntak ikke tillatt, ifølge Statens legemiddelverk.

Dette er unntakene:
Informasjonsmateriell som inngår i godkjenningsprosessen for legemidlet (preparatomtale, pakningsvedlegg og sikkerhetsinformasjon som inngår i risikohåndteringsplanen) er unntatt.

Helse- og sykdomsveiledning til allmenheten som er utformet i tråd med Legemiddelverkets veiledning regnes ikke som reklame.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Kaare Mathiesen 01.04.2016 15.28.58

  Dette setter HODs egeninteresse foran pasientrettigheter. Helse- og omsorgskommiteen er politikere som fremst stoler på HOD, nesten ubetinget. Det kan vi lese av at politikerne snur nærmest momentant når enkeltsaker kommer fram i pressen. Vi må ikke tro at legemiddelindustrien er uetiske, ihvertfall ikke når det kan fremlegges en trykt brosjyre .-) Kan vi få en pasientrettighetssak av dette? Det er jo forskrifter, og personlig mener jeg at Legeforeningens advokater er flinke, men fraværende. Slike framspill fra HOD og LMV er takken for at Legeforeningen forsøker å ligge under "radaren" i det offentlige rom.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!