BESKYTTER MOT KREFT: Vaksinen mot humant papillomvirus (HPV) beskytter mot de typene av HPV (type 16 og 18) som er årsaken til utvikling av cirka 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene Foto: Colourbox

19 alvorlige bivirkninger av HPV-vaksine

Det ble meldt inn flere alvorlige bivirkninger av HPV-vaksinen i fjor enn tidligere år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I fjor ble det rapportert inn 92 bivirkningsmeldinger etter HPV-vaksinen som gis som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn. 19 av disse tilfellene er klassifisert som alvorlige i statistikken fra Statens legemiddelverk.

Det er langt flere enn tidligere år; til sammenligning ble det i 2014 meldt om 6 alvorlige tilfeller.

Av de 19 er fem av pasientene meldt som «i bedring» eller friske, mens resten fortsatt er under behandling eller får oppfølging for symptomene.

Fryktet POTS
For å bli definert som alvorlig må hendelsen enten ha medført sykehusopphold, regnes som en medisinsk viktig hendelse, gitt vedvarende betydelig nedsatt funksjonsevne eller medført livstruende sykdom eller død. Det er ikke meldt om dødsfall som kan knyttes til vaksinen.

Ifølge Legemiddelverket skyldes økningen i alvorlige tilfeller at Folkehelseinstituttet i fjor sendte ut et brev til helsepersoner der de ble bedt om å melde autonome dysfunksjoner, deriblant POTS (postural ortostatisk tachykardi syndrom) dersom sammenheng med HPV-vaksinen kunne mistenkes.

En granskning fra de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) konkluderte senere med at det ikke var grunnlag for en slik mistanke. Ved utgangen av året var det meldt om fem mulige tilfeller av POTS. Det er også meldt om 10 tilfeller av postviralt tretthetssyndrom og/eller kronisk utmattelsessyndrom (CFS)/myalgisk encefalomyelit (ME).

- Som forventet
Siden vaksinen ble innført i 2009 har Legemiddelverket totalt mottatt 645 bivirkningsmeldinger etter at cirka 160.000 jenter er vaksinert. I ni av ti tilfeller betegnes bivirkningene som lite alvorlige.

De vanligste meldte bivirkningene av HPV-vaksinen er hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt og hodepine. Det er også meldt om feber, oppkast, diaré og magesmerter, besvimelser og pustebesvær.

«Innrapporterte bivirkninger er så langt som forventet, og fordelene ved å gi vaksinen vurderes som langt større enn de mulige ulempene. Det er ikke grunnlag for å endre på gjeldende anbefalinger om bruk av HPV-vaksinen», skriver Legemiddelverket i sin rapport.

Powered by Labrador CMS