Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Havarikommisjonen har havarert

– Det er arrogant og respektløst av helseministeren ikke å lytte til faglige råd, sier Ap-politiker som ber Høie snu i saken om undersøkelseskommisjon i helsevesenet.

Publisert: 2016-03-04 — 15.00
Denne artikkelen er over seks år gammel.
BER HØIE DROPPE PLANENE: – Det har gått prestisje i denne saken for Høie. Det hadde vært mye mer respektabelt å si«beklager, vi tok kanskje feil», sier Tove Karoline Knutsen. Foto: Ap

– Når ett utvalg og bortimot 60 høringsinstanser fraråder å opprette havarikommisjonen, er det veldig merkelig at helseministeren står på sitt og sier at «uansett hva andre sier, så gjør jeg dette», sier Tove Karoline Knutsen (Ap), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Som Dagens Medisin meldte fredag, er det massiv motstand i fagmiljøene mot opprettelsen av en uavhengig undersøkelseskommisjon i helsevesenet, etter modell fra luftfarten.

Til og med helseministerens egen fagetat, Helsedirektorat, vender han ryggen. Det samme gjør alle fylkesmennene, sykehusene og kommunene som har uttalt seg i høringsrunden.

Likevel står Bent Høie fast på planene om å opprette undersøkelseskommisjonen, slik det er nedfelt i regjeringsplattformen.

– Handler om prestisje
– Når helseministeren har fått tommelen ned fra så å si alle instanser, så er det vanskelig å skjønne og forunderlig at han ikke legger bort hele forslaget, men fortsatt insisterer på at dette er det rette verktøyet når så mange mener det er uklokt, byråkratisk og ressurskrevende, sier Knutsen.

– Hvorfor velger han ikke å lytte på faglige råd, tror du?

– Den eneste grunnen til at han fortsatt insisterer på dette, uavhengig av hva utvalg og høringsinstanser har sagt, må være at det har gått prestisje i havarikommisjonen som Høie har snakket om siden han var i opposisjon. Men dette er en alt for viktig sak til at det skal være knyttet egenprestisje til det. Det hadde vært voksent og respektabelt av Høie å innrømme at han tok feil.

– Legg bort kommisjonen
Knutsen har ett klart råd til Høie i denne saken:

– Alle er opptatt av å styrke pasientsikkerheten. Når det skjer skade på pasienter skal vi inn og undersøke og sette i verk tiltak. Men mitt råd er å legge bort hele havarikommisjonen og fortsatt jobbe for å styrke pasientsikkerheten gjennom de verktøyene vi har. Havarikommisjonen har havarert, sier hun.

Allerede i juni 2014 fastslo Høie at han ville opprette en undersøkelseskommisjon, uavhengig av hva ekspertutvalget konkluderte med.

– Urovekkende reaksjonsmønster
– Hvordan ser du på utredningsarbeidet som er gjort i lys av dette?

– Jeg mener det viser arroganse og mangel på respekt overfor sterke faginstanser, institusjoner og etater som sitter tett på problemstillingen. Dette føyer seg inn i et urovekkende reaksjonsmønster fra helseministeren. Det er mange saker hvor han har fått motbør fra faginstanser som sitter tett på sakene, men hvor Høie likevel velger å kjøre sitt eget løp, sier Knutsen.

Som eksempel nevner hun sakene om statlig finansiering i eldreomsorgen og rettsliggjøring av rett til sykehjemsplass.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Finn Gaute Pedersen 25.03.2017 14.02.07

  Nå er det dags å skifte ut vår helseminister da han hele veien utsetter alle gode forslag med å danne nye kommisjoner . Hva har denne helseministeren fått til ?

 • Ann Kathrine Lund 07.03.2016 16.18.18

  Jeg tror det er fornuftig av Høye å stå på sitt. Uavhengige er det beste. Knutsen liker kanskje ikke at en uavhengig kommisjon skal rote i sykehusenes feil og mangler?

 • Terje 04.03.2016 22.42.53

  Ser at noe er redigert bort i mitt innlegg. "--- metoden"

 • terje 04.03.2016 20.30.57

  En ting har livet lært meg og det er at i et styre/kommisjon er alle enig med lederen og det har vel Høie forstått. pisse oppover og spytte nedover. er en velkjendt taktikk.

 • Leif 04.03.2016 16.16.54

  Hvorfor går faglige, medisinsk byråkratiske, i mot, uavhengige og byråkratiske, undersøkelser, av, byråkratisk, arroganse?... https://www.youtube.com/watch?v=u6_RBZI4VHA ..... For skal ikke byråkratiet i helsevesenet både være støtteapparat for, tett samarbeids integrert med og legge strategiske føringer på, det byråkratiske, ja, på den hvite og kliniske, samvittighetsfulle og feilfrie rapporterte, byråkratisk, somatiske?…. http://tidsskriftet.no/article/589333/ .... I dagens komplekse samfunn er jo helsevesenet nå like avhengig av IT-personell som de er av, det byråkratiske, ja, av den journalførende og rosa mal dokumenterende, rett og troende, byråkratisk, psykiatriske… http://www.tekstualitet.no/?p=1711 .... Og da er det viktig at samfunnet får mest mulig igjen for hver krone investert i, det byråkratiske, ja, i den kirurgiske og DRG kompliserte, innsats- og ledelsesstyrte, byråkratisk, empatiske… http://tidsskriftet.no/article/1719811 .... Da må helsearbeidere tåle både samarbeid og kontroll fra alle yrkesgrupper og pasienter og lære både å lede og å bli ledet fra, det byråkratiske, ja, fra den målstyrte og resultatorienterte, kvalitets- og blå russ vente trengende, uavhengige, psykopatiske... https://www.youtube.com/watch?v=qXa9yT3EcMU

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!