Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
SPØRSMÅL: Professor emeritus Ole-Erik Iversen mener det åpner for mange spørsmål når det nå skal bli lov å abortere ett tvillingfoster. Foto: Per Corneliussen

– Kan bli ny runde om reservasjonsrett

Professor emeritus Ole-Erik Iversen mener flere kan ønske å reservere seg mot å utføre abort når fosterreduksjon av tvillinger blir en rettighet.

Publisert: 2016-02-26 — 09.01

Justisdepartementet har konkludert med at det er lov til å fjerne ett friskt tvillingfoster.

Iversen påpeker at det ikke er noen dokumentert erfaring med slike inngrep før uke 12 i Norge.

– I praksis blir dette sikkert en sjelden problemstilling, men det prinsipielle er like viktig uansett, sier Iversen, professor emeritus ved Universitetet i Bergen.

Ny runde om reservasjonsrett
Iversen ser for seg en rekke mulige konsekvenser av den nye juridiske vurderingen som fastslår at fosterreduksjon av tvillinger er en rettighet før uke 12.

– Blir det en ny runde med leger som vil reservere seg mot å utføre dette vanskelige og høyteknologiske inngrepet? Jeg tror vi får en ny debatt om reservasjonsrett her, sier Iversen.

Kritisk fagmiljø
Han påpeker at fagmiljøet synes enstemmig kritisk både av etiske og medisinske grunner.

Les: Frykter konsekvensene av fosterreduksjon.

– Det er 15-20 prosent økt risiko for fosterdød av gjenværende tvilling ved et slikt inngrep. Det er heller ingen dokumentert medisinsk gevinst, sier han.

Tidlig ultralyd
Han ser også for seg at flere gravide kan komme til å ønske tidlig ultralyd.

– Kan vi også risikere et rush av tidlig gravide som vil utelukke tvillinger ved å ta tidlig ultralyd? spør han.

Alle tidligere diskusjoner om ny teknologi som har satt abortloven på prøve har blitt løst med forskriftsendring.

Innskrenking må i Stortinget
Iversen påpeker at for å innskrenke abortloven, slik man nå må dersom man ikke ønsker fosterreduksjon i 1. trimester, må saken opp i Stortinget. Det vil i tilfelle bli for første gang på 40 år.

– Jeg ønsker ikke ny Stortingsbehandling, men dersom man ikke ønsker denne retten, har man malt seg opp i et hjørne, da er mulighetene nå få, sier Iversen.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Mette Løkeland 04.03.2016 11.39.37

  Skilnaden på kirurgisk og medikamentell abort er at ved kirurgisk abort så er det legen som utfører svangerskapsavbrotet medan ved medikamentell abort så er det kvinna som sjølv utfører det ved å fysisk ta tablettane. Ved fosterreduksjon er det til liks som ved kirurgisk abort legen som vert den utførande part. Det siste er det nok ein del legar som vil finna vanskeleg, men det fjerner ikkje den juridiske og moralske retten til kvinna til å få bestemme over kor mange barn ho skal få. Utfordringa for helsevesenet vert såleis å sikra seg at ein har nok legar tilsett som kan utføra prosedyren og som ikkje reserverer seg. Spørsmålet vert også kva for sjukehus ein skal påleggja å kompetanse til å utføra inngrepet.

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!