FØFLEKKREFT: Kunnskapssenterets vurdering av legemidler mot føflekkreft er en del av beslutningsgrunnlaget som helsemyndighetene skal bruke når de skal vurdere om de nye medisinene skal tas i bruk i Norge. Foto: Colourbox

Immunterapi for føflekkkreft: – Nødvendig med store rabatter

Ingen av de nye immunterapiene er kostnadseffektive – uten rabatt, ifølge Kunnskapssenteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kunnskapssenteret har vurdert nye legemidler for føflekkreft, i en såkalt fullstendig metodevurdering.
- Må redusere prisene med 63 til 84 prosent
De konkluderer med at ingen av de nye legemidlene til bruk i behandling av malignt melanom er kostnadseffektive dersom det ikke gis rabatter fra legemiddelfirmaene.
Man trenger minst 63 prosent rabatt, ifølge Kunnskapssenteret, som har sammenlignet klinisk effekt og kostnadseffektivitet av syv nye legemidler for malignt melanom.

 –  Ingen av legemidlene er kostnadseffektive, gitt apotekenes maksimale utsalgspris. De budsjettmessige konsekvensene av å innføre dem i norsk helsetjeneste er store, konkluderes det.

 Prisene må reduseres i størrelsesorden 63 til 84 prosent for å bedre kostnadseffektiviteten og redusere budsjettvirkningene, ifølge metodevurderingen.

Vurderte kvalitet på dokumentasjon
Forskerne kan ikke avgjøre hvilken av de nye immunterapiene som er mest kostnadseffektive, om det er nivolumab eller pembrolizumab brukt alene, eller kombinasjonen nivolumab og ipilimumab.
De mener derfor det er relevant å sammenlikne de nye immunterapiene med dakarbazin, selv om ipilimumab har vært på markedet i noen år allerede. Dette skyldes at ipilimumab med dagens pris ikke er kostnadseffektivt.

Mangler dokumentasjon
– Vi vurderte kvaliteten på dokumentasjonen for totaloverlevelse og progresjonsfri overlevelse til å være moderat eller høy for flertallet av våre sammenligninger. For alvorlige bivirkninger vurderte vi kvaliteten til å være lav eller svært lav i de fleste av våre vurderinger. Vi har mangelfull dokumentasjon for helserelatert livskvalitet, uttaler seniorforsker Eva Pike, ifølge Kunnskapssenteret.

 Kunnskapssenteret har vurdert følgende legemidler brukt alene eller i kombinasjon:
cobimetinib, dabrafenib, ipilimumab, nivolumab, pembrolizumab, trametinib og vemurafenib.

  • Ipilimumab, nivolumab og pembrolizumab virker ved å regulere immunsystemet.
  • Dabrafenib, vemurafenib og trametinib brukes til pasienter som har en såkalt BRAF genmutasjon.
  • Alle legemidlene, med unntak av cobimetinib, har markedsføringstillatelse i Norge. Kunsskapssenteret har brukt cellegiften dakarbazin som felles komparator i analysene.
  • Dakarbazin var det mest brukte alternativet til ipilimumab kom på markedet.
Powered by Labrador CMS