Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
BEHANDLER ME-PASIENTER: Kreftlege Dagfinn Øgreid ved KOLIBRI MEDICAL AS har behandlet mellom 20 og 30 ME-pasienter med rituximab. Foto: KOLIBRI MEDICAL

Tilbyr privat ME-behandling med kreftmedisin – forskere reagerer

En privat klinikk i Sandnes tilbyr behandling mot ME med kreftmedisinen rituximab. Pasientene betaler opp mot 200.000 kroner.

Publisert: 2015-11-23 — 14.31 (Oppdatert: 2015-11-23 — 14.43)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I  2011 publiserte kreftlegene Øystein Fluge og Olav Mella de første resultatene av en randomisert studie som viste effekt av kreftmedisinen rituximab på pasienter med kronisk utmattelsessyndrom (CFS)/ME.

20 til 30 pasienter
Det forskes fortsatt på dette ved Haukeland, og medisinens effekt på kronisk utmattelsessyndrom er ikke avklart.

Men onkolog og professor i medisin, Dagfinn Øgreid ved Kolibri Medical AS i Sandnes, gir tilbud om denne behandlingen i Sandnes.

Ved privatklinikken har mellom 20 og 30 pasienter fått  behandlingen, og betalt opp mot 200.000 kroner, ifølge Øgreid.

 - Vi har behandlet med rituximab i noen måneder. Vi mener dataene som er publisert er gode, og såpass imponerende at det er vanskelig å ikke gi denne behandlingen i en forsvarlig ramme.  Vi har vel hjulpet noen som i stedet for å dra til USA og betale millioner, har fått tilsvarende behandling hos oss, sier Øgreid til Dagens Medisin.

Øgreid sier han følger opplegget til forskningen som pågår ved Haukeland.


- Vi forholder oss til protokollen på Haukeland. Studien er veldig klart definert, og vi registrerer både virkning og bivirkning på vanlig måte, sier han. 

- Visste ikke noe om dette
Kreftlege og forsker ved Haukeland, Øystein Fluge, den ene av forskerne som står bak behandlingsmetoden, sier til Dagens Medisin at han først nylig hørte om tilbudet som gis  ved Kolibiri Medical.

- Øgreid har ikke vært i kontakt med oss, og vi ante ikke noe om dette tilbudet før cirka en måned siden. Vi mener at pasienter ikke bør få denne behandlingen utenfor kliniske studier, sier Fluge til Dagens Medisin.

- Som det står i vår siste artikkel så er dette ingen etablert medisinsk sannhet. Det er for tidlig. En randomisert studie vil avklare nærmere om dette har noe for seg, sier Fluge.

Øgreid presiserer at det er strenge kriterier for å få behandlingen hos ham:

- Vi er strenge på kriteriene. Pasientene må ha en ME-diagnose, og ha papir fra et offentlig renommert sykehus eller spesialist for i det hele tatt å være aktuelle.

- Pasientene betaler rundt 200.000 for behandlingen. Hva tenker du om den prisen?

- Det er en høy pris, men totalt sett er 85 prosent av kostnadene medikamentkostnad. Vi tar betalt for overvåkning og legekonsultasjon. Jeg mener det offentlige burde tilby denne behandlingen, sier Øgreid.

Ifølge Øgreid er to til tre pasienter blitt helt friske så langt.

 

 • Fluge og Mella arbeider med utgangspunkt i følgende hypotese:

ME/CFS hos en sub-gruppe pasienter kan være en variant av en autoimmun sykdom. Mønsteret for respons og tilbakefall etter rituximab-intervensjon stemmer overens med responsforløp ved andre erkjente autoimmune sykdommer. ME/CFS utløses ofte etter infeksjoner, det er klar overvekt av kvinner, og det synes å være en genetisk predisposisjon.

Les mer om forskningen her

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Bente Randal 13.01.2016 22.58.22

  Stőtter Vikctor Håland og Olav Jensen her.

 • Jan Hansen 06.12.2015 15.23.56

  Robin: Roche som står bak Mabthera (Rituximab) har lansert egen versjon i India som er identisk med Mabthera i Europa: http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/rituximab-in-india.38071/ 500mg koster 4.200 kroner mot 12.000 i Norge. I tillegg er jo behandlingen mye billigere. Ikke noe jeg ville gjort, men skulle jeg først gjort det i India hadde jeg gått for Roches varer :)

 • Robin Celius 06.12.2015 00.49.59

  Så får dem gnikk og gnu her på medisinen sin i 2-3 år til. Helt latterlig veit du. Snart 30 år på markedet. For et nisseeland.

 • Robin Celius 06.12.2015 00.48.37

  Ja, ender vel opp med det. Fått jobbtilbud der også. Skulle få gratis behandling. Så da får jeg vel ta den muligheten, hvis myndighetene her gir meg lov.

 • Johan 05.12.2015 02.03.11

  Det finns alternativ som är mer gynnsamma prismässigt. Dr Reddy’s Laboratories i Indien har biosimilaren Reditux® till rituximab. Reditux® marknadsförs i Indien, Chile, Boliva och Peru. Priset för Reditux® är cirka hälften av priset för MabThera® (Roche). Fler exempel på biosimilarer till rituximab finns här: http://www.gabionline.net/Biosimilars/General/Biosimilars-of-rituximab

 • Robin Celius 01.12.2015 15.50.27

  Blir Kolibri nektet å gi behandling til de ME-syke drar jeg til India og søker NAV om å få bli der et halvt år. Satser på at biotilsvarende er like bra der. Fått behandlingstilbud der, ved et kreftsykehus. Har også fått tilbud om å bistå elektroprosjektering ved oppføring at et nytt kjernekraftverk, da de så profilen min på LinkedIn. Kanskje det er en fremtid i et annet land...

 • Victor Håland 28.11.2015 14.28.19

  Rettelse; "de"

 • Victor Håland 28.11.2015 14.27.37

  Til orientering: fylkeslegen fikk en bekymringsmelding, og plikter å behandle den. Dette er bare bra, rammene rundt behandlingen er veldig god, så det er ikke noe å frykte. Og Reimer: Det var jo ikke en bombe at du kom tilbake med den siteringen, men du kunne kanskje tatt med at Mella poengterte at du ikke anbefaler behandling i "publikasjonssammenheng". Det sier seg selv.

 • AH 28.11.2015 13.15.39

  Dette visste alles som kjenner ME- saken at ville skje. Øgreid kan nå stille seg i køen etter de som opp gjennom årene har forsøkt å finne en medisink hjelp. Det er sterke krefter i sving må vite. Husk at alle tiltak som kan bidra legitimere at ME er en ordentlig sykdom er en styggedom i store deler av fagmiljøet rundt ME. Forskerne, både på Haukeland og ellers ute i verden, ønsker forståelig nok ro rundt sine studier. Fluge og Mella har fått en velfortjent stjernestatus hos oss Me- syke. Men forsømmelse og neglisjering fra alle hold i helsevesenet må ikke gjøre ME- pasienter naive! Med støtte fra et fagmiljø som er farget av usmakelige maktkamper og prestisje så må ikke sårt tiltrengt forskning i inn og utlandet få bremse / hindre muligheter til å hjelpe lidende mennesker underveis. For å si det sånn.... nå må Helsevesenet ha flere tanker i hodet samtidig når det gjelder ME. Vi har ventet lenge nok og har ingen flere år å miste!

 • Robin Celius 28.11.2015 05.31.30

  Kom jo som en bombe! Myndighetene syns sikkert det er bedre at ME-syke drar til Sveits for å bli kremert... enn å få en gammel medisin. Det landet her raser jo fra hverandre i ekspressfart...

 • Mats Reimer 27.11.2015 21.00.07

  Fylkeslegen oppretter tilsynssak: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-rogaland#t=5m13s

 • Mats Reimer 27.11.2015 20.55.52

  NRK Rogaland. http://www.nrk.no/rogaland/me-syke-betaler-dyrt-for-uavklart-medisin-1.12673862 "Forskerne reagerer på at medisinen blir gitt før effekten er avklart. – Først og fremst har vi veldig liten kunnskap om bivirkninger av medisinen på denne pasientgruppen, sier avdelingsdirektør Olav Mella ... det er ikke gitt at ME-pasienter har like stor toleranse som for eksempel kreftpasienter ... – Det er ennå ikke rett tidspunkt å behandle ME-syke med denne medisinen, sier Mella. – Det har med å kunne slå fast med større grad av sikkerhet hvem som kan ha nytteverdi av behandlingen. Ellers kan vi risikere at veldig mange får veldig dyre medisiner, legger han til."

 • Bo Fink 27.11.2015 14.43.27

  Victor Håland, inte ens jag hänger riktigt med när det gäller den teorin som alltså _enbart_ gäller kronisk (dvs, sen) neuroborrelios. Så du är inte ensam. :)

 • Victor Håland 27.11.2015 14.32.34

  Bo Fink: Takk. Er teorien at denne OspA-vaksinen forårsaker kronisk borreliose? Henger ikke helt med.. For øvrig en del uriktigheter: Det er ikke 67 og 64 % prosent som ble kurert, det er bare en tredjedel som ble tilnærmet helt friske eller helt friske. Resten hadde moderat respons. Det er også usikkert om EBV-viruset har noe relevans i det hele tatt, annet enn å trigge sykdommen hos en del.

 • Bo Fink 27.11.2015 14.18.06

  Tillägg till föregående kommentar. Den norske "supportern" har även klargjort att dom _enbart_ talar om kronisk neuroborrelios och att dom inte inkluderar varken ACA eller sen artrit i denna teori.

 • Bo Fink 28.11.2015 08.26.00

  Det gick inte att länka till teorin, kanske DM inte godkänner länken? Prövar att klistra in ett klipp istället: "Since 1999, ActionLyme has been proposing a model of Chronic Lyme based on the fact that the OspA vaccines were causing it too. And at the FDA hearing, Jan 2001, I mentioned that OspA was known to induce the immunosuppressive cytokine IL-10 (Mario Philipp) and Dattwyler's report about incompetent NK cells in Chronic Lyme,... stating that LYMErix seemed to be activating a latent infection (we thought it was spirochetes, but it turned out to be the herpesviruses), via this immunosuppression. ILADS and all the non-profits except May12.org, our partners, insist Chronic Lyme is about "spirochetes, and coinfections and biofilms" (Oh! My!), but scientifically, that is clearly wrong. Spirochetes do not form colonies in vivo, and only people with the HLA-linked hypersensitivity issues have a problem with biofilms. To Wit, most of you still have your teeth and they did not fall out due to "biofilms." Your body for the most part does not even see biofilms. And how can it be about spirochetes if OspA vaccination caused the same systemic disease ?? After playing Town Crier about this for over 10 years, finally someone treated cancer patients (unsurprising since we are talking about EBV, mainly, in leukemia) with Chronic Fatigue Syndrome and found a 67 and 64% cure rate with a drug that goes after bad, EBV-mutated B cells, Rituximab. The first such study on this came out in October 19th, 2011 (67% cure rate). The second one came out in July 2015 (64% cure rate). What do you say when the treatment overwhelmingly appears to fit the model of the disease we have been trying to explain to you for 16+ years?"

 • Victor Håland 27.11.2015 13.55.54

  Bo Fink: Har du link til teori?

 • Bo Fink 27.11.2015 13.37.20

  Jag hade inte ens tänkt blanda mig i denna debatt, om det inte vore för att en amerikansk person (som har minst en norsk "supporter") har en teori om att kronisk (dvs, sen) neuroborrelios inte beror på borreliabakterier utan istället är "något autoimmunt" (utlöst av OspA-antikroppar) som kan behandlas med rituximab med hänvisning till Fluge och Mellas studier. Undrar faktiskt vad Reimer och Aavitsland säger om det?

 • Victor Håland 27.11.2015 13.35.53

  Jeg vil også påpeke at hos de aller fleste som får rtx-behandling, så faller ikke igG-verdiene nevneverdig.

 • Victor Håland 27.11.2015 13.33.22

  Bo Fink: Hypotesen din er usannsynlig satt opp mot de individuelle dataene fra studiene. Hvorfor? Fordi pasientene responderer ikke før det har gått alt fra 3-8 måneder, noe som heller indikerer at respons inntrer når plasmaceller (som produserer flere tusen antistoffer i sekundet), skylles ut av systemet, ettersom det ikke finnes b-celler til å produsere nye. Hvis din hypotese skulle stemme, ville respons kommet mye fortere ettersom b-celler med rtx-behandling er ute av systemet etter ett par uker. Det er imidlertid ingen som får respons så tidlig. Så svaret er at den hypotesen er helt usannsynlig, men det kan være andre årsaker til at respons inntrer så sent. Dette undersøker de nå i fase 3.

 • Bo Fink 27.11.2015 13.12.33

  Victor Håland, anser du att det bara finns en enda förklaring till att man mår bättre om man får rituximab? Och att min möjliga förklaring till förbättring hos _vissa_ personer (se tidigare kommentarer) inte alls gäller?

 • Victor Håland 27.11.2015 12.28.04

  Bo Fink: Aktive infeksjoner blir utelukket før Rtx-behandling for ME, hvilken andre infeksjoner er det du ser for deg? Insinuerer du at de med respons i studiene, egentlig har aktive infeksjoner?

 • Bo Fink 27.11.2015 12.13.54

  Victor Håland, mitt argument är (hänvisar även till info som jag gett i tidigare kommentarer) att _även_ vid en infektion (vilket inte ens behöver vara en borrelios) så kan folk (i alla fall tillfälligt) "känna sig bättre" om man sänker immunförsvaret.

 • Victor Håland 27.11.2015 12.06.07

  Bo Fink: Poenget er at en kan ikke gjøre mer enn det som faktisk er mulig for å utelukke borrelia. En kommer en lang vei ved å se nøye på pasienthistorie og symptomsbilde, ved siden av grundig utredning. Argumentet ditt innebærer egentlig at en ikke kan behandle noe med rituximab, fordi noen kanskje har aktiv borrelia-infeksjon. Det går jo ikke.

 • Bo Fink 27.11.2015 11.59.05

  Victor Håland, det du skriver nu innebär faktiskt att det finns risk för att man behandlar folk med en _aktiv_ borreliainfektion med rituximab. Och en tidigare antibiotikabehandling vid sen borrelios innebär faktiskt _inte_ att man har "utrotat" en aktiv, sen borrelios. Behandlingsvikten vid en sent insatt borreliabehandling är nämligen upp emot 50%. Källa: http://www.borreliose-gesellschaft.de/Texte/guidelines.pdf

 • Victor Håland 27.11.2015 11.52.57

  Bo Fink: Ettersom ingen av testene for Borreliose er sikre, så kan du ikke det. Men en kan ikke la vær å behandle ME av den grunn. For å si det sånn: det har gått bra så langt i studiene. I en perfekt verden så kunne en jo prøvd antibiotikakur FØRST, men dette tillater ikke helsetilsynet en gang for de med påvist borreliose (jf. Luneng-saken). Det er helsepolitikken som må forandres.

 • Bo Fink 27.11.2015 11.39.02

  Victor Håland skrev: "I og med at det ser ut til at en kan ha borreliose selv om standardtestene er negative, må også symptombildet tas i betraktning." En kronisk (dvs, långvarig) B Afzelii-infektion ger rätt så sällan några synliga symptom. Hur skall man säkert kunna utesluta sen borrelios orsakad av den allra vanligaste borreliasorten i både Norge och Sverige om borreliatesterna (nu talar jag om det ELISA-test som används i Sverige) missar ca 30% av fallen? Källa (gällande svenska borreliatest vid ACA/akrodermatit): http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:398541/FULLTEXT01.pdf

 • MKM 27.11.2015 11.30.37

  Borreliose og ME er meget likt.... Og nei, det blir ikke utelukket. Borrelia øker B celler og det synes jeg er interessant med dette. Hva er årsaken til at noen ME pasienter har økt B celle respons? Haukeland forskerne beviser en sykdomsmekanisme og det har vel ikke vært gjort i Norge før for denne diagnosen. Det er ikke lenger en utelukkelses diagnose om legen følger diagnosekriteriene, diagnosen har sine særtrekk som ikke ses ved de fleste andre sykdommer men det som burde vekke mer interesse er den kliniske likheten mellom ME og Borreliose.

 • Bo Fink 27.11.2015 11.20.51

  Victor Håland, påpekandet gällande immunbrist gäller hur rituximab påverkar kroppen, vilket alltså _kan_ innebära att man känner sig "friskare" vid en infektion när man får rituximab-behandling jämfört med en person som har ett fullgott immunförsvar. Jodå, jag är mycket väl medveten om att man kan vara mycket sjuk när man lider av ME/CFS.

 • Victor Håland 27.11.2015 11.10.00

  Bo Fink: Sykdommer som innebærer immunsvikt må utelukkes før behandling, samme med borreliose. I og med at det ser ut til at en kan ha borreliose selv om standardtestene er negative, må også symptombildet tas i betraktning. Det essensielle her er at ME ikke er en hvilken som helst utelukkelsesdiagnose (som er et upassende navn på noe som er en forferdelig sykdom), men en sykdom som gir de rammede lavere livskvalitet enn pasienter med kreft, hjertesvikt osv. osv. De som ikke har hatt ME og ikke hører på paientene, ikke for å være arrogant; Men de har ikke så mye de skulle ha sagt om hvilken behandling pasientene velger så fremt medisinen er forsvarlig.

 • Bo Fink 27.11.2015 09.01.34

  Ett problem när man ger behandling som sänker immunförsvaret kan vara följande (klipp från Socialstyrelsens info nedan): "En brist i immunförsvaret leder ofta till sämre inflammationsförmåga och därmed färre symtom och mindre sjukdomskänsla. Det är därför viktigt att känna till att personer med variabel immunbrist inte behöver ha samma sjukdomskänsla som andra." https://www.socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser/variabelimmunbrist

 • Bo Fink 27.11.2015 08.52.54

  Robin Celius, jag anser att man skall vara försiktig med att behandla ett syndrom (dvs, ME/CFS) som ju faktiskt är en uteslutningsdiagnos med rituximab. Man kan ju faktiskt ha missat aktiva infektioner som tex borrelios pga att borreliatesterna inte alltid ger utslag.

 • Robin Celius 27.11.2015 08.43.53

  At ikke myndighetene kan få fart på diagnostiseringen, så syke kan kjøpe seg behandling selv, er etisk totalt uforsvarlig og uansvarlig. Kan ikke se regjeringen har fått til mye på det feltet som lovet. Ser på det som et stort løftebrudd og valgflesk. Det å se Reimer blande seg inn i norske helseutfordringer får meg til å bli helt uvel. Kan ikke han holde seg i Sverige og heller kjøre en "Aavitsland-stil" i hjemlandet sitt?

 • Arzt 27.11.2015 00.16.14

  I Sverige får patienter med multipel skleros (MS) rituximab trots bara en fas II studie finns. Jag ser därför inga motiv till varför det skulle vara några problem att ge ME-patienter rituximab. Läkemedlet är använt i tjugo år och använt för behandling av bland annat reumatoid artrit, därmed är dess effekt på människa väl känd. Som läkare har vi fri förskrivningsrätt och risken för dödsfall av behandlingen lär vara mindre än 1 på 50000. Vid övervägande mellan risk och nytta, är valet ganska lätt egentligen. Jag vet en patient som använder rituximab. Hen har barn som går på dagis och drar hem förkylning och influensa. Patienten säger att hen inte blir märkbart sjukare än övriga familjemedlemmar trots använder rituximab sedan ett år tillbaka.

 • Victor Håland 26.11.2015 22.55.58

  Mats Reimer: Nå henger jeg ikke helt med, hvordan trekker du den konklusjonen når Fluge/Mella selv sier at disse "two patients", ikke oppfylte canada-kriteriene?

 • Mats Reimer 26.11.2015 22.40.18

  Precis, ditt citat stöder det jag just skrev.

 • Victor Håland 26.11.2015 21.31.21

  Mats Reimer: Nei, det var 2. Jeg siterer fra 2011-studiet: " Two patients in the placebo group did not fulfil these criteria, and it could therefore be argued that they might not have CFS. One of these had almost no pain, and one had only slight cognitive symptoms and also reported marked mood disturbances. The latter patient reported major improvement after intervention with saline and was recorded as one of the two responders in the Placebo group."

 • Mats Reimer 26.11.2015 20.56.58

  @Victor Håland: jag tror du minns fel. Det var den ena av två placeboresponders som inte uppfyllde de godtyckliga Canadakriterierna. Min kritik av dessa kriterier: http://www.dagensmedisin.no/artikler/2012/01/16/nye-kriterier-for-mecfs/

 • Robin Celius 26.11.2015 16.19.51

  Hvis dataene er så dårlig? Hvorfor har man da tatt patent for b-celle deplesjon for ME? Virker ulogisk for meg. Nå vet jeg ikke i hvilke hender royaltien havner, men antar det er i lommeboka på staten, og da har de vel også en interesse av å beskytte "oppfinnelsen" på en gammel medisin. Interessen ligger vel heller på det økonomiske planet, ved å prøve og stoppe private klinikker. Eller er det for å beskytte pasienten? ...eller patenten? Jeg antar at myndighetene kommer til å vente 1o år til på de "rette" biomarkørene. Symptomer virker det som om Helsevesenet ikke har tid til å tolke lenger. Hva gjelder kreft, flått osv. osv. Alt er opp til biomarkører, og om testene blir like god her som ved flåttinfeksjoner, da har jeg mistet troen på hele Helsevesenet og sunn fornuft. Dette blir litt som flåttdebatten! Alt ser ut til å gjenta seg på nytt og kanskje på samme pasientgruppe.

 • Olav Jensen 26.11.2015 01.35.43

  Jeg er enig i at studien var negativ, men så lenge studiedeltakerne, eller behandlende lege ble unblindet bør man ta resultatene på høyeste alvor. 9 pasienter i studien fra 2011 hadde en major response. 1 i placebo-gruppen hadde det samme. Er det en tilfeldighet? Hva tror du, Reimer? Sannsynligheten for at det er en tilfeldighet er ikke tilstedeværende. Det kan jo tenkes at pasientene er en særskilt homogen gruppe, selv om det er lite trolig. Mitt store spørsmål er hvorfor ikke den åpne studien publisert i juni får mer respons. 64% response rate, med meget gode SF-36 og Sensewave-resultater. Laaaangt bedre enn det CBT har å vise til. Den var ikke blindet, men det er vitterlig ikke noen CBT/GET-forskning heller. Igjen; sannsynligheten for at 9 major responders og 1 placebo-reponders var tilfeldig i 2011-studien er utenkelig. Hvor mange som har effekt av slik behandling er derimot et åpent spørsmål. Jeg setter en flaske Dom Perginon på at pasienter som har fått Rituximab har minimum 20 prosentpoeng høyere responserate enn placebo-responderne når den siste studien blir publisert.

 • Victor Håland 25.11.2015 21.30.35

  Mats Reimer: Som Fluge og Mella påpeker i studiet så kvalifiserte ikke de to pasientene til de strengere Canada-kriteriene, det er altså en mulighet for at de ikke hadde ME. Det er jo ett fåtall pasienter med ME-diagnose som responderer på LP, så kanskje de var en av de? Det er i alle fall sannsynlig at ikke alle under ME-paraplyen har samme underliggende sykdomsprosess, og da kan det dukke opp et par placebo-tilfeller som konsekvens. Vi får vente å se om det skjer i Fase 3-studiet også. Min hunch er altså at medisinen faktisk virker, men at noen ikke har en variant av en autoimmun sykdom. Kan også påpekes at 6 av de 9 i 2011-placebogruppen, responderte signifikant i fase2-studiet.

 • Mats Reimer 25.11.2015 21.15.48

  Så vad tänker du om de två (eller tre) patienterna i Haukelands placebogrupp som var klara "responders"?

 • Victor Håland 25.11.2015 21.05.26

  Mats reimer: Stemmer, men tas vel og i kombinasjon med andre medikamenter litt avhengig av situasjonen (http://www.tv2.no/2015/06/11/nyheter/immunterapi/toppsaker/kreft/7032117). Ser ut til at den kan være mer enn livsforlengende for ett stort antall pasienter.. Prognosen ved ME er også kjent, 1 meta-analyse av ulike studier på prognose, viste at de fleste aldri kommer tilbake til arbeidsliv og studier uten medisin. Allikevel hevder mange leger det motsatte uten empirisk grunnlag for det, noe som har ført til at sykdommen opp igjennom årene ikke har blitt tatt seriøst, for hvem gidder å forske på noe som går over av seg selv?

 • Mats Reimer 25.11.2015 20.31.21

  "immunterapi"=nivolumab? Skillnaden är väl att nivolumab är godkänd i Europa som behandling av melanom, och att prognosen vid obehandlad sjukdom är känd. Men det verkar vara extremt dyrt och leder till (i genomsnitt) bara få månaders längre överlevnad, vad jag förstår.

 • Victor Håland 25.11.2015 20.18.11

  Mats Reimer: Jeg er heller ikke noe fan av Kenny de Merleir, men helsetilsynet har ikke noen mulighet til å stoppe en belgisk lege fra å gi de aktuelle behandlingene.. De stoppet imidlertid praksisen ved tidligere Lillestrøm helseklinikk, som ga tilsvarende behandlinger. Jeg liker ikke implikasjonen om at Kolibri er useriøse fordi de gir rtx til me-pasienter etter nærmere vurdering, men her er vi nok rett og slett uenige. De tilbyr også immunterapi, og det er ingen som reagerer på det (og hvorfor skulle man?).

 • MKM 25.11.2015 20.07.04

  Som pasient er jeg glad det finnes gode leger.

 • Mats Reimer 25.11.2015 20.03.58

  Det finns läkare som är mindre seriösa än Kolibri. Det lär finnas en belgisk professor som tar emot norska CFS-patienter, tar stora summor för märkliga prover och behandlar med en mängd odokumenterade behandlingar, som månadsvis med olika antibiotika, GcMAF, Nexavir/4ME, malariapreparat, svampmedel, laktoferrin, Choline-DHA, VSL3, C-vitamin, Burbur, Samento, Banderol, Cumanda, tuberkulosmedicinen rifampicin, glutathion, xifaxan, pancreasenzym, Mutaflor, Paromomycin... nästan vad som helst utom RTX. Även detta låter Helsetilsynet pågå år efter år.

 • MKM 25.11.2015 16.55.10

  Viktor Håland kommer med viktige poeng her. Jeg kunne ikke vært mere enig i:" sykdomsprosessen er såpass brutal, at en blir ikke bedre med mindre sykdomsprosessen blir redusert/fjernet. Jeg har hatt ME i 20 år med debutt i 7års alder og jeg kan skrive under på at det er brutalt. Ikke bare sykdommen i seg selv men også alt man må gjennom og få høre pga manglende kunskap i det offentlige/blandt folk. Jeg har vært utsatt for placeboeffekt flere ganger med lovnad om at medikamentet ville fungere der jeg også ble overbevist om å bli frisk men skuffelsen ble stor da det ikke ble noe forbedring. Nå er jeg til behandling i utlandet med noe bedring etter utreding fra utenlandsk lege/professor gjennom et år. Det er ikke noen lett sykdom å kurere men det går fremmover med stormskritt i utlandet. Ingen greier å stanse denne utviklinga så det vil komme pasientene til gode til slutt. Flott at det er blitt mulig å kjøpe seg behandling i norge også, de som har mulighet er nok mer enn villige til å ta "risken".

 • Victor Håland 25.11.2015 15.33.17

  Stud Med: Der er vi enige ja. Med tanke på placebo - I ME er faktisk placeboeffekten lavere og sjeldnere enn andre sykdommer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15784798. Årsaken er nok simpel: Sykdomsprosessen er såpass brutal, at en blir ikke bedre med mindre sykdomsprosessen blir redusert/fjernet. I studiene som pågår nå har heller ikke pasienter klart å gjette hva de får, så vidt jeg vet. Men det er klart det er viktig å ta forholdsregler der ifht. infusjonsbivirkninger.

 • Stud med 25.11.2015 14.52.00

  Victor Håland: du har et poeng vedrørende kartlegging av bivirkninger, selv om langtidsvirkningene ikke er klarlagt. RTX har vært i bruk mot leddgikt i ca. 10 år og det er vanskelig å vite hva behandling over lengre tid vil gi av bivirkninger. Men hvis behandlingen er effektiv for dem som mottar behandlingen over tid jeg vil jeg tro nytten langt på vei overskygger bivirkningene. Og har man ingen andre behandlingsvalg bør terskelen være lavere for å drive utprøvende behandling. Så langt er vi enige. Når det gjelder effekt er jeg ikke like sikker, studiet av Fluge og Mella fra 2011 hadde vært bedre om man hadde benyttet negativ placebo istedenfor saltvann. Det er mulig Fluge og Mella tenkte på dette, men at det er vanskelig å få godkjent bruken av negativ placebo i kliniske studier. Det vet jeg ingenting om. Det er også mulig at infusjon av RTX og saltvann oppleves likt av pasientene som mottar behandlingen, det vet jeg ikke. Det hadde vært interessant å vite om dette forholdet fører til at blindingen blir opphevet eller ikke. Dette forholdet bør undersøkes både fra pasient- og behandlersiden i de neste studiene. Det er mange studier som viser at placeboeffekten er veldig sterk, både i.fht. knekirurgi og depresjon, og det er viktig å kontrollere for denne effekten før man tillegger virkestoffet all effekt.

 • A.h 25.11.2015 14.46.00

  Stud.med om ditt argument med at dersom det ikke viser seg gjennom Fluge og Mellas studie å ikke være tilstrekkelig effekt vil Rituximab uansett være fånyttes behandling: Dette er er en sannhet med modifikasjoner.Jeg har fulgt med på hvordan de enkelte studiesteder gjør utvelgelse av pasienter og det er svært mange ME syke som stiller spørsmål rundt prosessen og om disse er representativ for egen sykdomstilstand da den arter seg uliktfor pasientene. Rituximab har vært brukt i medisinsk behandling for ulike sykdommer internasjonalt i flere år og virkning/ bivirkninger er godt kjent. Hvorfor noen pasienter med lupus, leddgikt eller andre sykdommer har effekt og andre ikke av behandlingen vet vi fortsatt ikke. Det har i forøvrig også i flere år forsøksvis vært prøvd rituximab for behandling av Me pasienter i utlandet fordi erfaringen tilsier at noen har hatt god effekt. Ut fra min situasjon Ville jeg derfor aldri latt Rituximab være uprøvd uansett og mener det er feil å trekke en slik slutning ut fra ME- sykes situasjon og utsikter for hjelp i uoverskuelig fremtid.

 • Victor Håland 25.11.2015 13.27.18

  Stud med: Det stiller seg annerledes i denne konkrete situasjonen pga. at rtx har vært brukt i en årrekke mot leddgikt, og en rekke andre autoimmune sykdommer. Bivirkninger er derfor i det store og det hele kartlagt. Retningslinjene for utprøvende behandling er oppfylt, så da er det ikke opp til deg og Reimer å bestemme hva meget alvorlig syke mennesker bestemmer seg for å gjøre når det kommer til behandling. Pasienter har rett til nødvendig behandling, når ikke denne fås av det offentlige, må de ta det privat. Primum non nocere? Ta en titt på pubmed, alt ligger der ang. bivirkninger. Ofte greit med en bakgrunssjekk før en kaster seg på synsetoget, og klager om at medisinen er så farlig.

 • Stud med 25.11.2015 13.13.50

  Victor Håland: primum non nocere er et sentralt prinsipp i medisin. Det er ikke for å være kjip eller vrang at forskerne i Bergen eller Reimer mener det er for tidlig å behandle ME-pasienter med RTX utenfor rammene av kliniske forsøk. Det er fordi vi ikke vet nok om effekt eller bivirkninger. Jeg har stor forståelse for at desperate mennesker ønsker behandling, men dette bør foreløpig skje innenfor rammene av kliniske studier inntil dokumentasjonen tilsier at behandling kan tilbys som en del av det allmenne helsetilbudet. Øgreid kunne selv tatt initiativ til å starte et klinisk studie hvis målet var å hjelpe flest mulig raskest mulig (gitt at behandlingen er trygg og effektiv) da positive resultater fra hans studie kunne økt kunnskapsgrunnlaget om behandlingen - og slik bidratt til at denne behandlingen tilbys flere. Og hvis det mot formodning skulle vise seg at behandlingen har liten effekt målt mot bivirkningene vil det ikke være i noens interesse å benytte denne behandlingen for omtalte indikasjon.

 • S.D 25.11.2015 12.45.35

  Takk Victor Håland. Om dette hadde vært en annen pasientgruppe hadde neppe så mange reagert negativt. Ettersom jeg har lest er det gitt behandling til pasienter med annen sykdom ved pågående fase III studie. Men det er mange som ikke kan nok om ME og hvor invalidiserende denne sykdommen faktisk er. Det er ca 10 år siden det ble oppdaget effekten av rtx for ME syke og pga dårlig finansiering av studie har pasienter mistet så mangen år, viser til dem som kan ha effekt. Så lenge det er innenfor juridiske lovrammer og det er for mange pasienter mer uetisk å vente i flere år til enn å få behandling nå. Prisen for behandling er rett i underkant av 170.000 kr. 125.000 går til imedisiner, så er det til et par ansatte, infusjonskostnader/Utstyr mm. Så de tar seg ikke mer betalt enn andre private legeklinikker.

 • A.H 25.11.2015 11.14.28

  Vi må ikke glemme at bakgrunnen for denne situasjonen er at våre helsemyndigheter i flere tiår ikke har vært villig til å prioritere og satse på hjelp, herunder behandlingsstudier og medisinsk behandling til pasienten. ME- pasientene har ikke flere år og miste! Argumentet om at ME pasienter skal måtte vente på at en evt forskning forhåpentligvis om noen år kan gi noen av pasientene et medisinsk tilbud er urimelig. Fortvilte pasienter med systemisk sklerodermi, MS pasienter, ME pasienter mmfl. har i flere år reist utenlands for å få mulighet til å betale for medisinsk behandling . Slik vil det være så lenge pasientene ikke har et tilbud her hjemme. Øgreid har spart oss fornesten uoverkommelige fysiske belastningene ved å reise til utlandet og har spart oss for store økonomiske summer. At ikke alle pasientene har råd til å låne penger til med.behandling gjelder alle diagnoser og kan ikke være argument for å at ME sykes mulighet i Norge skal stoppes. Når det foreligger så klare medisinskfaglige indisier på at en behandling kan hjelpe hardt lidende mennesker er det hjemmel for utprøving. Det burde myndighetene gjort for lengst, jfr oppstart av ny behandling av prostata kreft før godkjenning og hvor de lovende foreløpige resultatene ble avgjørende og det ble vurdert som uetisk å vente. Kritikerne som bruker økonomi som argument gjør neppe dette ut fra omsorg for ME syke og det ville gagne de syke mer om dere støttet Me- sykes kamp for et medisinsk tilbud i offentlig helsevesen på lik linje med andre pasientgrupper

 • Victor Håland 25.11.2015 10.48.08

  Reimer: Nesten alle type studier starter i det små...

 • Victor Håland 25.11.2015 10.45.33

  Stud med: Tendensiøse påstander? Det er ikke jeg som stikk i strid med ett dobbelt blindet studie mener at placebo og rtx ser ut til å ha lik effekt. for øvrig har alle disse innvendingene allerede blitt besvart av Fluge/mella, men det nevner jo ikke Reimer, ettersom han er ute etter å skape ett bilde av rtx-studiene som ikke stemmer med virkeligheten. Det som derimot er tendensiøst er at du tillegger fluge og mella meninger som du ikke vet om de har, det eneste de har sagt er at de ikke vil ha behandling privat før studiet er ferdig. Kan nesten garantere at artikkelforfatterne og reimer ikke har samme syn på rtx.

 • Victor Håland 25.11.2015 10.37.54

  Mats Reimer. Jeg vet ikke hvordan du tolker data, men hvis inntrykket ditt er at placebogruppen fikk like stor effekt som rtx-gruppen, så anbefaler jeg en ny titt. Hva gjelder den gravide kvinnen: det er ikke rart hun ble tatt ut, da mange gravide med ME får funksjonsforbedringer når de er gravide. Noen får også forverringer. "In spite of written and verbal information to avoid pregnancy, one patient was pregnant after 28 weeks follow-up. The randomisation code for this patient was then revealed. She was allocated to the placebo group and was withdrawn from further follow-up registration after 28 weeks".

 • Stud med 25.11.2015 08.28.10

  Victor Håland. Det er ikke god debattskikk å tillegge din meningsmotstander meninger han ikke har, eller komme med tendensiøse påstander. Når ble saklig kritikk av forskning, svartmaling? Artikkelforfatterne deler Reimers syn på at behandling fortsatt bør skje innenfor rammene av kliniske studier. Det er heller Dagfinn Øgreids resonnement og praksis på området som bør kritiseres; "[...] dataene er gode og såpass imponerende at det er vanskelig å ikke gi denne behandlingen innenfor forsvarlige rammer". Både artikkelforfatterne og Reimer er uenige i at data fra forskningen foreløpig er gode nok, og behandling gitt utenfor rammene av en klinisk studie er derfor heller ikke innenfor forsvarlige rammer.

 • Mats Reimer 25.11.2015 07.17.32

  Det är en liten studie. Forskarna var inte blindade mot slutet av studien. Två patienter i placebogruppen fick stor förbättring, och rimligen även en tredje placebopatient som uteslöts då hon blev gravid. Vi vet inte om RTX hjälper bättre än placebo vid CFS. Men vi vet att det skapar brist på B-celler.

 • Victor Håland 25.11.2015 00.47.36

  Reimer: Vet ikke hva du sikter til ang. utfallet. Dataene fra fase 2 er klare, det er bare å se på de i "table 1". 2 av 3 responderer signifikant. Veldig fascinerende hvordan du prøver å svartmale den første gode forskningen med ett medikament for ME, hvor pasienter som har vært med faktisk kan fortsette der de slapp.

 • Victor Håland 25.11.2015 00.34.48

  Fortsettelse: "... According to the protocol, the code for intervention could be inspected after all the patients had completed 4 months follow-up (end of October 2009). Due to the experience of a ”late” response in the third pilot patient, we were unsure if our assumption of main response at 3 months was correct. Therefore, professor Olav Dahl, who did not have any patient contact and was responsible for safety in the study, inspected the code for intervention and the electronic patient files. At the time Olav Dahl inspected the code (end of October 2009), all patients had completed 4 months follow-up, 19 had completed 6 months follow-up, 12 had completed 9 months follow-up, and 9 patients had completed 12 months follow-up. Upon his decision, the blinding of the study was extended until all patients had completed 8 months follow-up (end of February 2010). The decision was based on his interpretation that there was an association between group allocation and clinical improvement for those observed more than 6 months after intervention, while there seemed to be no difference for those observed only 4 months. "

 • Victor Håland 25.11.2015 00.33.28

  Mats Reimer Jeg tiltrer Fluge og Mellas svar til deg, hva gjelder de innvendingene. Jeg gjengir: "In his comment to our article, dr. Mats Reimer wants to highlight the limitations of our study. These have also been described by us in the manuscript. Our study is small with only 30 patients included. We agree, as stated previously, that there is a need for a large, placebo-controlled, randomised study, with inclusion of patients fulfilling strict diagnostic criteria for CFS/ME. We hope to be able to participate in a multi-centre, randomised study in Norway and an initiative has been taken to initiate this. As dr. Reimer states, the primary endpoint of our study was negative, as there was no difference in self-reported Fatigue-score at three months after intervention between the Rituximab and Placebo groups. As described in the manuscript, the protocol was designed when we had experience from only two pilot patients, both with an ”early” response pattern. Therefore the primary endpoint was chosen at three months, with secondary end-points after 2, 4, 6 and 12 months. After observing the third pilot patient, with a ”late” but major response on all symptoms, starting to occur from 5 ½ months after Rituximab infusion (Fluge and Mella, BMC Neurology 2009), an amendment was approved by the ethical committee to include secondary endpoints after 8 and 10 months.

 • Mats Reimer 24.11.2015 22.00.47

  Har TV2 rapporterat att RTX/placebo-studien var negativ i sin primärhypotes? Det har jag i så fall missat. http://www.tv2.no/a/3519496 Och det finns fler invändningar mot studien http://www.plosone.org/annotation/listThread.action?root=3967 http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2011/11/22/rituximab-ar-den-nya-behandlingen-av-cfs/ Den riktiga studien pågår nu, resultat tidigast 2017, förhoppningsvis ger den ett mer tydligt utfall.

 • Victor Håland 24.11.2015 21.05.25

  Mats reimer. Øgreid kan ikke kritiseres for at det ikke er før de siste årene det faktisk er blitt forsket på ME nok til at det endelig ekisterer en ordentlig behandling som hjelper mange. Studiene viser foreløpig at 2 tredjedeler har respons, noen blir helt friske, andre får moderat bedring. Dette er fantastiske tall satt opp mot søppel som kognitiv terapi og gradert atferdsterapi, som ikke gir samme forbedringer. I en rekke andre sykdommer gis det medisin selv om en ikke er 100 % sikker på at en får respons, dette er helt vanlig og det VET du. Hva er agendaen din? Jeg spør fordi kritikken din henger ikke på greip. TV2s dekning har for øvrig ingenting med saken å gjøre, og den var heller ikke dårlig. Den ligger på youtube, så det er bare å se selv.

 • Mats Reimer 24.11.2015 20.31.47

  Jag har aldrig förnekat att personer med CFS har svåra symtom och förstår att de ibland griper efter halmstrån. Kritiken bör här riktas mot Øgreid som låter patienter ruinera sig utan att veta om behandlingen nyttar. Och mot bland annat TV2 som kraftigt överdrivit vad forskningen på Haukeland egentligen säkert har visat. Det var inte rätt när en del mindre nogräknade läkare på vinst och förlust testade olika experimentella behandlingar mot "XMRV-virus", och det verkar inte idag rätt att utanför forskning ge kraftigt immunhämmande medicin utan att veta om riskerna uppvägs av en verklig effekt.

 • A.H. 24.11.2015 18.44.03

  De to ME -forskerne ved Haukeland sykehus vil ha ro rundt sitt studie. De har sin agenda og at de uttaler seg som de her gjør er helt forståelig. For forskerne er det krav og hensyn til studien som er i fokus. Men det er sterke krefter i fagmiljøet som ikke anerkjenner ME som en ordentlig sykdom og hvor et medisinsk tilbud som anerkjenner pasientene blir en trussel. Ser at Reimer ikke ønsker at pasienter med totalt invalidiserende sykdom skal få tilgang til utprøving av medisinsk behandling med Rituximab og argumenterer med at sykdommen er omstridt og ikke dødelig! Reimer er en del av et fagmiljøet som ikke anerkjenner ME som en ”ordentlig sykdom” og som gjør at sykdommen har blitt ”omstridt”. Å bruke denne situasjonen som argument for å stoppe de medisinske miljø som prøver å gi ME- syke medisinsk hjelp er uetisk. Reimer argumenterer videre mot Rituximab fordi ME ikke er dødelig?! Mener Reimer her at Rituximab har så mange alvorlige bivirkninger at det kun er en sykdom med potensielt dødelig utfall som kan forsvare en slik behandling? Hva med lidelser som lupus, MS, sklerose mm hvor Rituximabanvendes? Eller mener Reimer at Me ikke er alvorlig ettersom pasientene ikke dør av sykdommen. Reimer har ikke selv vært alvorlig ME – syk eller vært nær pårørende til svært syk Me- pasient. Døden var ikke det jeg fryktet mest i de værste årene- frykten for å miste håp om å få prøve medisinsk behandling var derimot uutholdelig. Øgreid har pasientene i fokus og har et oppriktig ønske om å kunne gi medisinsk hjelp og lindring til Me- syke.

 • Robin Celius 24.11.2015 16.39.58

  https://neuroimmunology.wordpress.com/2011/03/27/the-shameful-story-of-rituximab-in-multiple-sclerosis/

 • Victor Håland 24.11.2015 10.37.56

  Mats Reimer Jeg tror vi begge er enige om at infeksjoner forekommer i høyere grad. Det vi er uenige om er om alvorlige infeksjoner forekommer så ofte at det ikke er forsvarlig å bruke rt mot ME. Til det er å si er at dette ikke ser ut å være tilfelle når rtx brukes alene, og det er naturlig å se hen til rtx for leddgikt, siden det oftere brukes alene der enn ved f.eks. lupus. At ME ikke er dødelig er er ikke ett argument mot å bruke det, når studer viser at livskvaliteten er blant de laveste ved kroniske sykdommer. Prøv å forestille deg hvordan det er og plutselig ikke kunne gjøre noen ting, og hvor attpåtil vært eneste sekund i din egen kropp er forbundet med ubehag. I en slik situasjon må pasientens ha en viss personlig autonomi. Det er da en merkelig tendnes til at noen leger mener de vet mer enn pasienten, om en sykdom de ikke selv føler på kroppen, og som en heller ikke vet all verden om. Når det gjelder PML-relatert risiko viser jeg til http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3428054/. Estimert risiko: 4 av 129 000, dør. Alle som døde gikk på andre immunosuppresive medikamenter i tillegg.

 • Bodil Fjellanger 24.11.2015 08.54.36

  Skulle likt å visst Mats Reimers egentlige agenda i fohold til ME-syke er. Og hvilke spesifikke kvalifikasjoner han har?

 • Mats Reimer 24.11.2015 07.31.13

  @Victor Håland: De flesta reumatologer räknar nog reumatoid artrit ("ekte leddgikt") som en systemisk autoimmun sjukdom. Det är sant att RTX, för att vara ett cancerläkemedel, inte brukar ha svåra biverkningar, men allvarliga infektioner (främst lunginflammation) förekommer, logiskt när nivån av antikroppar generellt går ned. Man har också hos RA-patienter sett några fall av reaktivering av latent lung-TB och i varje fall ett fall av Progressive multifocal leukoencephalopathy efter reaktivering av JC-virus. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.24906/full Men visst, den patienten stod inte endast på RTX. Poängen är att CFS inte är en dödlig sjukdom och att ingen säkert vet om RTX hjälper vid CFS. Innan man vet det bör man inte ge behandling utanför forskningen, precis som Dr Fluge säger ovan.

 • Olav Jensen 24.11.2015 00.33.39

  Bjørn Eirik Westby; slik jeg forstår det er det ikke mengden B-celler, men hvorvidt disse B-cellene produserer autoantistoffer, dvs en prosess der kroppen angriper seg selv. Rituximab fjerner B-cellene som igjen hindrer at disse cellene kan utvikle seg til (auto)antistoffer.

 • Bjørn Eirik Westby 24.11.2015 00.24.44

  Finner det meget interessant at den brukes med stor suksess i stamcellebehandling, både her og ute, samt at den nå foreslås av nevrologer ved Haukeland som førstelinje behandling for MS pasienter. Slik jeg leser dette over samt andre studier sees flere sykdommer i sammenheng med celle-strukturer og ikke nødvendigvis med Myelin... Kan det være at et for stor B-celle nivå gjør mye negativt med immunsystemet?

 • Victor Håland 23.11.2015 23.06.47

  Mats reimer Det er flere momenter som gjør at du ikke uten videre kan bruke det studiet som noe som taler mot rtx-behandling for ME. For det første var 4 av fem av pasientene over 70 år. Det er kjent at eldre takler infeksjoner dårligere enn yngre mennesker. For det andre så var dette ett studie for SYSTEMISKE autoimmune sykdommer. At rtx har større andel bivirkninger her er allerede kjent, sammenlignet med leddgikt f.eks. For det tredje var ikke rtx den eneste risikofaktoren hva gjelder alvorlige infeksjoner, jeg siterer: "This study identified four main risk factors associated with an increased risk of SIEs in SAID patients treated with RTX: high-dose corticosteroids (>15 mg/day), renal insufficiency (creatinine clearance ≤45 ml/min), a low IgG level and a low CD19 count." Det er ofte mange faktorer som har ført til ett dødsfall, dette må vurderes før en slenger rundt seg med anklager om at rtx vil ta livet av ME-pasienter. Det er ingen som har dødd enda, og flere 100 har prøvd medisinen for ME. TIlsvarende har ingen dødd ved leddgikt over ett tiår av rtx. alene, og leddgikt er som sagt ikke heller en systemisk autoimmun lidelse. Poenget? Du kan ikke analogisere uten videre fra dødsfall ved helt forskjellige sykdommer. Dessuten var det andre faktorer ved overnevnte dødsfall som bidro til at de mistet livet. Du må lese hele artikkelen, ikke bare lese introduksjonen.

 • Mats Reimer 23.11.2015 22.51.23

  @Victor Håland. En snabb sökning i PubMed finner att det finns dokumenterade dödsfall under RTX-behandling av autoimmun sjukdom. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24487486

 • Geir 23.11.2015 21.38.32

  Kan ikke se hvorfor rådet for legeetikk skal se på det, dette er invalidiserte pasienter som tar en medisin som faktisk IKKE er dødelig tatt alene og med oppfølgning. Det foregår skremselspropaganda fra aktører med økonomiske motiver, men påberopt dødelighet stemmer ikke med det som finnes i litteraturen. Dette er en medisin som er blitt brukt i ett tiår for revmatisk artritt, og nå er det 2 studier som viser effekt på ME. Medisin blir utprøvd etter fase 2-studier ved kreft også, det ser mange ut til å glemme. Pasienter har rett til nødvendig helsehjelp, og når en ligger i senga mesteparten av døgnet så prøver man det som er forsvarlig; i dette tilfellet det monoklonale antistoffet rituximab.

 • drDo 23.11.2015 21.20.29

  Noe Rådet for legeetikk burde tatt en titt på?

 • Victor Håland 23.11.2015 20.06.19

  Mats Reimer Det er ikke rapportert dødsfall knyttet til Rituximab alene verken for ME eller f.eks. leddgikt. Du har tydeligvis ikke lest retningslinjene for utprøvende behandling, de er nemlig juridisk oppfylt i dette tilfellet. Hadde helsetilsynet forfulgt dette hadde de tapt. Du burde uttale deg mer om ting du kan, hvis ikke framstår du som veldig oppmerksomhetssyk.

 • Mats Reimer 23.11.2015 19.36.15

  Riuximab fjerner B-celler. B-cellenes antistoff er en viktig del av kroppens forsvar mot infeksjoner. Det er et legemiddel med potensielt svært alvorlige bivirkninger, der det har vært rapportert dødsfall. Den første placebostudien som ble fullført på Haukeland sykehus i Bergen var negativ i primærhypotesen. To eller tre av pasientene som fikk placebo ble tydelig bedre under studien. Dette pleier norske medier å unnlate å rapportere. Inntil man har vitenskapelig bevis for att rituximab har en reell effekt på CFS/ME, og som veier opp for risikoen for de svært alvorlige bivirkningene, er det etisk betenkelig å behandle CFS/ME-pasienter med legemiddelet utenom godkjent forskning. Da pasienten kommer till Kolibri skall diagnosen CFS/ME være stilt ved offentlig sykehus på forhånd, men likevel koster første konsultasjon 5.000 kroner. I tillegg kommer blodprøver og eventuell spinalpunksjon. For de to første infusjonene med rituximab betaler pasienten over 20.000 kroner til klinikken, og de må selv hente ut medikament på apotek til en prislapp på omtrent 50.000 norske kroner. Av de minst 75.000 kroner pasienten betaler for to doser går 25.000 till Kolibri. Det er vanskelig å forstå at Helsetilsynet tillater private leger gi en såpass eksperimentell behandling, for en omstridt diagnose som ikke er dødelig. Hva sier Fylkeslegen i Rogaland?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!