Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
"MED ÅPNE KORT": Helseminister Bent Høie fikk overlevert NOU'en Med Åpne Kort fra utvalgsleder Helga Arianson. Foto: Anne Grete Storvik

Vil at kommunene varsler om alvorlige hendelser i helsetjenesten

Arianson-utvalget har levert sin utredning.

Publisert: 2015-11-02 — 13.46 (Oppdatert: 2015-11-02 — 13.58)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

REGJERINGSKVARTALET: Fylkeslege i Hordaland, Helga Arianson, har ledet utvalget som leverte sin utredning om hvordan alvorlige hendelser og lovbrudd i helsetjenesten skal forebygges og følges opp.

– Det meste av det vi foreslår burde være en selvfølge, men slik er det ikke, sa Arianson da hun overleverte den offentlige utredningen til helseminister Bent Høie mandag formiddag.

Ett av forslagene fra utvalget er at plikten til å melde fra om uønskede hendelser og varsle om alvorlige hendelser også skal gjelde for kommunene, og ikke kun for spesialisthelsetjenesten, slik det er nå.

 De foreslår også å lovfeste at virksomheter i helse- og omsorgstjenesten skal tilby pasienter/ brukere/pårørende møter når det har skjedd alvorlige hendelser - innen et døgn etter hendelsen.

Pasienter får rett til å melde
Videre ønsker de at pasienter/brukere/pårørende får rett til å melde fra om uønskede hendelser og varsle om alvorlige hendelser.

De vil også at politiet skal underrette pårørende rutinemessig om at sak forelegges tilsynsmyndighetene. Tilsynsmyndigheten får frist på 5 dager til å gi tilrådning til politiet.

 Trakk seg som leder
I fjor trakk tidligere leder av utvalget, Aslak Syse seg fra  fordi han mente at helseminister Bent Høie hadde gitt uttrykk overfor media at han ville opprette en havarikommisjon for helsetjenesten – uavhengig av hva det såkalte Syse-utvalget måtte mene.

Syse viste til at Høie hadde gjort det klart at det ikke skulle tas avgjørelser så lenge utvalget jobbet, og Syse trakk seg derfor som leder.

Arianson-utvalget ønsker imidlertid ikke en slik undersøkelseskommisjon:

Et flertall av medlemmene, 10 av 14,  sier nei til en slik uavhengig kommisjon for helse- og omsorgstjenesten.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Morten Taranger 04.04.2016 00.26.19

  Kjempe bra, Bent!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!