UTEN AUTORISASJON: Det finnes tilfeller hvor leger har mistet autorisasjonen, men har fått seg jobb i et annet land. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Vil stoppe nomadelegene

Nomadeleger, leger uten autorisasjon som får jobb i et annet land, er en trussel mot pasientsikkerheten i de nordiske landene. Det mener Nordisk ministerråd, som vil endre avtale.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nordisk ministerråd har iobbet en stund med å få endret Arjeplogavtalen, som sammen med EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv regulerer det nordiske felles arbeidsmarkedet for helse- og omsorgspersonell.

Nå forslår Ministerrådet endringer for å stoppe nomadelegene, det vil si leger som ikke har autorisasjon i ett land og som flytter og får seg jobb i et annet land.

Forslagene til endring skal legges frem på møte i Nordisk råd på Island i slutten av oktober.
Vil tette smutthull
Arjeplogavtalen er underlagt Nordisk ministerråd og omfatter 19 regulerte helseprofesjoner.
Endringene har som mål å tette igjen smutthullene i reguleringen, som i dag gjør det mulig å være nomadelege. EUs direktiv gir ingen muligheter for tilsvarende smutthull.

Nylig skrev danske Ugeskriftet om en dansk psykiater som beholdt sin autorisasjon i Danmark selv om han var fratatt den i Norge, etter idømmelse av fengselsstraff for å ha hatt et seksuelt forhold til en psykisk syk pasient. Etter ny anmeldelse for det samme i Danmark, ble legen til slutt fratatt autorisasjonen.
Les: Ville trolig ikke fått jobb i Norge etter sexdom
Tror ikke register er løsningen
Nordisk råd har på sin side foreslått et felles nordisk elektronisk register over helsepersonell som har fått advarsler, eller som har mistet autorisasjonen i et av de nordiske landene.
Les også: Ber helseministrene stoppe farlige leger
Ministerrådet mener derimot at løsningen på nomadelegene ikke er et nordisk register, men et tettere nordisk samarbeid om gjensidig informasjonsutveksling, basert på EUs varslingssystem IMI, International Market Information System, ifølge norden.org, som er nettstedet for det offisielle nordiske samarbeidet.

Powered by Labrador CMS