GJENTAKELSE: Nå har psykiateren mistet autorisasjonen i Danmark etter nok et intimt forhold med en pasient. Foto: Colourbox

Lege ville trolig ikke fått jobb i Norge etter sexdom

En dansk psykiater beholdt sin autorisasjon i Danmark selv om han var fratatt den i Norge, og også hadde sonet en dom for forholdet. I Norge er reglene strengere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsetilsynet mener legen ikke ville fått jobbe i Norge dersom han var norsk og hadde blitt fratatt sin autorisasjon i Danmark.

Den danske legen ble fratatt sin autorisasjon i Norge etter å ha hatt et seksuelt forhold til en psykisk syk pasient. Han ble også dømt til ett og et halvt års fengsel for dette.

Fikk praktisere i Danmark
Etterpå flyttet han til Danmark, skiftet navn og fikk lov av Sundhedsstyrelsen til å praktisere i Danmark, skriver ugeskriftet.dk.

Nå har mannen mistet autorisasjonen i Danmark etter nok et intimt forhold med en pasient, og er også anmeldt for dette.

Forplikter seg
Jurist Lars Kristian Borgly i Statens Helsetilsyn sier en overenskomst innen arbeidsmarkedet i Norden medfører at landene informerer hverandre dersom en lege blir fratatt autorisasjonen i ett av landene.

– Dersom legen mister autorisasjonen i landet han har fått den, har de andre nordiske landene forpliktet seg til også å tilbakekalle den, sier Borgly.

Informerer hverandre
Den danske legen hadde fått sin autorisasjon i Danmark, men mistet den i Norge.

– Også i slike tilfeller informerer vi landet som har utstedt autorisasjonen om forholdet. Men når det er slik, er hjemlandet ikke forpliktet til å tilbakekalle autorisasjonen, sier Borgly.

Ville opprettet tilsynssak
Dersom legen hadde vært norsk, og mistet autorisasjonen i Danmark eller Sverige, ville Helsetilsynet i Norge opprettet en ordinær tilsynssak og sett på hvorfor han hadde mistet autorisasjonen, ifølge Borgly.

Ville mistet autorisasjonen
Han mener det er svært sannsynlig at en norsk lege ville mistet autorisasjonen sin i Norge etter å ha fått en sedelighetsdom i et annet land.

– Man vurderer denne type forhold ulikt i de forskjellige nordiske landene. I Norge har vi hjemmel for å anse straffbare forhold utenfor tjenesten som relevante for yrkesutøvelsen. En sedelighetsdom ville vi helt klart sett på som alvorlig, og mannen ville trolig mistet sin autorisasjon, sier Borgly.

Powered by Labrador CMS