Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

DEBATT: Høyrepolitiker Jon Ole Whist (t.v) og Venstres Erik Borge Skei, mener byggestart for ny storbylegevakt i 2019 er realistisk. Til venstre leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen.

DEBATT: Høyrepolitiker Jon Ole Whist (t.v) og Venstres Erik Borge Skei, mener byggestart for ny storbylegevakt i 2019 er realistisk. Til venstre leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen. Foto: Anne Grete Storvik

Vil bygge ny storbylegevakt i 2019

Byggingen av en ny storbylegevakt i Oslo vil kunne starte om fire år, mener Oslo-politikere.

NY LEGEVAKT: – I en ny storbylegevakt kunne vi gitt alle pasientene en verdig behandling i hensiktsmessige lokaler, sier overlege ved Skadelegevakten i Oslo, Knut Melhuus.
Foto: Anne Grete Storvik
“At Campus Oslo kom opp i 2013 har åpenbart forsinket etableringen av ny storbylegevakt”

- Jon Ole Whist (H)

OSLO/RIKSHOSPITALET: Onsdag kveld var det debatt, i regi av Oslo legeforening og Fagforbundet Oslo universitetssykehus (OUS), om fremtiden til storbylegevakt i Oslo.

- Byggestart 2019
Her kunne blant andre Høyres Jon Ole Whist i byutviklingskomiteen i Oslo kommune, og Venstres Erik Borge Skei, nestleder i bydelsutvalget, avsløre at Oslo kommune akkurat har avgjort at byrådet skal levere en innstilling til bystyret om ny storbylegevakt.

Ifølge de to vil byggingen kunne starte i 2019.

– Den leveres fjerde kvartal i år, og da vil vi legge fram den innstillingen som byrådet går for, sier Whist til Dagens Medisin.

Det er to aktuelle alternativer, ifølge Whist:

– I påvente av en beslutning ved Oslo universitetssykehus, så har byrådet bedt OUS om å starte tilrettelegging av tomta på Ullevål, mens man også har sett på tomtealternativ på Gaustad dersom det skulle skje at OUS beslutter å legge lokalfunksjon der.

 – I dårlig stand
Oslo legevakt mottar 200.000 pasienter hvert år. I 2008 startet prosjekteringen av en ny storbylegevakt i Oslo, og det ble besluttet at den skulle ligge på Ullevål. Etter planen skulle den stå ferdig i april 2016.

– Oslo kommunale legevakt er fundamentet i akuttkjeden i byen her. Men alle som har besøkt legevakten i de senere år har sett at det er slik til tross for, ikke på grunn av, lokalene der nede - som har vært dårlige lenge, sa Asmund Bredeli, hovedtillitsvalgt for legene på Oslo universitetssykehus (OUS), i forkant av debatten.

 Knut Melhuus, overlege ved Skadelegevakten, innledet debatten:

– Oslo legevakt var en moderne legevakt da den ble bygd i 1959. Det kom delegasjoner fra hele Europa for å se på den.

– Det jeg kan si er at antall delegasjoner har avtatt med årene, bemerket han deretter.

– I en ny storbylegevakt kunne vi gitt alle pasientene en verdig behandling i hensiktsmessige lokaler. Men det hele strandet fordi man bestemte seg for å utrede nytt sykehus på Gaustad, og legevaktplanene ble lagt på is, sa Melhuus, og viste til Campus Oslo, som er planen om et nytt storsykehus på Gaustad i Oslo.

Melhuus, som har vært med på utredningen i forbindelse med innstilingen som byrådet skal levere, fastslår at en ny legevakt må knyttes opp mot sykehus med akuttfunksjon.

– Dette har med hvilket sykehus som har akuttfunksjonen å gjøre. En storbylegevakt må ligge på det spesialiserte sykehuset som har alle pasientene. Og hvis det er Ullevål, så er det der vi må være. Er det Gaustad - så er det der den måtte bygges. Men det er en utredning  som tar mange år. Derfor har vi sagt at storbylegevakten  må bygges på Ullevål, så har vi i hvert fall den i mellomtiden, sier han til Dagens Medisin.

– Campus Oslo er proppen som ødela
Under debatten onsdag var det bred enighet om at utredningen om Campus Oslo har vært proppen som stanset planene om storbylegevakt.

– Det er ingen tvil om at dette har vært ødeleggende for prosessen, sier Melhuus.

Også Høyrepolitiker Whist mener prosjektet har forsinket legevaktetablering:

– Jeg er enig i at når man skal samhandle mellom ulike forvaltningsnivåer, så er det problematisk hvis dette ikke skjer i takt. At Campus Oslo kom opp i 2013 har åpenbart forsinket etableringen av ny storbylegevakt, sier han til Dagens Medisin.

Kommentarer

 • FandensOldemor 09.09.2015 21.45.01

  Men hva med "proppmakeren", Kim Il Erikstein, steg han ned fra tåkeskyen og opplyste sine vrange undersotter? O' store byplanlegger og direktør har etterhvert en del å svare for........

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!