POSITIV UTVIKLING: – Vi må følge med på at den positive utviklingen fortsetter. Vi er opptatt av den relative kostnadsutviklingen i psykisk helsevern sammenlignet med somatikken, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Bedre produktivitet i psykisk helsevern

Produktiviteten økte mest i psykisk helsevern fra 2013 til i fjor, men kostnads- og årsverksveksten var større i somatikken. – Vi ønsker å følge med på ressurstilgangen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Jeg mener at det har vært riktig at somatikken skulle få et løft, for det trengtes, men det må ikke gå på bekostning av psykisk helsevern. Bjørn Guldvog, helsedirektør

Denne uken la Helsedirektoratet frem Samdata-rapporten 2014, med aktivitetstall for spesialisthelsetjenesten.
Rapporten viser økt aktivitet, men kostnadene har økt mer i somatikken enn i psykisk helsevern, og det har vært en større vekst i antall årsverk i somatikken enn i psykisk helsevern.
Størst økning i produktivitet, det vil si økt aktivitet per ressursinnsats, står psykisk helsevern for.
– Det er gledelig at produktiviteten bedres. Samtidig ønsker vi å følge med på ressurstilgangen, som ikke har vært like sterk som i somatikken siste år – selv om aktiviteten og kompetansen i psykisk helsevern har økt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagens Medisin.
Økt aktivitet
Aktiviteten har økt for alle områder i spesialisthelsetjenesten fra 2013 til i fjor, men her har aktivitetsøkningen vært størst for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og psykisk helsevern.
For eksempel økte antallet polikliniske konsultasjoner for voksne i psykisk helsevern med 5,1 prosent og med 7,3 prosent for TSB, mens økningen var på 3,5 prosent ved somatisk sykehus.
Derimot var kostnadsveksten på 4,2 prosent for somatiske sykehus klart større enn veksten i psykisk helsevern, som bare var på 0,7 prosent.
– Større vekst i pasientbehandlingen for psykisk helsevern er i tråd med oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene. Veksten i kostnader og i årsverk var likevel lavere i psykisk helsevern enn i somatikken, noe som betyr at man klarte å prioritere psykisk helsevern gjennom å utnytte ressursene bedre. Driftskostnadene vokste også mer i DPS-ene enn for de psykiatriske sykehusene, kommenterer Guldvog.
Oppdragsdokumentene
– I oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene for 2014 var kravet en høyere vekst på regionnivå innen psykisk helsevern og rusbehandling enn for somatikken. Viser tallene at det snarere har vært en motsatt utvikling?
– Vi har ikke grunnlag for å si det ut fra tallene i Samdata. Ressursinnsatsen har økt mer i somatikken enn i psykisk helsevern. Samtidig ser vi at aktiviteten totalt både i døgnbehandling og poliklinikk har økt mer i psykisk helsevern enn i somatikken.
– Hver behandler i psykisk helsevern har også hatt større økning i antall pasientkontakter enn hva tilfellet er i somatikken. I forhold til målene i oppdragsdokumentene, ser vi at regionene også greide å prioritere rusbehandling. Her var det større vekst i både årsverk, driftskostnader og polikliniske tjenester enn i psykisk helsevern og somatikk. Målet i statsbudsjettet for 2014 om utbygging av 200 nye døgnplasser innen rusbehandling ble også oppfylt, svarer Guldvog.
Kompetanseøkning
Antallet årsverk i psykisk helsevern økte med 1,2 prosent fra 2013 til 2014, og i samme periode ble det ansatt 3,5 prosent flere leger og 4,8 prosent flere psykologer.
Men veksten i årsverk har vært enda større i somatikken, med 3 prosent flere årsverk, og en økning av leger og sykepleiere på henholdsvis 3, 5 og 3,3 prosent.
Kompetanseøkningen, målt i antall årsverk med høgskole- eller universitetsutdanning var derimot høyere i psykisk helsevern enn i somatikken. For tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) var veksten i både årsverk og kompetanse enda større.
Sier ikke noe om kvalitet
Guldvog mener utviklingen tyder på at psykisk helsevern er styrket ved at flere pasienter får behandling.
– Vi må følge med på at den positive utviklingen fortsetter. Vi er opptatt av den relative kostnadsutviklingen i psykisk helsevern sammenlignet med somatikken. Jeg mener at det har vært riktig at somatikken skulle få et løft, for det trengtes, og det er budskap vi også har vært tydelig på. Men det må ikke gå på bekostning av psykisk helsevern.
– Bør det være et mål å få en større vekst i psykisk helsevern?
– Det rapporten ikke sier noe om er kvaliteten i tilbudet. Her må vi følge med på ventetider og på kvalitetsindikatorer. Vi må forsikre oss om at tilbudet er godt. Så lenge produktiviteten og behandlingstilbudet utvikler seg i positiv retning, så er utviklingen god.
– Men vi er spesielt opptatt av at pasienter innen psykisk helsevern skal få et bedre tilbud, og vi må forsikre oss om at produktivitetsutviklingen, målt i økt aktivitet per ressursinnsats, faktisk gir et bedre tilbud, sier Bjørn Guldvog.

Powered by Labrador CMS