– Tyder på sløsing med offentlige midler
– En økning i antall meniskoperasjoner hos middelaldrende og eldre tyder på sløsing med offentlige midler, sier Øystein Høvik ved Lovisenberg sykehus i Oslo.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Som Dagens Medisin skriver, viser aldersfordelingen blant artroskopipasienter som opereres i Helse Sør-Øst at det opereres klart flest i alderen 40 til 80 år.
Halverte antallet
Dette er stikk i strid med faglige anbefalinger, som fastslår at folk over 40 år ikke har nytte av operasjon for degenerative tilstander i kneet.
Øystein Høvik er avdelingsoverlege ved Klinikk for kirurgi på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.
Her har man halvert antall meniskoperasjoner i løpet av de siste 4 årene, og gjennomsnittsalderen har sunket med 7 år.
– På vårt sykehus har kirurgene ingen personlig økonomisk interesse i om pasientene vi har til konsultasjon, blir operert eller ikke. Vi syns det er en god forutsetning for en objektiv vurdering, sier Høvik.
Informasjon
Han forteller at pasienter med meniskproblematikk informeres om studier som sammenligner operasjon med fysioterapi med fokus på muskel-styrkende øvelser.
– Selv om MR viser meniskruptur, er det ikke vist bedre resultat med operasjon, sier han.
På vårt sykehus har kirurgene ingen personlig økonomisk interesse i om pasientene vi har til konsultasjon, blir operert eller ikke.
– Ofte har middelaldrende og eldre i tillegg slitasje i kneet, og da kan meniskoperasjon faktisk føre til forverrelse av plagene. For å vise eventuell slitasje, bør det i denne aldersgruppen tas vanlige røntgenbilder med pasienten stående.
– En økning i antall meniskoperasjoner hos middelaldrende og eldre tyder på sløsing med offentlige midler og at pasienter utsettes for unødvendige operasjoner. Det kan være en uheldig kombinasjon hvis pasienter settes opp til operasjon samme dag som de er til konsultasjon hos kirurgen, og kirurgen har personlig økonomisk interesse av å operere flest mulig, sier Høvik.
Tillbake till Spesialisthelsetjeneste