«Helt perfekt» – men fortsatt syk»

Den nasjonale alliansen for klinisk helsepsykologi i somatikken er velkommen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Elisabeth Tømmerås Ermesjø, psykologspesialist, Volvat Medisinske Senter, Majorstuen
I DAGENS MEDISIN på nett den 5. mars peker psykologspesialist Tor Levin Hofgaard på viktigheten av et tverrfaglig samarbeid mellom de ulike behandlingsinstitusjonene: «Klinisk helsepsykologi forutsetter tverrfaglig samarbeid der psykologen sammen med legene, sykepleieren, fysioterapeuten og ergoterapeuten og ernæringsfysiologen, sørger for helhetlig behandling av pasienten», skriver Hofgaard.
– En viktig oppgave for klinisk helsepsykologi kan være å lære pasienten å ta i bruk råd fra helsevesenet om nødvendige livsstilsendringer som følge av sykdommen, tilføyer han.
GLEDELIG INITIATIV. Med samme begrunnelse ønsker Hofgaard den nasjonale alliansen for klinisk helsepsykologi i somatikken velkommen. Her er målet å få på plass et helhetlig helsetilbud med flerfaglige somatiske avdelinger, som er bemannet både med medisinsk og psykologfaglig kompetanse.
For oss i Volvat er det gledelig å se et slikt initiativ. Intensjonen bak alliansen rimer svært godt med de erfaringer vi selv har gjort på området. Ett av Volvats viktigste varemerker er at vi har samlet all vår kompetanse under samme tak. Slik kan vi samarbeide om pasienter med komplekse problemstillinger, både psykisk og fysisk. Psykologer blir raskt knyttet opp mot somatiske problemstillinger, og vi jobber for å se hele pasienten.
ORTOREKSI. Et relevant eksempel finner vi innenfor sykdomsbildet ortoreksi. Dette er ikke en diagnose i seg selv, men en lidelse som omtales som «den fjerde spiseforstyrrelsen». Våre pasienter, som gjerne er unge kvinner, kjennetegnes ved et ekstremt fokus på sunt kosthold. Dette viser seg gjennom ekstreme dietter, og en frykt for de matvarene pasienten oppfatter som usunne, eller urene.
Vi møter gjerne disse pasientene når de først kommer til Volvat med magesmerter, og ved første øyekast er det ikke alltid så enkelt å oppdage at det ligger noe mer bak plagene. Pasienten er i mange tilfeller normalvektig, noe som gjør at disse lidelsene kan være vanskelig å oppdage. Ofte får pasientene selv en vekker når de kommer til oss: Det er slett ikke alle som har innsett kompleksiteten i sine plager før våre ulike spesialister får belyst hele sykdomsbildet.
FYSISKE UTSLAG. Flere av våre pasienter har en hverdag preget av rigiditet. Dette kan gi utslag i for eksempel tvangstanker, ekstreme treningsmengder og strenge dietter. Kosten er ofte ensformig og tilknyttet det som pasienten mener er sunn og «ren» mat. Pasientene har gjerne skyldfølelse knyttet til det å spise, og føler seg ofte ensomme med sine problemer. Hvis de spiser noe de selv oppfatter som usunt eller unyttig, kompenserer de gjerne med enda hardere treningsøkter.
Dette kan gi fysiske utslag knyttet til overtrening, som for eksempel kronisk beinhinnebetennelse. Diettregimet gjør at flere pasienter kommer inn til oss med diffuse magesmerter.
TVERRFAGLIG INNSATS. I de tilfellene vi mistenker at plagene kan være knyttet til slike handlingsmønstre, kobler vi på vårt tverrfaglige behandlingsteam.
Vår kartlegging viser at pasienter opplever en generell symptomlette ved avsluttet behandling. Dette gjelder ikke bare for de fysiske plagene, men også en plan for regulert trening, variert kost, nok restitusjon og en bedre balanse i hverdagen.
Dette forutsetter tett og løpende kontakt mellom allmennlege, mage- og tarmspesialister (gastroenterolog), fysioterapeuter, klinisk ernæringsfysiolog og psykologer, for å nevne noen.
LIVSMESTRING. Pasientene oppgir at de etter behandling bruker mindre tid på å tenke på mat, kropp og vekt. I tilfellene der tankene likevel dukker opp, er de bedre rustet og bevisst hvordan de skal forholde seg til disse tankene.
Nettopp derfor roser og støtter Volvat initiativet fra den nasjonale alliansen for helsepsykologi. Et slikt behandlingstilbud kan ikke finne sted uten enda flere avdelinger der behandling av fysiske plager også inkluderer tiltak for psykisk helse og livsmestring. Som Hofgaard formulerer det så treffende: «Få vil bestride sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse. (…) Ønsker vi å behandle hele mennesket, må vi ta de praktiske konsekvensene av at somatisk og psykisk helse henger sammen».
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 09/2015

Powered by Labrador CMS