Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Colourbox

Sykehuset med best pasientsikkerhetskultur gjorde mest feil

At et sykehus scorer høyt på pasientsikkerhetskultur, betyr ikke at det er tryggere enn andre sykehus.

Publisert: 2015-05-05 — 08.00 (Oppdatert: 2015-06-08 — 07.05)

Det viser en studie av to sykehus i Sykehuset Innlandet.

Professor Per Farup ved NTNU har utført studien. 185 ansatte ved to ulike sykehus deltok i vurderingen av pasientsikkerhetskultur, og svarte på et spørreskjema.

- Man har antatt at en god pasientsikkerhetskultur gjenspeiler hvor trygt det er å bli innlagt på sykehuset. Slik er det ikke nødvendigvis, sier Farup.

Bedre sikkerhetskultur
Studien er publisert i BMC Health Services Research.

Det ene sykehuset scorte signifikant høyere enn det andre på målingen av pasientsikkerhetskultur. Det ble brukt en norsk versjon av Hospital Survey on Patient Safety Culture (HSOPSC), som er brukt verden over.

Stor forskjell på feil
De ansatte svarte for eksempel på spørsmål om samarbeidet internt, rapportering av uheldige hendelser og hvor mye fokus det var på pasientsikkerheten.

Etterpå sammenlignet Farup resultatene med hvor mye feil som ble gjort på de to sykehusene.

- Forekomsten av feil var 7 prosent på det sykehuset med dårligst pasientsikkerhetskultur, og 20% ved sykehuset med best pasientsikkerhetskultur, sier Farup.

Overraskende
Farup ble overrasket over resultatene.

- Det er underlig når de som sier de har best kultur for pasientsikkerhet, har mest feil.

En årsak kan være at en måling av pasientsikkerhetskultur sier noe om hvor god man tror man er, og ikke hvor god man faktisk er.

- Det kan sammenlignes med at en 18-åring tror han er verdensmester i å kjøre bil, mens en person som har kjørt bil i ti år er klar over sine begrensninger, sier han.

Svakheter med målingene
Studien konkluderer med at det ikke er noen sammenheng mellom pasientsikkerhetskultur og hvor trygt det er å bli innlagt på et sykehus.

Farup mener også at studien viser at det er store svakheter med begge målingene i studien. En av årsakene til at han utførte studien, var å se hvor stor verdi disse målingene hadde.

Lette etter hendelser i journalene
Antall feil ved sykehusene ble målt ved hjelp av Global Trigger Tool (GTT). Ved slike målinger bruker man triggerord for å finne uheldige hendelser i journalene.

- Det er det beste og mest objektive verktøyet for å finne uheldige hendelser på sykehusene, men det har svakheter. Dersom ett sykehus fører mer detaljerte journaler enn det andre, vil det være lettere å finne de uheldige hendelsene. Det kan også hende at det ene sykehuset fører opp flere uheldige hendelser, fordi de ansatte er mer opptatt av pasientsikkerhetskultur, sier han.

Begrenset verdi
Han mener studien viser at man må ta disse målingene med en klype salt, og at det kanskje ikke har særlig verdi å utføre dem.

- Sykehusene bruker i dag mye tid på målinger, og ting som ikke er pasientrettet. Man bør vurdere hvor mye vekt man skal legge på disse målingene. GTT kan kanskje benyttes for å følge utviklingen på ett sykehus, men jeg tror målingen har begrenset verdi for å sammenligne sykehus, sier Farup.

Relaterte saker
Legemiddelfeil bak hver femte uheldige hendelse

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Thomas Johansson 14.05.2015 12.25.00

  Hvis man har god sikkerhetskultur, vil man i prinsippet være mere strukturert, også i forhold til registrering av feil. Det kan derfor godt hende at forskjellen i registrerte feil kan påvirkes av hvor systematisk man er i journalskrivingen og at man kanskje i en god sikkerhetskultur er mere samvittighetsfullt registrerer uønskede hendelser?Her ville det være mere interessant å sammenligne med f. eks pasientklagesaker ved de ulike sykehusene

 • Rette Feil (i lag) 05.05.2015 15.30.00

  Ja, hvor langt er det mellom liv og lære? For de med stor selvtillit som sier de prioriterer pasientene.... Aller først......https://www.youtube.com/watch?v=ZJ2msARQsKU .......Kan det tenkes slik det "synses" om i artikkelen over at sykehuset med best pasientsikkerhetskultur også hadde best kultur i å føre opp uheldige hendelser i journalen? For er ikke kulturen her ganske ulik fra enhet til enhet? Grunnet bla. ulike leder krav og generelt få krav til overordnet byråkratisk nasjonal standardisering (med unntak av kjernejournal). Er det ikke mange pasienter som har blitt utsatt for feilbehandling som aldri finner igjen denne feilbehandlingen i de lite standardiserte journalene? Da det nok ikke er like interessant for spinndoktorer å skrive om egne rutine feil for da.... blir man jo ikke ensrettet størst.....https://www.youtube.com/watch?v=MajqtMin erfaring med norsk legestand på generelt omdømmebasis er nettopp at de er kjappe til å klage over såkalt "unødvendig" byråkrati og rapportering fra diverse overordnede kontroll instanser som de ikke liker. Mens de ikke tilsvarende ønsker å diskutere hvor mye "unødvendig" tid de selv bruker på journalene for å sikre og dokumentere sin egen "feil frie" pasient behandling. Slik at de skal fremstå i ett best mulig informativt lys den dagen Helsetilsynet banker på med sin uforpliktende trøst.... uten å innrømme alle feil som ble gjort i en tidligere turbulent høst!! ..... https://www.youtube.com/watch?v=5Mxw22sUHz0

 • ovid 05.05.2015 12.35.00

  "Han mener studien viser at man må ta disse målingene med en klype salt, og at det kanskje ikke har særlig verdi å utføre dem."Ja, vær forsiktig med å skue hunden på hårene. Om 18 åringene med stor selvtillit i tillegg hadde informasjonsavdeling og spindoktre, hadde de klart å blåse selvbildet sitt enda mer.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!