STOR REDUKSJON: Siden 2009 er antallet svenske sykepleiere med autorisasjon til å jobbe i Norge blitt mer enn halvert. Foto:

Færre svenske sykepleiere søker autorisasjon i Norge

I løpet av ett år, har 400 færre svenske sykepleiere fått autorisasjon til å kunne jobb i Norge. Norsk Sykepleierforbund etterlyser oversikt over sykepleiermangelen her hjemme.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ALVORLIG: Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener at sykehusdirektører og kommunetopper må ta på alvor at sykepleierflukten fra Sverige til Norge har snudd.

Det er Svenska Dagbladet (SvD) som viser til statistikk fra Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) i Norge.
Utfra tall SvD Näringsliv har gjennomgått, er det langt færre svenske sykepleiere som får autorisasjon til å jobbe som sykepleier i Norge enn for fire-fem år siden - og stor reduksjon bare på ett år.
Redusert med over 50 prosent
I fjor fikk 878 svenske sykepleiere autorisasjon. Det er ifølge den svenske avisen nesten 400 færre enn i 2013.
Toppårene var 2008 og 2009, da over 2000 sykepleiere i Sverige fikk autorisasjon til å jobbe i Norge.

Mette Langvik i norske Manpower uttaler til Svenska Dagbladet at vilkårene i Sverige har blitt bedre og at flere nå velger å bli i Sverige. Ifølge Langvik, konsentrerer selskapet seg nå om å rekruttere fra Danmark.
– Må tas på alvor
Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener at sykehusdirektører og kommunetopper må ta på alvor at den tidligere sykepleierflukten fra Sverige til Norge, nå har snudd.

– Vi har store arbeidskraftreserver gjennom at mange jobber deltid, og det er mange utdannede sykepleiere som er i andre jobber. Det krever imidlertid en erkjennelse fra arbeidsgiverne om at kloke hoder koster, og at de må gi sykepleierne lønns- og arbeidsvilkår som er attraktive nok, sier Eli Gunhild By i NSF til Dagens Medisin.
Økende problemer
Hun viser til at det fremdeles er stor mangel på flere grupper av spesialsykepleiere i Norge.
– På sykehusene blir mange operasjoner allerede utsatt på grunn av mangel på operasjonssykepleiere og anestesisykepleiere. Vi har per nå ikke full oversikt over mangelen. Det er alvorlig at heller ikke helseforetakene og departementet har denne oversikten, og derfor heller ingen planer om hvordan det skal løses. Spesialsykepleierne har også høy gjennomsnittsalder, og problemet vil derfor øke dramatisk i løpet av få år.

NSF-lederen tror trenden vi fortsette.

– Hvorfor skal de komme hit når det er stort behov for dem i Sverige, og at vilkårene er blitt bedre? spør By.

Powered by Labrador CMS