NYTTIG EFFEKT: – Placeboeffekten bør benyttes som en tilleggseffekt til behandlingen mener psykolog Martin Bystad. Foto: Lars Åke Andersen

– Legen må levere godt, faglig skuespill

Ny studie undersøker hvordan placeboeffekten kan utnyttes. – Gjennom riktig kommunikasjon kan legen tilpasse seg de ulike pasientene, kommenterer overlege Steinar Madsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TILLIT: – Hvis pasienten ikke tar medisinen, oppnår man iallfall ikke noe, sier fagsjef Steinar Madsen Foto: Rune Thorstein

Psykolog Martin Bystad har i en ny studie sett på hvordan leger og andre helsearbeidere kan utnytte placeboeffekten i klinisk praksis.
– Placeboeffekten er en høyst reell effekt som er vel dokumentert, sier Bystad, som jobber ved Universitetet i Tromsø.
Han mener det er viktig at leger er bevisste på placeboeffekten.
– Det betyr ikke at man skal lure pasienten, bare at man benytter placeboeffekten som en tilleggseffekt til behandlingen. Dermed vil man oppnå bedre behandlingseffekt, sier Bystad.
Nyttig effekt
Bystad har i samarbeid med to leger gjennomgått litteratur om bruk av placeboeffekt i klinisk praksis. Studien er publisert i Psychology Research and Behavior Management.
– Hovedbudskapet er at det er nyttig for lege og pasient å benytte seg av denne effekten. Placeboeffekten er en faktisk effekt i sentralnervesystemet som oppstår hvis man tror at en spesifikk behandling fungerer, sier han.
Faglig skuespill
Steinar Madsen, hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, mener riktig kommunikasjon er det som skal til for å utnytte placeboeffekten.
– Når jeg underviser, oppfordrer jeg studentene til å si «denne medisinen vil gjøre deg bedre» istedenfor «dette er en medisin mot smertene». Det handler om positivt ordvalg, sier Madsen.
Han tror en del leger kan bli bedre på kommunikasjonen med pasientene.
– Egentlig handler det om å levere et godt, faglig skuespill. Legen må være bevisst og profesjonell i måten han er på, sier Madsen.
Må tilpasse seg pasientene
Legen må også tilpasse seg ulike pasienter.
– Til noen pasienter må jeg forklare alt om medikamentet og behandlingen. Andre vil at jeg skal ta beslutningene og helst slippe å involvere seg for mye. Jeg må tilpasse meg for å skape trygghet, sier Madsen
Han påpeker at de fleste får det bedre når de møter forståelsesfulle mennesker.
– Dessuten bør legen gi positiv, realistisk omtale av behandlingen. Det fører også til bedre etterlevelse: Hvis pasienten ikke tar medisinen, oppnår man iallfall ikke noe, sier Madsen.
«Den onde tvillingen»
Madsen påpeker at noceboeffekten også har stor innvirkning på behandlingen.
– Nocebo er placebos onde tvilling. Pakningsvedleggene viser svært mange ulike bivirkninger, og det er et dilemma hvorvidt man skal fortelle pasienten om dem. Jeg kan framstå som trygg, forklare at jeg tror medisinen hjelper – for så å ødelegge alt med å fortelle pasienten om bivirkningene, sier Madsen.
Noceboeffekten kan føre til at pasienten tror han får disse bivirkningene. Pasienten kan også komme til å la være å ta medisinen. Madsen tror tilgjengelighet kan hjelpe.
– Jeg pleier å løse dilemmaet ved å si at de fleste ikke får bivirkninger, men dersom det likevel skulle oppstå et problem, så kan pasienten ringe meg. Dette vil gi en trygghetsfølelse, og kan også hindre at pasienten slutter med medisinen uten å ha diskutert det med meg, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS