Norskutviklet medisin skal tas i bruk

Beslutningsforum har sagt ja til at norske prostatakreftpasienter skal få tilgang til legemidlet Xofigo (Radium 223).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemidlet ble godkjent av amerikanske og europeiske myndigheter i 2013, og har vært i bruk ved norske sykehus siden februar i fjor.

Xofigo brukes til å behandle voksne med fremskreden kastrasjonsresistent prostatakreft. I fjor fikk 60 norske pasienter behandlingen ved 11 ulike sykehus, ifølge produsenten Bayer.

Samtidig har det pågått en metodevurderingsprosess, der Statens legemiddelverk har vurdert kostnadseffektiviteten ved Xofigo etter oppdrag fra de regionale helseforetakenes Bestillerforum.

– I øvre prissjikt
På et møte på Gardermoen i dag tok Beslutningsforum, som består av de fire administrerende direktørene ved de regionale helseforetakene, endelig stilling til om norske pasienter skal få dette legemidlet også i fremtiden.

– Prisen for Xofigo ligger i øvre sjikt for det som regnes som kostnadseffektivt. Legemidlet har effekt på to måter; både på overlevelse og som lindrende behandling. Summa summarum var det derfor liten debatt og enighet om å innføre legemidlet, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum.  

10 millioner årlig
Prisen for Xofigo ligger mellom 658.000 og 836.000 kroner per vunne gode leveår, ifølge beregninger fra SLV. Men estimatet er «betydelig usikkert», og SLV påpeker at kostnadsanalyser spriker fra 400.000 kroner til hele 1,2 millioner kroner.

Man aslår at 750 pasienter i Norge er aktuelle for behandlingen årlig. Dagens ja fra Beslutningsforum innebærer dermed økte kostnader for sykehusene på syv millioner årlig, et beløp som er ventet å stige til 10 millioner kroner i 2019.

Studier har vist at Xofigo gir en median forlenget overlevelse på 3,6 måneder sammenlignet med placebo, samtidig som tid til skjelettrelaterte hendelser utsettes med mediant 5,8 måneder. Behandlingen er generelt godt tolerert av pasientene.

– Dette er svært gledelig. 60 norske pasienter har allerede blitt behandlet med Xofigo, og vi vet at flere venter. Det må være en gledelig beskjed for dem at de nå får muligheten denne behandlingen gir, sier medisinsk direktør Christina Brattström i Bayer Pharmaceuticals Scandinavia.

Les også: Norsk kreftmedisin ga bedre smertelindring

Norsk suksess
Xofigo inneholder det radioaktive stoffet radium 223 som imiterer kalsium som finnes i skjelettet. Når det injiseres i pasienten går radium 223 til det stedet i skjelettet som kreften har spredt seg til, og sender ut stråling med kort rekkevidde (alfapartikler) som dreper de omkringliggende kreftcellene.

De norske professorene Øyvind Bruland og Roy H. Larsen er gründerne av radium 223, som produseres på Kjeller utenfor Oslo. De startet det norske selskapet Algeta, som i 2014 ble kjøpt opp av Bayer for 15,7 milliarder kroner.

– Dette er gledelig. 20 års hardt arbeid, med innsats fra enkeltpersoner og fagmiljøer i mange land, universiteter, sykehus og myndigheter, kommer nå også norske kreftpasienter til gode. For oss som har forsket og arbeidet med denne medisinen så lenge kjennes det veldig meningsfylt å vite at vårt helsevesen anerkjenner bruken av Xofigo, sier Bruland i en  pressemelding.

Vorland sier det ikke har vært av betydning for Beslutningsforums avgjørelse at radium 223 er norskutviklet.

Kreftforeningen: Gledelig
Også Kreftforeningen er fornøyde med vedtaket.

– Det er en gledelig nyhet for norske kreftpasienter. Medikamentet har vist seg å ha dokumentert livsforlengende virkning for en gruppe av prostatakreftpasienter. Samtidig er det naturligvis gledelig at et medikament som er forsket frem i Norge kommer kreftpasienter til nytte, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

– Det er for oss en selvfølge at nye legemidler og behandlingsmetoder skal brukes også i det offentlige helsevesen. Norge som skal være ledende på kreftbehandling må også ta kostnaden for å oppnå dette målet, sier styreleder Rolf-Bjørn Andersen i Prostatakreftforeningen.

Tatt lang tid
Allerede i september 2013 bestilte Bestillerforum en hurtig metodevurdering av radium 223 fra Statens legemiddelverk, men først i januar 2015 ble arbeidet avsluttet. Vorland erkjenner at det har tatt lang tid.

– Det har tatt lang tid å få nødvendig dokumentasjon, sier han, og viser til at Bayer brukte et halvt år på å sende inn dokumentasjon.

Xofigo skal nå inn i nasjonale retningslinjer for behandling av prostatakreft, men vedtaket er gyldig fra og med i dag, opplyser Vorland.

Powered by Labrador CMS