Halverer prisen på hepatitt C-medikamenter i USA

Legemiddelprodusenten Gilead gir rabatter på gjennomsnittlig 46 prosent for to dyre hepatitt C-legemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter at en rekke nye og kostbare legemidler mot hepatitt C er blitt lansert på markedet det siste drøye året, har helsemyndighetene i flere land tatt grep for å kontrollere utgiftene til behandlingen.

Nå har legemiddelprodusenten Gilead kunngjort at det amerikanske helsevesenet får betydelige rabatter på de to legemidlene sofosbuvir (Sovaldi) og sofosbuvir/ledipasvir (Harvoni). Det melder nyhetsnettstedet First Word Pharma.

Mer enn 50 prosent rabatt
I gjennomsnitt vil rabatten til private helseforsikringsselskaper og offentlige velferdsprogrammer ligge på 46 prosent for de to legemidlene i 2015. Det er en kraftig oppgang fra 2014, da gjennomsnittsrabatten lå på 22 prosent.

Gilead oppgir ifølge First Word Pharma å ha gitt rabatter på over 50 prosent både til det offentlige helseprogrammet Medicaid, som er innrettet mot fattige og ressurssvake personer, samt til det offentlige helseprogrammet for krigsveteraner.

Nyheten kommer i kjølvannet av at selskapet AbbVie lanserte et konkurrerende behandlingsregime med legemidlene ombitasvir/paritaprevir/ritonavir (Viekirax) og dasabuvir (Exviera) på det amerikanske markedet før jul. Disse medikamentene ventes ifølge Legemiddelverket å markedsføres i Norge fra månedsskiftet februar/mars.

Slo salgsrekorder
Begge legemidlene har skapt overskrifter verden rundt, på grunn av sine høye kostnader: Da sofosbuvir ble lansert på det amerikanske markedet ved utgangen av 2013, lå prisen på 84.000 dollar for en 12 ukers kur. I Norge slo legemiddelet omsetningsrekorder etter at det ble lansert i mars 2014, med en pris på 430.000 kroner for 12 ukers behandling.

For kombinasjonspillen sofosbuvir/ledipasvir – som ble sluppet på det amerikanske markedet før jul, og fikk norsk markedsføringstillatelse i januar – er prisen per pille enda høyere: I USA ble legemiddelet lansert med en prislapp på 94.500 dollar for en 12 ukers kur, mens prisen i Norge er satt til rundt 525.000 kroner.

Powered by Labrador CMS