Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Høie: Omskjæringsloven skal evalueres

Men det er ennå usikkert hvordan, ifølge helseministeren.

Publisert: 2015-01-19 — 14.12 (Oppdatert: 2015-05-08 — 14.27)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
FØLGER OPP: Bent Høie vil sette i gang følgeevaluering av den nye omskjæringsloven. Foto: Rune Thorstein

Fra og med nyttår har rituell omskjæring av guttebarn vært regulert gjennom norsk lov. I begynnelsen av januar utga danske Statens Serum Institut en studie som fant en statistisk sammenheng mellom omskjæring og autisme hos danske gutter.

På denne bakgrunnen etterspurte stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) norsk forskning som tar for seg helseeffekten omskjæring har på gutter. I et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) spurte han om statsråden vil sette i gang følgeforskning på den nye omskjæringsloven.

Trenger mer tid
Helseministeren svarer nå at han «selvfølgelig» vil følge opp signalene fra Stortinget om at virkningene av den nye loven bør evalueres.

– Jeg viser imidlertid til at loven kun har virket siden 1. januar 2015 og at det derfor er nødvendig å bruke noe mer tid på å ta stilling til hva slags følgeevaluering som bør gjennomføres, skriver Høie.

Da den nye loven ble behandlet i Stortingets helse- og omsorgskomité, etterspurte komiteen en følgeevaluering som tar for seg flere spørsmål: hvor inngrepet utføres, hvorvidt det oppstår komplikasjoner, og hvorvidt det går på bekostning av andre typer helsehjelp som sykehusene er forpliktet til å yte.

Aktuelt å inkludere dansk studie
Komiteens representanter fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet tok dessuten til orde for at «regjeringen som en oppfølging av et lovvedtak bør gjennomføre en følgeevaluering av tilbudet og den nye loven, hvor en også ser på langtidsvirkningene for den enkelte som har fått utført rituell omskjæring».

– Når det gjelder aktuelle temaer for slik følgeevaluering har jeg merket meg komiteens uttalelser vedrørende dette. I tillegg vil jeg anta at det om noe tid også kan være hensiktsmessig å gjøre en fornyet kunnskapsgjennomgang i likhet med det som ble gjort i arbeidet med lovproposisjonen. I den forbindelse vil det i så fall også være naturlig å inkludere den aktuelle studien fra Statens Serum Institut i Danmark, skriver Høie i sitt svar til Bøhler.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!