Vil flytte 250 millioner fra sykehus til folkehelse i statsbudsjettet

Ved hjelp av digital teknologi, vil Venstre ha mer forebygging og mindre reparering i helsevesenet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ketil Kjenseth (V). Foto: Rune Thorstein

Forrige uke begynte Solberg-regjeringens forhandlinger med støttepartiene Venstre og Kristelig folkeparti om statsbudsjettet for 2015.
I sitt alternative statsbudsjett, flytter Venstre 250 millioner kroner fra sykehusene til forebyggende tiltak. Blant annet vil partiet redusere sykehusinnleggelser gjennom mer bruk av digital velferdsteknologi.
Nettbrett til kronisk syke
– Det finnes mange gode prosjekter rundt omkring. Men i det store bildet, går det for sent. Det er litt for tilfeldig, og basert på ildsjeler lokalt, sier Ketil Kjenseth (V) i Stortingets helse- og omsorgskomité.
Som eksempler nevner han prosjekter der kronisk syke selv måler blodtrykk, blodsukker, lungekapasitet og lignende, som de registrerer i en egen app for nettbrett. Denne informasjonen går direkte til helsepersonell, som kontakter pasienten dersom verdiene avviker. Ifølge Kjenseth har slike prosjekter vist seg å gi færre sykehusinnleggelser, og ført til at pasientene får bedre kunnskap om egen helse.
50 millioner til pilotprosjekt
Nå vil Venstre sette av 50 millioner kroner i statsbudsjettet for 2015, for å gjennomføre ett eller to større nasjonale pilotprosjekter innen velferdsteknologi.
I tillegg til å dokumentere effekten av slik teknologi, er hensikten å kartlegge hvilke økonomiske og teknologiske hindringer som ligger i veien for å fase inn velferdsteknologi i stor skala på nasjonalt nivå, ifølge Kjenseth.
– Vi forstår ikke at regjeringen vil flytte tilskuddene til velfersteknologi ut til fylkesmennene. Da fortsetter de å dyrke utprøving i liten skala, sier han.
Ett telefonnummer til hele helsevesenet
Venstre foreslår i tillegg å sette av 50 millioner kroner til å forbedre nettportalen helsenorge.no, samt å opprette et døgnåpent, nasjonalt kontaktpunkt for å komme i kontakt med helsevesenet.
Hensikten er å bedre informasjonen mellom pasienter og helsepersonell, blant annet ved at alt fra fastleger og sykehus til apotek, og frivillige helseaktører kan kontaktes via ett telefonnummer eller én felles nettchat.
– Sykehussektoren vinner hvert år 
For å realisere disse, og andre folkehelsetiltak, vil Venstre redusere rammetilskuddene til de regionale helseforetakene med 250 millioner kroner. I regjeringens budsjettforslag for 2015 får helseforetakene en overføring på 132 milliarder kroner – en økning på 11 milliarder sammenlignet med i år.
– Vi vil gi mer til forebygging og mindre til reparering. Nå er det slik at sykehussektoren vinner hvert år, på bekostning av folkehelse, forebygging og primærhelsetjeneste, sier Kjenseth.
500 nye stillinger i kommunene
Her er noen av de øvrige helsekravene i Venstres alternative budsjett:

  • 163 millioner kroner til 250 nye helsesøstre i skolehelsetjenesten.
  • 163 millioner kroner til 250 nye stillinger på helsestasjonene.
  • 20 millioner kroner for å styrke eksisterende Fontenehus, samt etablere fire nye.
  • 20 millioner kroner i tilskudd til frivillige organisasjoner som driver forebyggende psykisk helsearbeid.
  • 15 millioner kroner for å styrke forskning på muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser, samt tilrettelegge for norsk kiropraktorutdanning.
  • 15 millioner kroner til pilotprosjekt om muskel-/skjelettpoliklinikk.
  • 10 millioner kroner til å etablere fire nye Blå Kors Kompasset-sentre.
Powered by Labrador CMS