Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nytt hjernekart kan hjelpe psykisk syke

Svenske forskere har funnet ut hva som styrer signalstoffet serotonin. Revolusjon som kan føre til nye og bedre medisiner i psykiatrien, mener forskningsleder. 

Publisert: 2014-08-27 — 14.30 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.48)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Ved hjelp av en ny metode, har en forskergruppe ved Karolinska Institutet utviklet et detaljert kart over nettverket i hjernen som styrer signalstoffet serotonin, skriver universitetet på sine nettsider. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Neuron. 

Funnene kan føre til ny innsikt i en rekke psykiatriske tilstander og utvikling av nye legemidler. 

Kontrollerer humør og kognitive funksjoner
Serotonin kontrollerer impulsivitet, humør og kognitive funksjoner. Det kommer fra serotonin-produserende nerveceller. For at man skal føle seg bra mentalt og ha en normal atferd, er det viktig at aktiviteten i disse nevronene er regulert. Aktiviteten styres av andre nerveceller fra ulike hjerneområder med direkte forbindelser til de serotonin-produserende nervecellene. 

Til nå har det ikke vært mulig å studere i detalj hvordan ulike typer nevroner er koblet til, og hvordan hjernen styrer dette nettverket. Det har derimot forskerne ved Karolinska klart ved hjelp av nye metoder. 

Fant serotonin-sjefene
De har klart å kartlegge det nettverket som styrer serotonin-produserende nervecellene. 

–  Vi har vært i stand til å opprette en ny slags kart over kontakter og oppdaget nye veier som styrer serotonin-systemet. Slike nettverk har ikke tidligere vært kjent, og er svært interessant for å forstå hvordan serotonin systemfunksjoner kan hjelpe oss å forstå enda noen psykiske lidelser, sier Konstantinos Meletis, leder for forskningsteamet, til nettsiden

Ubalanse i serotoninsystemet kan føre til blant annet depresjon, Parkinsons sykdom, schizofreni og autisme. 

Teknikken forskerne brukte var å merke cellene som produserte serotonin med et virus som produserte en markør. Deretter ble dette spredd til alle celler som var i direkte kontakt med de serotonin-produserende cellene. 

– Revolusjon
– Vi er veldig optimistiske om revolusjonen vi nå ser i hjerneforskning kan også føre til nye og effektive medisiner i psykiatrien, sier Meletis. 

Studien ble finansiert med tilskudd fra Brain Foundation, StratNeuro ved Karolinska Institutet, og William Bowes Jr Foundation.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!