Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nytt hjernekart kan hjelpe psykisk syke

Svenske forskere har funnet ut hva som styrer signalstoffet serotonin. Revolusjon som kan føre til nye og bedre medisiner i psykiatrien, mener forskningsleder. 

Ved hjelp av en ny metode, har en forskergruppe ved Karolinska Institutet utviklet et detaljert kart over nettverket i hjernen som styrer signalstoffet serotonin, skriver universitetet på sine nettsider. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Neuron. 

Funnene kan føre til ny innsikt i en rekke psykiatriske tilstander og utvikling av nye legemidler. 

Kontrollerer humør og kognitive funksjoner
Serotonin kontrollerer impulsivitet, humør og kognitive funksjoner. Det kommer fra serotonin-produserende nerveceller. For at man skal føle seg bra mentalt og ha en normal atferd, er det viktig at aktiviteten i disse nevronene er regulert. Aktiviteten styres av andre nerveceller fra ulike hjerneområder med direkte forbindelser til de serotonin-produserende nervecellene. 

Til nå har det ikke vært mulig å studere i detalj hvordan ulike typer nevroner er koblet til, og hvordan hjernen styrer dette nettverket. Det har derimot forskerne ved Karolinska klart ved hjelp av nye metoder. 

Fant serotonin-sjefene
De har klart å kartlegge det nettverket som styrer serotonin-produserende nervecellene. 

–  Vi har vært i stand til å opprette en ny slags kart over kontakter og oppdaget nye veier som styrer serotonin-systemet. Slike nettverk har ikke tidligere vært kjent, og er svært interessant for å forstå hvordan serotonin systemfunksjoner kan hjelpe oss å forstå enda noen psykiske lidelser, sier Konstantinos Meletis, leder for forskningsteamet, til nettsiden

Ubalanse i serotoninsystemet kan føre til blant annet depresjon, Parkinsons sykdom, schizofreni og autisme. 

Teknikken forskerne brukte var å merke cellene som produserte serotonin med et virus som produserte en markør. Deretter ble dette spredd til alle celler som var i direkte kontakt med de serotonin-produserende cellene. 

– Revolusjon
– Vi er veldig optimistiske om revolusjonen vi nå ser i hjerneforskning kan også føre til nye og effektive medisiner i psykiatrien, sier Meletis. 

Studien ble finansiert med tilskudd fra Brain Foundation, StratNeuro ved Karolinska Institutet, og William Bowes Jr Foundation.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!