Foto: Colourbox

Skal få ned saltforbruket vårt

Helsedirektoratet lanserer tiltaksplan som på sikt skal halvere det daglige inntaket av salt blant befolkningen i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge Helsedirektoratet spiser nordmenn dobbelt så mye salt som anbefalt.
Onsdag lanserte direktoratet tiltaksplanen som skal bidra til målet om en gradvis reduksjon av saltinntaket i befolkningen fra dagens inntak på cirka 10 gram til 5 gram pr. dag på lang sikt.
​​– Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.
Nasjonalt råd for ernæring utarbeidet i 2011 forslag til en strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen.
Helsedirektoratet fikk siden i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å utarbeide en tiltaksplan for reduksjon av saltinntaket i befolkningen basert på denne strategien.
Strengere nøkkelhull-krav
Blant tiltakene er strengere krav til maksimalt saltinnhold i matvarer merket med Nøkkelhullet. Ny nøkkelhullsforskrift med strengere krav til innhold av salt, mettet fett og sukker og høyere krav til fullkorn er planlagt å tre i kraft i løpet av 2014.
Kriteriene er felles for Danmark, Island, Norge og Sverige.
Norske helsemyndigheter vil også igangsette kommunikasjonstiltak for å øke kunnskapen om salt, saltkilder og helsekonsekvenser.
Saltinntaket i befolkningen skal overvåkes, blant annet gjennom måling av saltutskillelse i urin, som anses som den mest presise metoden til å bestemme inntaket av salt fordi mesteparten av natrium skilles ut i urinen.
Samarbeid med næringslivet
Initiering av et forpliktende samarbeid med matvarebransjen for å redusere saltinnholdet i matvarer og retter er også blant tiltakene. Helsemyndighetene ønsker å starte opp til høsten arbeidet med å formalisere et partnerskap mellom myndigheter, matvarebransje, forsknings- og interessemiljøer.
Tydeligere merking
I dag er merking av saltinnhold frivillig. I desember 2014 innføres Matinformasjonsforordningen. Den innebærer at alle matvarer med en ernærings-eller helsepåstand skal ha saltdeklarasjon.
Innen desember 2016 skal alle matvarer merkes med saltinnhold.

Powered by Labrador CMS