Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Omskjæring av gutter - Knutsens uforståelige utgangspunkt

Mitt utgangspunkt er at alle foreldre bør akseptere sine barn slik de er fra naturens side. Dette synes jeg ikke er så galt.

Publisert: 2014-06-02 — 13.21

Håkon Toft, tidligere fylkeslege i Buskerud og tidligere seniorrådgiver/ass. fylkeslege i Oslo og Akershus

UNDER TITTELEN «Tofts gale utgangspunkt» har Leif Knutsen i Dagens Medisin (8/2014) et tilsvar til mitt innlegg i Dagens Medisin (12/2013). Han går inn for fjerning av forhuden, som han synes å mene utspilte sin rolle for mange tusen år siden. Og, det skal han ha, det kan godt tenkes at forhudens nytteverdi var større før klærne ble funnet opp.

Knutsen lister opp en rekke medisinske argumenter for omskjæring av voksne, men skriver imidlertid ikke noe om hvorfor inngrepet må gjøres på små barn, altså den rituelle, religiøse begrunnelsen.

FOLK ER FOLK. Leif Knutsen oppgir å være jøde. For meg er det slik at folk er folk enten de er jøde, greker, mann eller kvinne. Siden jeg ikke tror på noen gud, eller for den saks skyld noen «åndelig sfære», tror jeg heller ikke noe folk er utvalgt av Gud. De må gjerne få tro det selv, og absolutt få innrette sine liv slik de ønsker i den forbindelse, men jeg synes altså grensen går ved irreversible kirurgiske inngrep uten medisinsk indikasjon på små barn.

At omskjæring beskytter mot fimose og peniscancer, er greit nok. Fimose kan behandles. De som er redde for å få peniscancer, kan naturligvis redusere risikoen noe ved å få forhuden fjernet når de er store nok til å bestemme dette selv.

PÅ TYNT GRUNNLAG. Jeg innrømmer at jeg ikke har lest dokumentasjonen på at omskjæring fører til lavere risiko for urinveisinfeksjon (UVI) hos smågutter. Selv om det etter hvert er lenge siden jeg studerte medisin, husker jeg at UVI var noe gutter «ikke fikk», og fikk de det likevel, var det ofte på grunn av en medfødt anomali eller funksjonsfeil i urinveiene.

Det virker ikke opplagt at forhudens tilstedeværelse skulle spille noen rolle, og etter mange år som legevaktlege vet jeg at diagnosen UVI alt for ofte stilles på et for tynt grunnlag. Men bevares, er det dokumentert at omskjæring beskytter mot UVI, helst bekreftet ved blærepunksjon, er det et argument for omskjæring på medisinsk indikasjon. Fortrinnsvis hos gutter med gjentatte urinveisinfeksjoner uten annen kjent årsak, dette blir ingen stor belastning på helsevesenet.

SMÅ BARN. At omskjæring beskytter mot flere kjønnssykdommer, og således byr på en fordel ved en mer promiskuøs livsførsel, er også greit. Jeg har ikke noe imot at myndige personer lar seg omskjære med en slik begrunnelse, men jeg ser ikke argumentets relevans når det gjelder omskjæring av småbarn.

Knutsen hevder at inngrepet ikke medfører noen «ulemper». Selv om dødsfall på grunn av omskjæring er sjeldne, synes jeg likevel det bør regnes med som en «ulempe».

Knutsen kjenner også til «selsomme, endog forskrekkelige» skikker i den etnisk norske kulturen. Hvis dette omfatter irreversible kirurgiske inngrep uten medisinsk indikasjon utført på små barn, bør han dele kunnskapen med oss andre umiddelbart, slik at vi kan få gjort noe med det.

OVERGREP. Jeg kan ikke se at Knutsen har et eneste argument for omskjæring av små barn. Han skriver riktignok at et forbud mot omskjæring av småbarn vil være et «åpenbart overgrep mot barnas krav på et tillitsfullt forhold til sine foreldre». Jeg sliter med å forstå hva han mener her.

Mitt utgangspunkt er at alle foreldre bør akseptere sine barn slik de er fra naturens side, og dette synes jeg ikke er så galt.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 10/2014

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!