Norske breddegrader øker ikke MS-risiko

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av MS. En ny studie oppjusterer antallet MS-syke, men finner ingen tegn til at breddegrad påvirker risiko for å få sykdommen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Ellers i verden ser det ut til at breddegrad påvirker forekomst av MS, men akkurat i Norge ser det annerledes ut, sier Pål Berg-Hansen. Foto: Ram Gupta

Forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetet i Oslo (UiO) anslår nå forekomsten av multippel sklerose i Norge til 203/100.000 og antallet MS-pasienter i live til 10.121. Ifølge tidligere anslag var forekomsten 165/100.000, og ved årtusenskiftet var antallet MS-pasienter i Norge anslått til om lag 8.000.
Studien bekrefter at Norge er et høyrisikoland for MS. Høyest forekomst av sykdommen finnes i trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, opplyser nevrolog og PhD-stipendiat Pål Berg-Hansen. Han er hovedforfatter for studien, som nylig er publisert i Multiple Sclerosis Journal.
Avvikende studie
Forskerne fant ingen sikker forskjell i forekomst av MS mellom nord og sør i Norge. Denne konklusjonen avviker fra andre studier. Den nyeste metaanalysen på området har konkludert med at forekomsten av MS øker med avstanden fra ekvator inntil 55 grader nord, mens den minker nord for 60. grad.
- Vi fant ikke noe holdepunkt for at breddegrad påvirker, sier Pål Berg-Hansen til Dagens Medisin.
Annerledeslandet?
- Ellers i verden ser det ut til at breddegrad påvirker forekomst av MS, men akkurat i Norge ser det annerledes ut. Årsakene kan diskuteres. En mulig forklaring kan være høyt inntak av fet fisk og tran her i landet, og at dette kompenserer for høyere risiko ved å bo langt i nord, sier Berg-Hansen.
Studien er det første landsomfattende breddegrad-estimatet for MS i Norge i området fra 58. til 71. breddegrad.
Lever lengre
Berg-Hansen kan ikke si sikkert hvorfor antallet MS-pasienter i Norge har økt, men han har noen mulige forklaringer.
- Vi tror at bedre kartleggingsmetoder er noe av årsaken. Videre lever MS-pasienter lengre enn før som følge av bedre levevilkår generelt, bedre behandling av komplikasjoner og kanskje også av mer effektive medisiner.
Det er første gang forekomst av MS i hele landet er undersøkt ved ett og samme tidspunkt.
Data fra nasjonale registre
Studien har tittelen «High prevalence and no latitude gradient of multiple sclerosis in Norway» og er foretatt ved OUS og Institutt for klinisk medisin, UiO. Forskerteamet har hentet informasjon fra Nasjonalt MS-register og biobank, Oslo MS-register, Norsk pasientregister og Reseptregisteret.
Pål Berg-Hansen har mottatt forskningsstipend fra Novartis og reisestøtte fra Novartis, UCB og Teva. S.M. Moen, H.F. Harbo og E.G. Celius er medforfattere av studien.

Powered by Labrador CMS