– Leger tar ulovlig kortgebyr

Leger tar ulovlig gebyr når de krever fem kroner fra pasienter som betaler med kort, ifølge Helsedirektoratet. Legeforeningen er enig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Cirka 380 legekontor og legevakter i Norge tar ekstra betalt når pasienten skal gjøre opp for seg med kort. I august i fjor fastslo Helsedirektoratet at praksisen er i strid med gjeldende regelverk.

Helsedirektoratet viser til helse- og omsorgstjenesteloven som slår fast at fastleger bare kan kreve vederlag fra pasienten når det er fastsatt i lov eller forskrift. Hvilke tjenester leger kan kreve betalt for er listet i folketrygdloven, men her er ikke kortbetaling med.

I rammeavtalen mellom Kommunenes sentralforbund (KS) og Den norske legeforeining om fastlegeordningen i kommunene, heter det også at legen ikke kan kreve høyere egenandel enn det som er fastsett av staten.

Får støtte av Legeforeningen
– Legeforeningen er enig i Helsedirektoratets tolkning, opplyser Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen til Dagens Medisin.

Det er selskapet Melin Medical som leverer betalingsautomatene som omtrent 750 legekontor og klinikker benytter seg av. Legekontorene får valget mellom å betale en månedlig leie for terminalen, eller å skyve kostnaden over på pasientene i form av et gebyr på fem kroner hver gang de betaler med kort.  

Helsedirektoratet påpeker samtidig at betalingsløsningen gir legene økonomisk gevinst ved at den frigjør betydelige personalressurser.

Mener gebyret er lovlig
Antall legekontor som tar gebyr har økt etter at Helsedirektoratet for ni måneder siden fastslo at praksisen var ulovlig. 380 legekontor krever i dag slikt gebyr, opplyser Melin Medical til Dagens Medisin.

Selskapet mener Helsedirektoratet har tolket loven feil. «Gebyr for bruk av kortbetaling er ikke betaling for en helsetjeneste, men betaling for valg av oppgjørsmåte», skriver selskapets advokat i et svarbrev til Helsedirektoratet. Melin Medical viser til at pasienten kan velge å betale gebyrfritt ved å gjøre opp kontant.  

Selskapet opplyser til Dagens Medisin at de har bedt om et møte med Helse- og omsorgsdepartementet for å «gi nødvendig informasjon som gjør at myndighetene ikke fatter beslutninger som forhindrer innovasjon og forbedring av pasientservice i helsesektoren».

Høie svarte om gebyr
Etter klager fra pasienter tok stortingsrepresentant Freddy de Ruiter saken opp i et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie i forrige måned. «Dersom pasienten betaler ved konsultasjon, skal det ikke være betalingsgebyr», svarte Høie i tråd med Helsedirektoratets vurdering.

 «For å sikre meg at øvrige aktører er bevisst denne problemstillingen, vil jeg ta et initiativ overfor KS og Den norske legeforening. På bakgrunn av denne dialogen vil jeg vurdere behovet for å ta ytterligere grep», skriver Høie videre.

Etterlyser sanksjoner
Helsedirektoratet har kalt KS og Legeforeningen inn til et møte 17. juni, hvor saken vil bli diskutert.

Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter etterlyser sanksjoner for legekontorer som fortsetter å ta gebyret, i form av at de mister sin offentlige støtte.

- En slik reaksjon bør absolutt vurderes. Det er viktig at praksisen får konsekvenser, og det har den ikke gjort så langt, sier de Ruiter i et intervju med DinSide.

Powered by Labrador CMS