Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Forskere med ny brikke i narkolepsi-puslespillet

Forskere mener en bestemt type immunceller er årsaken til at noen utviklet narkolepsi som følge av svineinfluensa-vaksinen.

Publisert: 2014-01-06 — 08.12 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.12)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
NY TEORI: Reaksjoner på et protein i pandemrix-vaksinen kan være en forklaring på hvorfor mange unge ble rammet av narkolepsi etter influensavaksinen. Foto: Colourbox

Minst 900 tilfeller av narkolepsi er så langt rapportert i Europa etter at pandemrix-vaksinen ble gitt til 31 millioner europeere. I Norge fikk 2,2 millioner mennesker vaksinen i 2009 og 2010, og både barn og voksne har fått erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) etter å ha utviklet sovesyken.

Svenske studier har tidligere fastslått at svineinfluensa-vaksinen øker risikoen for å utvikle narkolepsi, men ingen har lykkes med å identifisere detaljerte årsakssammenhenger.

Et forskerteam fra Stanford University School og Medicine har nå kommet med en mulig forklaring på sammenhengen mellom influensavaksine og narkolepsi.

Studerte tvillinger
Det internasjonale forskerteamet har studert 39 tvillingpar der bare den ene av barna har utviklet narkolepsi. Studien, som er publisert i tidsskriftet Science Translational Medicine, viser at den tvillingen som lider av narkolepsi har en viss type immunceller i blodet som den friske ikke har.

Disse immuncellene reagerer på signalstoffet hypokretin, som stimulerer våkenhet. Reaksjonen kan føre til at hjerneceller som produserer hypokretin blir påvirket eller ødelagt. Vaksinen fra GlaxiSmithKline (GSK) innehold et virusprotein som i struktur er likt et fragment av hypokreti. Noen individ reagerte på vaksinen, mens andre ikke gjorde det.

Mangler fortsatt svar
Forskerne tror forskjellene i immunrespons kan skyldes eksponering for ulike infeksjoner eller tilfeldige immuncelleforandringer.

- For første gang har vi en klar miljøfaktor som fører til en autoimmun prosess hos noen mennesker, sier Emmanuel Mignot, leder av studien, til NewScientist.

Resultatene fra studien løser ikke Pandemrix-mysteriet fullt ut, ettersom andre vaksiner med samme type fragment ikke har utløst narkolepsi.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!