Norsk kreftmedisin anbefales i EMA

Algetas norskutviklede kreftlegemiddel har fått grønt lys av de europeiske legemiddelmyndighetenes komité for legemidler til mennesker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I et møte nylig gikk de europeiske legemiddelmyndighetenes (EMA) komité for legemidler til mennesker (CHMP) inn for å anbefale Bayers og Algetas kreftmedisin Xofigo (radium-223 diklorid), tidligere kalt Alpharadin, til behandling av prostatakreftpasienter med spredning til skjelettet.
Produksjon i Norge
En endelig godkjenning fra EU-kommisjonen forventes senere i år.

I juni åpnet produksjonsanlegget for medisinen på Kjeller utenfor Lillestrøm.
Legemidlet er norskutviklet, og i 2009 signerte Bayer og Algeta en samarbeidsavtale verdt nær fem milliarder kroner. Dette var den største avtalen i sitt slag i Norge.
Alfa-legemidler er en ny generasjon medisiner, og produksjonen på Kjeller er den første storskalaproduksjonen av slike legemidler i verden.

Kreftlegemiddelet ble godkjent for bruk i USA i  mai i år og de første dosene ble tilgjengelig for pasienter to uker senere.
Fornøyd
- Vi er veldig fornøyd med avgjørelsen fra CHMP. Anbefalingen viser at det er behov for en kreftmedisin for pasienter med prostatakreft som har spredning til skjelettet, sier Algeta-sjef Thomas Ramdahl i en pressemelding.
- Sammen med vår partner Bayer håper vi å kunne tilby vårt alfa-emitterende legemiddel til pasienter innen EU med prostatakreft som har spredning til skjelettet snarest mulig.

Algeta har 160 ansatte i Norge, og samarbeider med Bayer om å kommersialisere medisinen i USA.

Powered by Labrador CMS