OUS: Kun 70 meldte fra om ufrivillig deltid

Kun 70 OUS-ansatte har meldt at de jobber ufrivillig deltid. – Men mye av deltiden er det vikarer som står for, og dette blir ikke registrert, sier tillitsvalgt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ifølge Oslo Universitetssykehus (OUS) er det høyst sannsynlig at de i løpet av året vil kunne gå ut å si at alle som ønsker en høyere stillingsandel kan få det.
Lover «alle» full jobb
Da må de ansatte imidlertid akseptere å jobbe på tvers av enheter eller ha stillinger i såkalte interne bemanningsenheter.
Siden  2011 har ansatte ved OUS hatt mulighet til å registrere ufrivillig deltid i personalsystemet. Fram til midten av juni i år, er det kun 70 medarbeidere som har registrert at de har uønsket deltid.
- Vikarer står for mye ufrivillig deltid
Men foretakstillitsvalgt for sykepleierne ved OUS, Merete Norheim Morken, sier det er vikarer som står for mye av den ufrivillige deltiden, og at dette blir ikke registrert noe sted.
Hun mener dessuten at signalene sykehuset har gitt om måten fulltidsjobbene utformes på, kan ha medvirket til at mange ikke har registrert seg.
 – Vi er glad for at de som ønsker det gis mulighet til å jobbe fulltid, men det er nok ikke slik at det vil passe for alle å jobbe på tvers av enheter. Det har lenge vært et signal om at man ser  for seg at man fyller opp stillingen ved å jobbe i et ressurssenter, og dette kan gjøre at noen ikke velger å registrere seg, sier Norheim Morken til Dagens Medisin.
Kontinuitet i pasientbehandlingen
–  Imidlertid er det viktig at man nå jobber med alle de som har frivillig deltid. Der ligger det en betydelig arbeidskraftreserve, blant annet på grupper som spesialsykepleiere og som vi har stor mangel på. Det er også viktig for kvalitet og kontinuitet i pasientbehandlingen at flest mulig jobber fulle stillinger.
Hun mener sykehuset bør kartlegge hva som skal til for å få sykepleierne til å jobbe fulltid.
 – Vi  mener også at sykehuset  må jobbe med å lage en kultur for fulltidsstillinger – blant annet vil det å lyse ut heltidsstillinger være et viktig signal om hva vi primært ønsker i OUS, sier hun.
– Uheldig praksis
–  Mye av den ufrivillige deltiden er det vikarer som står for, og dette blir ikke registrert noe sted. Det ligger heller ikke i planene at disse får tilbud om å fylle opp stillingene til fulltid.  Vikarene er i stor grad nyutdannede sykepleiere som starter i en deltidsstilling og blir gjerne gående i den i flere år. Resultatet er at mange velger å slutte i sykepleieryrket. Her har sykehuset et samfunnsansvar for å legge til rette for at også disse kan få fullt stillinger, sier hun.
–  Det har dessverre vært en praksis på at sykehuset deler opp ledige vikarstillinger, noe vi synes er uheldig, sier Morken.
Utlysning av faste, hele stillinger som hovedregel og bruk av fortrinnsrett ved nyansettelse er blant tiltakene som OUS foreslår for å øke andelen som jobber fulltid, ifølge sakspapirene til det kommende styremøtet.

Powered by Labrador CMS