Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

- Legene ikke hoveddrivkraft i overforbruk

- Legene er ikke hoveddrivkraften i tendensen til overforbruk. Politikerne må ta sin del av skylda, mener leder i Allmennlegeforeningen.

Publisert: 2013-02-21 — 14.20 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.56)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Professor Olav Helge Førde mener legene er med på å skape en tilbudsstyrt helsetjeneste, og at han mener norske primærleger er for autonome.

- Legene er for autonome
– Primærlegene i Norge er for autonome. Her er det ingen som kontrollerer hva legene tar ut av offentlige tjenester gjennom sin underskrift, sier Førde, som er professor ved Universitetet i Tromsø og Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering. 

Han viser til den siste Commonwealth Fund-undersøkelsen blant allmennleger i ti land:

Her svarte 31,6 prosent av norske leger at omfanget av legehjelpen som pasientene deres mottok, var for stort. 57, 6 prosent svarte at de mente pasienten fikk passende mengde hjelp, mens 8,4 prosent svarte «for lite».

«Uten begrensning»
– Etter min vurdering er friheten til å drive en praksis som en selv vil, og det å skrive regninger til det offentlige, uten begrensning. Jeg vil tro det er langt mer overvåking og innsamling av rutinedata fra primærlegene i land vi kan sammenlignes med, der legene i større grad er under observasjon, sier han.

– Og mange leger vil kanskje være enig i at det er for lite «peer review» og revisjon av praksisprofiler. Det er for lite sammenligning av måten tjenesten blir ytt på. For det er helt åpenbart at pasientene ikke får likeverdige tjeneste, sier Førde.

–  Førde bommer
–  Når det gjelder beskrivelsen av tendensen til overforbruk av helsetjenester som vi nå opplever, så følger jeg Førde langt på vei, sier leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.

–  Men jeg synes han bommer litt med tanke på hva som er drivkrefter for overforbruk. Vi møter folks forventninger, som til dels er skapt av medisinsk utvikling og av nye tilbud som oppstår som en konsekvens av det, sier han.

– Dette er også politikerdrevet, jamfør den nye fastlegeforskriften som øker folks forventninger om tilgjengelighet og rask håndtering. Så jeg synes han bommer når han utroper legene til å være hoveddrivkraften i tendensen til overforbruk. Både fra politiker- og mediehold blir det fremstilt behandlingsmuligheter som alltid følges av en etterspørsel og en forventning. Det er den fastlegen møter, og må forholde seg til, sier Hansen til Dagens Medisin.

Førde: - Det er legene som henviser
På spørsmål om i hvilken grad han mener primærlegene bidrar til overforbruk i helsetjenesten, svarer Olav Helge Førde at spørsmålet er komplisert:

–  Ganske mange av kontrastene i behandlingsforskjeller er på sykehus. Det er der de blir skapt. Men det er legene som henviser, sier Førde.


Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!