AKTIV FORSKER: Sverre Erik Kjeldsen mottok Hjerteprisen av H. M. Kong Harald. Kjeldsen fikk prisen for blant annet sin forskerkarriere, som har resultert i en stor vitenskaplig produksjon. Foto:

Sverre Erik Kjeldsen fikk Hjerteprisen

H. M. Kong Harald delte i dag ut Nasjonalforeningen for folkehelsens «Hjertepris» til professor dr.med. Sverre Erik Kjeldsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kjeldsen fikk prisen for sin omfattende innsats og forskningsarbeid på høyt blodtrykk.

– Nøkkelen ligger i hvordan vi lever i dag i forhold til før, understreker prisvinneren, ifølge en pressemelding fra Nasjonalforeningen.

– En stor ære
Nasjonalforeningens Hjertepris består av et beløp på 100.000 kroner og et eget kunstverk.

– Det er veldig hyggelig, og en stor ære å få Hjerteprisen. Nasjonalforeningen for folkehelsen har vært en stor bidragsyter gjennom min karriere. Jeg fikk mitt første stipend i organisasjonen i 1980, og flere av de som har jobbet for meg har også fått stipend av Nasjonalforeningen for folkehelsen til å drive forskning på høyt blodtrykk. Bidragene gjør at vi har kommet så langt vi har i dag, sier Sverre E. Kjeldsen videre.

Har fortsatt mye pasientkontakt
Til daglig er Kjeldsen professor og seksjonsoverlege på hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

– Jeg har fortsatt mye pasientkontakt, og hver dag møter jeg folk som har fått høyt blodtrykk eller komplikasjoner fra dette. Å finne ut hva det kommer av og hvordan de best kan behandles motiverer meg til å fortsette mitt arbeid, sier Kjeldsen.

Opptatt av blodtrykk-mekanismene
Kjeldsen er opptatt av å finne  mekanismene som ligger bak høyt blodtrykk (BT).

– På den måten kan man avdekke hva som ligger bak flere av de hjerte- og karsykdommene som tar så mange liv på verdensbasis, sier han.

Ifølge Kjeldsen blodtrykk-feltet et forskningsområde med stort potensiale.

– Det har skjedd mye de siste årene, spesielt innenfor diagnostikk, sier Kjeldsen.

I dag kan pasienter selv måle blodtrykk kontinuerlig hjemme.

– På den måten har man også kunnet skille bedre mellom de som har en uskyldig form for høyt blodtrykk, og de som har en mer alvorlig form, sier han.

Peker også på livsstil
Kjeldsen understreker at det er flere livsstilsfaktorer som kan være med å forebygge høyt blodtrykk: Spise sunt, få i seg mindre salt og holde seg aktiv. For de som har høyt blodtrykk er det viktig at dette oppdages på et tidlig tidspunkt.

– Med riktig medikamenter kan man unngå videre komplikasjoner forbundet med høyt blodtrykk. Jo tidligere det oppdages, desto bedre, sier han i anledning prisutdelingen.

Powered by Labrador CMS