Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Fornøyd med sykmeldingsadgangen

Norske manuellterapeuter er overbevist om at sykmelderrollen som de fikk for syv år siden ikke bare sparer samfunnet for penger, men også fører til raskere igangsatt behandling og redusert sykefravær.

Publisert: 2013-01-09 — 08.47 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.58)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Dette går frem av en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på vegne av Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe i manuellterapi. 234 manuellterapeuter svarte på undersøkelsen.

– Kort sagt betyr ordningen at legene slipper å føle seg som en flaskehals i behandlingen av akutte muskel- og skjelettlidelser. Dette tjener både pasientene og samfunnet på, sier leder i faggruppen, Fred Hatlebrekke, ifølge en pressemelding.

Opptatt av sine rettigheter
Manuellterapeutene mener også at sykmelderrollen øker ansvaret i forhold til pasienter, delvis også til fastlege og andre behandlere.

– Faggruppen for manuellterapi er opptatt av at manuellterapeutenes rettigheter skal ivaretas og bygges videre på. Derfor er det viktig at denne kompetansen kvalitetssikres og reguleres gjennom en offentlig spesialistordning, sier Hatlebrekke.

Også for fire år siden ba foreningen om en slik godkjenning. Hatlebrekke mener at en spesialisttittel vil gjøre det enklere for pasientene å finne fram til manuellterapeutene.

Lite kjent
For to år siden gjennomførte Synovate en undersøkelse for forbundet om hvem som har rett til å henvise og sykmelde. Det viste seg at bare fem prosent av de spurte svarte «manuellterapeut».

I den anledning understreker forbundet at manuellterapi er en offentlig videreutdanning som består av et toårig klinisk masterprogram ved Seksjon for fysioterapivitenskap ved Universitetet i Bergen. Tilsvarende utdanning tilbys også ved universiteter i utlandet.

Fysioterapeuter med denne videreutdanningen kalles manuellterapeuter og kan undersøke og behandle pasienter uten henvisning fra lege, heter det i pressemeldingen fra faggruppen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!