Anbefaler dyr kreftmedisin likevel

Ekspertgruppen for dyre kreftmedisiner anbefaler likevel at ipilimumab skal tas i bruk i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/HELSEDIREKTORATET:  Den såkalte ekspertgruppen for innføring av nye dyre medisiner, anbefaler likevel at kreftlegemidlet ipilimumab (Yervoy), som brukes i behandlingen av føflekk-kreft, tas inn i nasjonale behandlingsanbefalinger.
Snudde
Ekspertgruppen har dermed snudd i forhold til den tidligere anbefalingen: I fjor var det klare rådet fra ekspertgruppen at ipilimumab ikke skulle med i nasjonale anbefalinger
Men nå har ekspertgruppen ombestemt seg, og etter møtet i ekspertgruppen onsdag ettermiddag sier leder av gruppen, Stein Kaasa, til Dagens Medisin at gruppen legger følgende kriterier til grunn for at de nå likevel anbefaler at norske pasientene skal få medisinen:
Uttalelser fra fagmiljøet
– Kriteriene som er lagt til grunn er for det første effekt. Det norske fagmiljøet som har brukt medikamentet i Compassionate Use-program, forteller oss at de nå har mye bedre kontroll over det å forebygge og behandle bivirkninger, og at de er flinkere å selektere bort de pasientene som er så dårlige at de ikke bør få medikamentet. Vi er tryggere på at det håndteres på en bedre måte enn tidligere, sier Kaasa til Dagens Medisin.
Dette er noe ekspertgruppen er blitt fortalt av fagmiljøet og ikke informasjon gruppen har fått fra studier, sier han.
– Vi har fått også oppdaterte data fra produsenten, sier Kaasa, og viser til at det nylig kom  nye data på ipilimumab fra produsenten, som viser at nær én av fem med føflekkreft med spredning lever etter fire år, mot én av ti i kontrollgruppen.
–  Dette var gode nok data for dere, sammenstilt med fagmiljøets uttalelser?
– Ja. Og vi har også sett på hva som er praksis i andre land. Vi ønsker at norske pasienter skal få en likeverdig behandling med pasienter i land vi ønsker å sammenligne oss med, sier Kaasa.
Dere så også på praksis i andre land før dere tok avgjørelsen i fjor?
– Bildet har endret seg, flere land har tatt det i bruk. Dette bør vektlegges i en samlet medisinsk vurdering, sier han.

I oktober konkluderte Legemiddelverket med at ipilimumab er for dyrt.
Redusert pris
Etter ekspertgruppens siste avgjørelse, fikk norske helsemyndigheter fikk tilbud om en redusert pris fra produsenten Bristol Myers Squibb. Forhandlingene er nylig avsluttet.
–  Hvor mye hadde prisreduksjonen å si for avgjørelsen?
– Jeg tror vi hadde kommet med den samme anbefalingen om prisen hadde vært slik den var i utgangspunktet. Men jeg vil tippe at den betyr noe for det Helsedirektoratet til slutt vil mene. Den ballen har vi spilt videre, sier Kaasa.
–  Vi har ikke hatt mye fokus på kostnadene, sier han.
Vil vurdere raskt
Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet lover at direktoratet skal behandle og vurdere rådene veldig raskt.
–  Vi skal ta en revisjon av handlingsprogrammene og sende dette ut på en kort høring, og vil konkludere i mars/april, sier Daae til Dagens Medisin.
Abiraterone anbefales i handlingsprogrammene
Abiraterone (Zytiga) anbefales også tatt inn i i nasjonale handlingsprogrammer.
–  Det selges i dag abiraterone via Helfo for 100 millioner kroner i året. Det er slik at vi tror, sammen med prostatakreft-fagmiljøet, at de pasientene ut fra den indikasjonsstillingen som ligger forslagsvis i nasjonale handlingsprogrammet, så får alle norske prostatakreftpasienter som bør ha den, den, sierStein Kaasa.
Også her har produsenten tilbudt en ny pris.
Når det gjelder Kabazitaxel (Jevtana) er vurderingene ikke klare enda. Det samme gjelder
legemiddelet vemurafenib. Dette vil ekspertgruppen komme tilbake til, ifølge Kaasa.

Powered by Labrador CMS