Når toppen om noen uker

– Legene kan forberede seg på en topp om noen uker, og sykehusene bør være på vakt en tid fremover, sier lege Preben Aavitsland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Lege Preben Aavitsland, daglig leder for Epidemi, sier vi først vil se toppen av influensaepidemien om noen uker:
– Årets sesong er enda i begynnelsen. Så langt har tre forskjellige virus sirkulert, og det har vært en litt større andel av svineinfluensaviruset nå enn i de to foregående sesongene.
Det er ennå for tidlig å si hvilket av de tre som vil dominere - eller om alle tre kommer til å være like mye tilstede, sier Aavitsland til Dagens Medisin.
Disse tre virusene er i omløp denne sesongen:

  • Influensa A(H1N1) (pandemiviruset fra 2009)
  • Influensavirus A(H3N2)
  • Influensavirus type B.  

- Ikke overraskende
Det er ikke overraskende at det er litt mer av svineinfluensaviruset i år, mener Aavitsland:
– Det er gått tre år siden høsten 2009 da 45 prosent av befolkningen ble vaksinert mot svineinfluensa, samt at mange hadde infeksjon. Ved utgangen av 2009 var dermed en stor andel immune mot svineinfluensaviruset. Nå er immuniteten svekket og viruset har fått større spillerom.
Norge, Sverige og Finland skiller seg fra resten av Europa, sier Aavitsland.
– Vi vaksinerte så mange, slik at vi slapp unna i fjor og i forfjor. På kontinentet har de hatt mye svineinfluensa hver sesong. Nå kommer viruset hit på grunn av svekket immunitet hos de som ble vaksinert.
- Samme virus
Aavitsland sier til Dagens Medisin at han er sikker på at viruset vi har nå er det samme som i 2009.
– Det er ingen ting som tyder på at dette er noe annerledes. Vi vet at viruset i sjeldne tilfeller forårsaker alvorlig sykdom hos unge friske. Nå ser vi litt mer av dette enn da vi hadde mye av viruset, sier han. 
-Toppen ikke nådd
Men ifølge epidemieksperten er toppen langt fra nådd:
– Legene kan forberede seg på en topp om noen uker, og sykehusene bør være på vakt en tid fremover. Rett før jul pekte kurvene opp. Vi vet at når influensaen ikke var begynt skikkelig før jul, da skolebarna var hjemme, så vil det ta seg opp igjen når skolene åpner igjen. Skolene har den største spredningen, så toppen er ikke nådd, sier han.
– Det har også med geografiske variasjoner å gjøre, influensa starter ikke synkront over hele landet. Det vi ser nå er altså ikke spesielt overraskende, svineinfluensaviruset kommer til å være med oss i mange år fremover, sier han.

Powered by Labrador CMS