210 kvinner i kreftfare må dobbelsjekkes

Helsetilsynet krever at sykehusene som HPV-testet kvinner med omstridt mRNA-test må sjekke dem for celleforandringer på nytt. Fem sykehus må nå svare for hva de har gjort med de 210 aktuelle kvinnene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Statens helsetilsyn har nå konkludert i konflikten om HPV-tester i sekundærscreeningen, som skal avdekke celleforandringer som kan gi livmorhalskreft. Norsk gynekologisk forening, med solid støtte i de nye testkravene fra Helsedirektorat og Helse- og omsorgsdepartementet, slo kreftalarm og krevde at Helsetilsynet gransket saken.

Dagens Medisin har dekket den omstridte HPV-testingen gjennom en rekke artikler de siste tre årene.

Problemet er knyttet til de kvinnene som ble testet mellom 2005 og årsskiftet 2012 – der celleprøven viste usikre eller lavgradige celleforandringer, men der en negativ HPV-test friskmeldte kvinnene. Dette gjelder kvinner som ble testet ved sykehusene i Tromsø, Ålesund, Lillehammer, Drammen og Fredrikstad.

– Sykehus som har brukt tester som ikke er godkjent i dag, må forsikre seg om at de aktuelle kvinnene blir forsvarlig fulgt opp, for eksempel ved å teste dem på nytt, sier direktør Jan Fredrik Andresen til Dagens Medisin.

Les også: NorChip-direktør forsvarer HPV-test

Gjelder testing før 2012
Statens helsetilsyn ga alle landets sykehus frist til i vår til å redegjøre for sin praksis knyttet til HPV-testing av alle kvinner mellom 25 og 69 år, for å kunne vurdere om deres praksis er forsvarlig.

I et brev til sykehusene skriver Helsetilsynet at man ikke har funnet at noen sykehus i dag har rutiner og anbefalinger knyttet til bruk av HPV-tester ved Masseundersøkelsen for livmorhalskreft, som er i strid med forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenestens paragraf 2-2.

Problemet er imidlertid ikke dagens praksis, men den som var mellom 2005 og 2012, da det kom nye retningslinjer som utelukket den omstridte HPV-testen PreTect HPV-Proofer til det norske firmaet NorChip.

Les også: Kvinner fikk kreft etter negativ HPV-test

Kvinner med forstadier ble friskmeldt
Det er altså de kvinnene som hadde usikre eller lavgradige celleforandringer (ASC-US eller LSIL) i celleprøven, og som testet negativt for humant papillomavirus (HPV) med NorChip-testen, som nå må sjekkes på nytt.

– Sykehus som har brukt tester som ikke er godkjent i dag, må forsikre seg om diagnostikken deres tilfredsstiller kravene i de godkjente testene, sier direktøren i Helsetilsynet.

I dagens retningslinjer for HPV-testing stilles det krav om at testene må avdekke minst tolv høyrisikovirus for livmorhalskreft og at de skal være CE-merket og klinisk validert.

Sensitiviteten og spesifiteten skal dessuten være minst like god som HPV-testen Hybrid Capture II, som ifølge helsemyndighetene er dagens norske gullstandard.

Les også: 234 kvinner bør ta ny celleprøve

Kreftregisteret krever svar
Mens Helsetilsynet vurderte sykehusenes svar med tanke på forsvarlig praksis, ba Helsedirektoratet Kreftregisteret om å sjekke hvor mange kvinner som kunne stå i kreftfare etter å ha blitt friskmeldt av en negativ HPV-test.

– Dette gjelder 210 kvinner. Sykehusene har fått frist innen 1. desember å svare på hva de har gjort med disse kvinnene, sier spesialrådgiver Gry Baadstrand Skare til Dagens Medisin.

Les også brevet fra Helsetilsynet til sykehusene

Powered by Labrador CMS