Legelisten.no fjerner ikke død lege

Legelisten.no opererer med  152 flere fastleger på sin liste enn Helfo. På Legelisten kan man blant annet vurdere en død lege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Eier av Legelisten, Lars Haakon Søraas sier han var klar over at legen var død, men mener det er Helseøkonomiforvatningens (Helfo) ansvar å informere og oppdatere informasjon om fastleger i Norge. 
- Ikke kapasitet
Legens navn er ikke på Helfos lister.

– Vi har fått et par henvendelser fra brukere angående denne legens bortgang og har videresendt denne informasjonen både til Helfo og Stokke kommune. Dessverre har det tatt litt tid for disse å fjerne ham fra den offisielle listen over fastleger, sier en av gründerne i Legelisten, Lars Haakon Søraas.


– Hvorfor har dere ikke da fjernet legens navn fra listen?
– Vi er baserer våre lister på Helfos offisielle lister. Vi har dessverre ikke kapasitet til å manuelt gå inn og rette opp feil i Helfos data. Når endringer skjer i Helfo sine lister vil de også automatisk skje i våre lister. Dog kan det ta et par dager før denne typen endringer mates gjennom til vår side, sier han.
– Dere har et selvstendig ansvar for hva som er på deres sider?
– Ja, og vi setter derfor pris på innspil fra brukere hvis de oppdager feil eller mangler i våre data.
Legelisten.no har 4409 fastleger på sin side.
Helfo oppgir til Dagens Medisin at antallet fastleger i Norge per 30.september i år er 4257.
(Per 31. desember 2011 var antallet 4189 hos Helfo.)
Søraas sier de er klar over at telleren som viser antallet fastleger på Legelisten.no ikke alltid er helt presis.
- Dette er noe vi er klar over og vil forsøke å rette opp i, sier Søraas.
Nettstedet legelisten.no er omdiskutert fordi anonyme kan rangere og vurdere norske fastleger.
- Kommunen må gi beskjed om dødsfall
Helfo opplyser til Dagens Medisin at når en fastlege dør, er det kommunen som må gi Helfo beskjed om det og om hva som skal gjøres med vedkommendes pasienter.
Helfos oppgave er å sørge for at innbyggerne får byttet fastlege når de ønsker det, enten via internett eller via Fastlegetelefonen.
I tillegg administrerer Helfo ordningen på vegne av kommunene, og utfører det som kommunene ber Helfo om å gjøre når det gjelder hva som skal skje med en fastleges pasienter når vedkommende reduserer praksisen, flytter eller legger ned praksisen.
- I mange tilfeller setter kommunen inn vikar i påvente av at en annen lege kan overta vedkommendes fastlegehjemmel, praksis og pasienter på permanent basis. Om kommunen først på det tidspunkt  melder fra til Helfo om at vedkommende fastlege er død og hvilke endringer som eventuelt skal gjøre på vedkommendes pasientliste, så kan det forekomme at en fastleges navn kan bli stående i fastlegeoversikten, selv om vedkommende er død. Årsaken er da at kommunen ikke har varslet om dette til Helfo, opplyser Lars Emil Bjørnestad, rådgiver ved Helfos servicesenter, til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS