Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Fastlege hardt ut mot kolleger

Kommunelege Elisabeth Swensen gikk hardt ut mot fastlegekolleger på Primærmedisinsk uke. Hun mener fastlegene er blitt sutrete.

Publisert: 2012-10-26 — 12.32 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.43)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
- Vi må finne oss i å bli kikket i kortene, sier kommunelege Elisabeth Swensen. Foto: Lisbeth Nilsen

PRIMÆRMEDISINSK UKE/OSLO: – Når vi iscenesetter leger som ofre, gjør det noe med oss selv, det gjør oss impotente, sa Elisabeth Swensen i hovedforelesningen på Primærmedisinsk uke torsdag 25. oktober.

Swensen, som er kommunelege i Seljord,  foreleste for en fullsatt sal om leger, makt og tillit under tittelen «Den Gud gir et embete…»

Forfaller til sutring
Swensen var i utgangspunktet positiv til fastlegeaksjonen, som bidro til en samlet protest fra fastlegene overfor departementets forslag til ny forskrift.

Men aksjonen strakk mandatet lenger enn den hadde dekning for, ifølge Swensen, som mener legene er i ferd med å bli oppfattet som sutrete.

– Jeg synes ikke vi skal forfalle til å sutre på egne vegne. Det er dessuten en tendens at legene blander sammen egne profesjonsinteresser og pasientens antatte behov og skyver pasientene foran seg, sier Elisabeth Swensen til Dagens Medisin.

Autoritetsforakt
Den profilerte fastlegen viste til legenes diskusjonsforum på nett, eyr. Hun ga uttrykk for at debatten omkring blant annet fastlegeforskriften og reservasjonsretten ble så opphetet og hatsk at det gikk langt over grensene for hva leger bør tillate seg.

– Eyr endret karakter til å bli et forum for autoritetsforakt, med forakt for våre avtalepartnere og offentlige oppdragsgivere, sa Elisabeth Swensen.

Hun mente flere av innleggene bar preg av krigsretorikk med eksempler fra Nazi-Tyskland og at legene fremstilte seg som forfulgte dissidenter og ofre for helseministerens "vendetta".

– Det er synd at det er skapt en debattkultur hvor det blir viktigere å ta mannen – eller kvinnen, i stedet for ballen.

Ikke redd for reaksjoner
Swensen viste også til legenes reaksjoner på legelisten.no, hvor pasienter kan legge ut meldinger om hvordan de oppfatter navngitte leger. Hun antydet at legene ikke bør ta kommentarene på legelisten.no altfor alvorlig og viste til at noen av beskrivelsene kan være riktige, som at en lege har for dårlig tid, men uten at det er tegn på vond vilje fra legen.

– Jeg fant ikke de grusomme innleggene som skulle vippe oss over kanten, sa Swensen, som også innledet foredraget sitt generelt med: – Vi må finne oss i å bli kikket i kortene.

Få har sagt fra
Swensen mener hun har vært en av de få som har orket å si fra.

– Vi har skapt et klima som gjør at mange ikke tør å ytre seg. Jeg tror det er mange som er klare for at jeg sier dette.

– Regner du med å få kritikk?

– Jeg er ikke redd for reaksjoner, jeg har ingenting å tape, svarer Elisabeth Swensen.Artikkelen er oppdatert 26. oktober kl 1615.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!