Legemiddelfirma frigir forskningsdata

Legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline frigir kliniske data fra legemiddelstudier – også fra studier som ikke har positive resultater.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kort tid etter at legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline fikk den største boten innen helsesektoren i amerikansk historie annonserer de at de vil offentliggjøre kliniske data som ligger til grunn for sine kliniske studier.
Får se hele bildet
Fra januar vil alle anonymiserte pasientdata som var bakgrunn for resultater av kliniske studier med godkjente og ikke-godkjente medisiner, bli offentliggjort gratis på en sikret nettside.
Disse har tidligere vært hemmelige.
Ifølge Andrew Witty, GSKs direktør, har selskapet et ønske om å bryte med oppfatningen om at legemiddelselskaper «alltid har noe å skjule».
– Folk må vite at de ser hele bildet, forteller Witty til British Medical Journal (BMJ).
– Alle rådata på pasientnivå fra alle våre studier vil bli tilgjengelige – du får det ikke mer detaljert enn dette, sa Witty da han lanserte initiativet i London i forrige uke.
Gigantbot
Boten GlaxoSmithKline fikk tidligere i år er på 18,7 milliarder norske kroner.
Blant annet promoteringen av to medisiner for bruk som ikke er godkjent, og underrapportering av sikkerhetsdata om en diabetesmedisin (Avandia) til tilsynsorganet Food and Drug Administration (FDA), ligger til grunn for boten.
Saken omfatter ti ulike medikamenter, og firmaet fikk også refs for kritikkverdig markedsføring.
– Salgsteamet har bestukket leger for å forskrive GSK-produkter, og har brukt alle tenkelige former for smøring, alt fra ferier til Hawaii til Madonna-billetter, sa statsadvokat Carmin Ortiz til BBC tidligere i år.
Ifølge BMJ er GSK først ut av de store legemiddelfirmaene med å gjøre slike data tilgjengelige.
Andrew Witty tror dette vil føre til at forskere får frihet til å bruke forskningsdata uten å jobbe for GSK, ved at de undersøker funn nærmere eller ved å kombinere data fra ulike studier i fremtidig forskning.
-Bedre metaanalyser
Ifølge Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket jobber nå Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) mot at alle kliniske studier som ligger til grunn for en søknad om godkjennelse av et legemiddel, skal bli tilgjengelige for forskere.
- Dette vil forhåpentligvis bety at vi får langt bedre metaanalyser i fremtiden – basert på alle tilgjengelige data fra alle studier som er gjort, sier Madsen.
- Ikke bare «venner av GSK»
For å få tilgang til dataene må forskerne få tillatelse fra et uavhengig ekspertpanel. GSK-sjef Witty forsikrer at panelet ikke bare vil bestå av «venner av GSK»:
 – Men vi ønsker ikke at folk som ikke forstår slike data skal gå gjennom dem og konkludere tilfeldig. Så panelet vil be forskerne om å få se protokoller og om de stiller legitime forskningsspørsmål, sier Witty.
Data fra 2007 og bakover i tid vil bli tilgjengelig så snart websiden er på plass, selv om data fra studier før 2007 vil være litt mindre tilgjengelige fordi de ikke ble samlet i elektronisk format.

Powered by Labrador CMS