Gjessing advarer om kapasiteten

President Hege Gjessing i Legeforeningen er stolt over helsevesenets innsats den 22. juli, men advarer mot å tro at den generelle kapasiteten er god nok fordi det meste gikk knirkefritt under katastrofen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hege Gjessing er tilfreds med at kommisjonen i det store og hele gir helsetjenesten veldig god kritikk for innsatsen 22. juli. Dette setter hun i sammenheng med at helsepersonell er godt trent for å jobbe sammen i team i slike situasjoner, men hun retter likevel en advarende pekefinger:
- Man kan ikke konkludere med at kapasiteten i helsevesenet generelt er god, heller ikke på leger. Man må huske på at mange møtte opp på egen hånd for å delta i denne dugnaden, sier hun til Dagens Medisin.
Peker på minimumstjenestene
22. juli-kommisjonen anbefaler at det settes av ressurser til å øve på kriser.- Dette er en veldig viktig anbefaling. Traumesenteret på Ullevål utmerker seg med sin erfaring og kunnskap ved kriser. Andre steder opplever de sjelden alvorlige hendelser, så det er viktig å sette av både tid og penger til øvelser.
Presidenten mener det er viktig at både små og store sykehus har stedlig ledelse - og at de har en bemanningssammensetning som gjør dem stand til å stabilisere pasienter før de sendes videre til større sykehus. - Ved et lokalsykehus er det, som et minimum, behov for kirurger, ortopeder, anestesileger, indremedisinere og tilgang til røntgen- og laboratorie-tjenester, understreker Gjessing.
Drilling er nødvendig
Presidenten mener at drilling av spesialiserte team kan stå som modell også for andre spesialiteter enn traumebehandling.
- Også ved for eksempel behandling av hjerteinfarkt har man god erfaring med å få behandlingen på skinner, understreker hun.
Dagens Medisin 13/2012

Powered by Labrador CMS