Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Foreslår gratis HPV-vaksine til flere

Kreftregisteret tar til orde for gratis vaksine mot HPV-virus til eldre jenter.

Publisert: 2012-08-10 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.53)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Det er forsker Mari Nygård ved Kreftregisteret som foreslår dette på instituttets nettsider. Nygård, som forsker på HPV-virus og kreft i Kreftregisteret, konstaterer at gratis vaksine vil gi færre forstadier av livmorhalskreft.

– Mindre livmorhalskreft
Livmorhalskreft er en kreftform som primært skyldes smitte med humant papillomavirus (HPV). For å forebygge HPV-smitte har alle 12 år gamle jenter fra 2009 blitt tilbudt gratis HPV-vaksine.

Mari Nygård sier det ville ha vært svært positivt om de fleste jenter hadde benyttet seg av dette tilbudet, og hun mener at de på denne måten vil ha en betydelig lavere risiko for å få forstadier til livmorhalskreft.

Nygård viser til studier fra Australia, som allerede introduserte gratis vaksine mot HPV i 2007 for alle i aldersgruppen 12 til 26 år. Australske forskere har dokumentert en reduksjon i antall alvorlige celleforandringer allerede halvannet år etter vaksinasjon.

– Hvis vi ikke tilbyr vaksine til eldre jenter, vil vi ikke kunne se en liknende effekt i Norge før i 2020. Først da kommer de jentene som vaksineres nå i aldersgruppen som har høyere risiko for forstadier til livmorhalskreft, sier Nygård.

12-åringene går foran
I Norge har to typer vaksiner mot HPV vært tilgjengelig siden 2007. Begge gir ifølge Kreftregisteret effektiv beskyttelse mot HPV-type 16 og 18 som forårsaker rundt halvparten av forstadiene og 70 prosent av krefttilfellene.

Mange 12-åringer har benyttet seg av tilbudet om gratis vaksinene de tre siste årene, og effektene av vaksineringen følges nøye.

– Det er gledelig at mange 12-åringer vaksinerer seg. De som tar vaksinen har langt lavere risiko for å få alvorlige forstadier til kreft sammenlignet med dem som ikke har vaksinert seg, sier Mari Nygård, ifølge Kreftregisterets nettsider.

Les mer hos Kreftregisteret

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!