Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Het diskusjon om helsepolitikk

Bent Høie (H) skriver i et blogginnlegg at forbud og formynderi fratar befolkningen frihet og ansvar. Tord Dale (Ap) reagerer på det han mener er harselering med regjeringens helsepolitikk.

Publisert: 2012-07-05 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.52)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I Høies blogginnlegg, som han har kalt "Formynderstaten", stiller han spørsmålstegn ved hvor stor rolle politikken skal spille i helsespørsmål.

Gjennom tvang, snarere enn tilrettelegging og råd, forsøker den rødgrønne regjeringen i flere saker å tvinge folket inn på den ”sunne” vei, skriver Høie i sin blogg på dagensmedisin.no.

- Regjeringen går for langt i å bruke loven til å regulere folks privatliv på områder der det handler om marginal helsegevinst. De gir folk dårlig samvittighet for vanlig kos, sier Høie i en kommentar til Dagens Medisin.

- Tiltak bedre enn forbud
I innlegget viser Høie blant til at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen nylig tok til orde for å forby Kinderegg og nekte Diplom-Is å annonsere under fotballturneringen Norway Cup.

- De fleste vet hva som er bra og hva som er usunt i store mengder. Men det er behov for et kontinuerlig informasjonsarbeid. Målrettede tiltak mot spesielt utsatte grupper er bedre enn å forby og regulere, fortsetter Høie.

Fratar folk ansvar
Videre er Høie skeptisk til forslag om ny tobakkskadelov og innføringen av 18 års aldersgrense for solariumsbruk.

Han kritiserer de rødgrønne for deres bekymring over økt salg av pappvin, og regjeringen for fastlegeforskriften som ber legene oppsøke listepasientene som sjelden ber om time.

Frihetsberøvelsen fratar folk ansvar, skriver Høie.

- Mest opptatt av harselas
Tord Dale, politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet, svarer Høie med innlegget "En helsepolitikers halvansvarlighet".

Her skriver Dale at Høyre og Høie er mer opptatt av å harselere med regjeringens politikk enn å komme med egne forslag og konkrete virkemidler.

Dale mener samfunnet må tørre å gjøre regulatoriske tiltak.

- Jeg mener vi må jobbe for at barn skal kunne vokse opp i et røykfritt miljø. Røyk er den enkeltårsaken hvor vi kan oppnå størst effekt ved å forebygge og redusere andelen som røyker. Vi bevilget 19 millioner til en stor kampanje i år, sier han.

Bidrag til sunne valg
I innlegget forklarer Dale hvorfor han mener aldergrense for solarium og streng røykelovgivning er den rette veien å gå.

- Jeg mener vi alle har et sterkt personlig ansvar for å ivareta vår egen helse, og det er et foreldreansvar å ivareta barns helse. Men vi kan bidra til å gjøre det lettere å velge sunt, kommenterer han.

Dale viser til den store effekten tidligere tobakksregulering har hatt.

- Jeg hører ikke en gang røykere ønske seg tilbake til den gang det var røyking på utesteder. Som helsepolitikere har vi et ansvar for også å ta noen tøffe debatter for å bidra til en bedre folkehelse, sier han.

Les mer: Høies blogginnlegg
Les mer: Dales tilsvar

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!