Stykkpris er bra for ventetiden

Økt stykkpris for helsetjenester reduserer ventetid og øker aktivitetsnivået ved sykehusene. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i doktoravhandlingen til stipendiat til Jurgita Januleviciute ved Institutt for økonomi, ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun forsvarer sine funn 20. juni under en disputas ved nettopp UiB.

Finansiering påvirker prioritering
Avhandlingen analyserer blant annet hvordan ventetid og aktivitetsnivå blir påvirket av måten staten finansierer sykehusene. Finansieringssystemet i Norge skal i utgangspunktet være nøytralt, noe som betyr at det ikke er økonomi men kun medisinske vurderinger som skal avgjøre hvilken type pasienter som skal behandles, og hvor lenge de skal vente.

– Analysen viser derimot at finansieringsordningen likevel har effekt på prioritering og aktivitet ved sykehusene. Funnene i avhandlingen tyder på at økning i stykkpris for helsetjenester reduserer ventetid og øker aktivitetsnivået ved sykehusene, sier Januleviciute som kommer fra Litauen.

I avhandlingen «Prioritisation in the Health Care Sector» analyserer hun om ventetiden for de mest alvorlig syke pasientene ble redusert etter at helsemyndighetene introduserte individuell frist til behandling ved norske sykehus.

Trekker frem de alvorlig syke
I avhandlingen redegjør hun blant annet for det norske systemet:

I Norge er det alvorlighetsgrad, forventet nytte og kostnadseffektivitet av en behandling som avgjør om pasienten har rett til nødvendig helsehjelp. Rettighetspasienter får tildelt maksimal ventetid der kort frist indikerer høy prioritet og lang maksimal ventetid indikerer lav prioritet.

– Redusert ventetid til de mest alvorlig syke pasienter indikerer dermed bedre prioriteringer i helsesektoren, sier hun i anledning disputasen.

Powered by Labrador CMS