Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Vi må finne oss i karaktersetting

– Fastleger må finne seg i å bli satt karakterer på, sier Allmennlegeforeningens leder Trond Egil Hansen i anledning en ny nettside som rangerer leger.

Publisert: 2012-05-29 — 11.43 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.22)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Lederen i Allmennlegeforeningen og visepresidenten i Legeforeningen uttaler seg slik til VG, som 29. mai skriver om den nye nettsiden. Der kan pasienter gi fastlegen karakterer og få hjelp til å finne en ny, dersom man er misfornøyd.

«Kunden har ikke alltid rett»
– Det kan være ubehagelig, men det må vi tåle. Jeg kan ikke se annet enn at dette er en virksomhet som må tillates, men de som går inn på siden må være oppmerksom på at det kan være mange grunner til både tilfredshet og manglende tilfredshet. Vi driver jo i en bransje hvor kunden ikke alltid har rett, sier Trond Egil Hansen videre til VG.

Overfor avisen sier fastlege Jørgen Skavlan seg enig.

– I utgangspunktet synes jeg ethvert tiltak for å opprettholde og høyne kvalitetsnivået på legetjenesten er positiv. Problemet er at en snill og populær lege ikke automatisk er det samme som en god lege. Gir du ut sykmelding i hytt og pine, skriver du ut valium i nord og sør, så kan det hende du får fem stjerner, men det betyr bare at du har gjort hva pasienten vil, og ikke nødvendigvis det som er samfunnsmessig forsvarlig eller etisk riktig, sier han til avisen.

– Vi moderer hardt
Legelisten.no ble lansert pinseaften av fire privatpersoner. På nettsiden oppfordrer de: «Vurder legen din – hjelp andre å finne en god fastlege». På siden navngis enkeltleger, som pasienter kan gi inntil 20 stjerner innen disse kategoriene: Samlet vurdering, tilgjengelighet, tillit og kommunikasjon og service.

Det er et eget felt, der den enkelte kan beskrive sin lege. Her et eksempel på en positiv tilbakemelding:

Vedkommende «er en dyktig, vennlig og lyttende lege som gir seg god tid og forklarer både diagnosen og behandlingen tydelig og enkelt, slik at hvem som helst kan forstå.»

Og her er et eksempel på en lege som får bare en stjerne i hver av de fire kategoriene, og som blir vurdert slik av pasienten:

Vedkommende «tror ALT kommer av psykososialt stress. Alt fra prolaps, til alvorlige trafikkulykker, til svulster. Farlig lege. Ikke gå til ham, dersom du har livet kjært.»

Til VG sier en av initiativtakerne Sara Kjelstrup, som selv har en mor som lege, at de er klar over at det er en risiko for at brukerne ikke snakker sant. Hun understreker at de derfor leser gjennom alle innlegg og moderer med hard hånd dersom de ser at det blir feil.

Aksjeselskap
Legelisten.no er et aksjeselskap med en kapital på 30.000 kroner. Selskapet er registrert i Brønnøysundregistrene, og har som formål å utvikle internett-tjenester. Til VG sier Kjelstrup at nettsiden foreløpig er et hobbyprosjekt, men hun ser ikke bort fra det kan endre seg. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!