Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
GIR SEG IKKE: – Kampen har så vidt begynt, denne seieren tar vi, sa Kjetil Karlsen til applaus fra en samlet landsmøtesal. Foto: Kjell Arne Bakke

Årets Allmennlegepris til ”Fastlegeaksjonen”

"Fastlegeaksjonen" ved Kjetil Karlsen mottok årets Allmennlegepris og ble dermed berømmet for sin innsats i kampen for fastlegenes vilkår.

Publisert: 2012-05-10 — 17.28 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.21)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

LARVIK: ”Fastlegeaksjonen” ved initiativtaker fastlege Kjetil Karlsen ble tildelt årets Allmennlegepris for sin  fortjentsfulle innsats for allmennlegetjenesten.

Stilte seg i spissen
Sammen med en gruppe allmennleger stilte Karlsen seg i spissen for det som utviklet seg til en aksjon som førte til at myndighetene ikke kunne ta lett på fastlegenes synspunkter. Rundt 3000 allmennleger undertegnet protestbrevet og ga Allmennlegeforeningen og Legeforeningen god ryggdekning for og støtte til sine synspunkter og gjorde det lettere å fremføre sine synspunklter overfor helsemyndighetene.

Kjetil Karlsen i Tromsø takket på vegne av aksjonen og delte æren med sine medaksjonister.

– Kampen har så vidt begynt, denne seieren tar vi, sa han til applaus fra en samlet landsmøtesal.

– Avhengig av ildsjeler
På vegne av juryen leste Ivar Halvorsen opp begrunnelsen som tydet på at også denne gangen skulle prisen bare gå til en enkeltperson.

For som han sa:

– Årets prisvinner har nedlagt en voldsom arbeidsinnsats, utvist stor kreativitet, engasjert både kolleger og befolkning i det sentrale spørsmålet: hva er god allmennmedisin og hvordan må betingelsene være for å kunne levere dette til befolkningen. I bunnen ser vi at det ligger et dypt engasjement for legenes faglige autonomi

Han la vekt på at et bredt engasjement og massemønstring krever innsats fra mange, men er umulig uten de ildsjelene som våger og orker å gå foran.

– Vi har valgt å verdsette begge deler med årets pristildeling. Allmennlegeprisen 2012 går til Fastlegeaksjonen, ved Kjetil Karlsen, bekjentgjorde Halvorsen til applaus fra salen, og overrakte Karlsen prisen på 15.000 kroner og et grafisk trykk.

Mange gode kandidater
Halvorsen fortalte at komiteen mottok mange gode forslag på kolleger med imponerende kapasitet, fantasi og gjennomføringsevne.

– Vi ser et brennende engasjement for allmennmedisinen som fag, med pasienten i sentrum. Alle foreslåtte kandidater kunne vært verdige prisvinnere, men man må velge, sa han på vegne av juryen, som også bestod av Bjarne Storseth, Anne Sissel Sørensen fra landsrådet og Linda Rørtveit og han selv fra Allmennlegeforeningens styre.

Allmennlegeprisen ble innstiftet i 2008 og ble første gang utdelt i 2009.

"Prisen deles ut årlig under ordinært landsrådsmøte til et medlem som har gjort en særlig stor innsats for allmennmedisinen”, heter det i statuttene.

Dette er de tidligere prisvinnerne:

2009 Anne Mathilde Hanstad

2010 Jørgen Skavland

2011 Regin Hjertholm

Fastlegeaksjonens råd ved fem av dem

Allmennlegeprisen 2012. Fastlegeaksjonens råd ved fem av dem. Fra venstre: Sven Richard Haugvik (Larvik), Kjetil Karlsen (Tromsø), Bente Bjørnhaug Pedersen (Hamar), Shima Rafey (Holter/Oslo) og Janecke Thesen (Osterøy/Bergen).

GLADE GRASROTAKSJONISTER: Fra venstre: Sven Richard Haugvik (Larvik), Kjetil Karlsen (Tromsø), Bente Bjørnhaug Pedersen (Hamar), Shima Rafey (Holter/Oslo) og Janecke Thesen (Osterøy/Bergen). Foto: Kjell Arne Bakke

PRISVINNEREN: Fastlegeaksjonen er en grasrotbevegelse med flat struktur som drives av et råd på 72 allmennleger og som har rundt 3000 leger som aktive støttespillere. Aksjonen koordineres av en gruppe på seks allmennleger:

Kjetil Karlsen (Tromsø), Bente Bjørnhaug Pedersen (Hamar), Torunn Arnkjell (Tromsø), Ivar Thomsen (Stavanger), Arnulf Heimdal (Oslo) og Susanne Prøsch (Sandefjord).

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!