Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Må varsle leger i bakvakt ved rød respons

Ny prosedyre for legevarslingen i Nord-Gudbrandsdal innføres med øyeblikkelig virkning. Årsaken er blant annet bruk av uerfarne leger på vakt.


Publisert: 2012-03-26 — 11.24 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.44)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Fredag fikk legevakten ved Nord-Gudbrandsdal lokalmedisinske senter (NGLMS) beskjed om at lokale leger i bakvakt skal varsles ved all såkalt «rød respons».

-Legene må brukes mer
Dette skal gjelde inntil ny instruks for legevakten på Otta er godkjent, skriver gd.no

Bakgrunnen for den øyeblikkelige endringen er at kommunelegen i Lesja, Anton Hole, har ønsket at legene må bli mer brukt i denne sammenhengen.

Legevaktsamarbeidet i Gudbrandsdalen har flere ganger fått kritikk, og nylig sa Hole i et kommunestyremøte på Lesja at samarbeidet ikke fungerer som det skal.

Hole er en av legene i Nord-Gudbrandsdal som blir bedt om å være med i en arbeidsgruppe som sammen med en representant fra AMK skal utarbeide forslag til nye varslingsrutiner.

Bruker uerfarne leger
Arbeidsgruppa skal også foreslå bruk av bakvaktslegene til oppdrag som ikke er tidskritiske.

- Vi har stor forståelse for det faktum at det er lange avstander i distriktet, og legevaktsgruppa er opptatt av at kommunene skal bruke sine faste leger i vakten på Otta. Dessverre har det vært uerfarne leger på vakt. Dette er leger som ikke er kjent i distriktet, og leger som heller ikke har hatt tilstrekkelig opplæring i bruken av pasientjournalene, sier daglig leder ved NGLMS, Vigdis Rotlid Vestad til Gudbrandsdølen Dagningen.

Rød respons
Av alle kontakter til legevaktene i Norge ble to prosent definert som rød respons, som er tilfellene med de mest alvorlig syke pasientene og skadede pasienter utenfor sykehus.

Det er store forskjeller mellom legevaktdistriktene, viste en doktoravhandling ved Universitetet i Bergen i 2010: 

Avhandlingen viste at dobbelt så mange pasienter ble transportert til sykehus når legevaktlegen ikke ble varslet, sammenlignet med når legen ble varslet.

Alle norske kommuner var med i undersøkelsen, skriver forskning.no, som omtalte avhandlingen Red Response. Studies on the role of primary care doctors in out-of-hospital emergency medicine, doktoravhandling, Universitetet i Bergen 2010.

Forfatter av avhandlingen er er  Erik Zakariassen ved institutt for samfunnsmedisin ved UiB. 

Relaterte saker
Henviser ikke unødig

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!