Dataverktøy skal hjelpe barn med leddgikt

Norsk Revmatikerforbund har fått laget en dataløsning som skal gjøre det lettere for barn og deres pårørende å mestre barneleddgikt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det nye dataverktøyet skal bidra til at barn og pårørende får bedre informasjon om sykdommen sin. Det er målet til Norsk Revmatikerforbund (NRF), som i sommer har tatt i bruk et nytt verktøy for mestring av barneleddgikt.

Dataverktøyet kommer på flere språk. En del av det er spesielt laget for barn. Løsningen er utviklet av et Oslo-firma, og prosjektet har fått brukermidler fra Helse Sør Øst.

Egne terminaler på sykehus
På egne terminaler på sykehuset skal barn og foresatte lfå æring- og mestringstips. De kan bruke det samme tilbudet på hjemme-pc.
Informasjonen inneholder tekst på flere språk, filmsnutter, bilder og lenker til eksterne sider med kvalitetssikret informasjon, melder forbundet i dag.

Fakta om sykdommen
Informasjonen består av en faktadel om sykdommen, og NRFs tilbud. Innholdet er utviklet i samarbeid med flere store norske sykehus og brukerorganisasjoner.

Målet er å få et mest mulig brukervennlig og intuitivt verktøy. Siden midlene ble tildelt, har prosjektet kommet godt i gang, ifølge forbundet.

Aktuelt også på urdu
Konsulent for Barn og unges revmatikergruppe (BURG), Joachim Sagen, er fornøyd med å kunne tilby medlemmene et oversiktlig og kvalitetssikret tilbud som er tilpasset barn.

– I første omgang tilrettelegger vi for en engelsk versjon av informasjonen. Så får vi se hvilke andre språk det er mest behov for. Vi ser at mange av våre medlemmer snakker urdu, så dette språket er definitivt på ønskelisten.

Barneleddgikt

Vanligvis starter barneleddgikt i småbarnsalderen eller i 8-12-årsalderen. Sykdommen rammer om lag ett av 1000 barn.
Det vil si at rundt 1000 barn og unge under 16 år har barneleddgikt i Norge, og at 120-180 barn og ungdom får sykdommen hvert år. Jenter får oftere barneleddgikt enn gutter.

Kilde: Norsk Revmatikerforbund (NRF) 

Powered by Labrador CMS