Innskjerper reglene for ghostwriting

Legemiddelindustrien innskjerper reglene for ghostwriting.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den internasjonale bransjeorganisasjonen for legemiddelprodusenter (IFPMA) legger nå frem regler for hvordan legemiddelfirmaene skal presentere resultatene av kliniske studier.

Fiktive forfattere
Med dette tar IFPMA også opp kampen mot såkalt ghostwriting; bruk av fiktive forfattere og artikler som skrives mot betaling av proffe, såkalte spøkelsesskribenter.
Tidligere i år hevdet en amerikansk undersøkelse som ble publisert i PLoS Medicine, at ghostwriting utgjør en stor trussel mot folkehelsen. I den samme undersøkelsen kom det også frem at kun et fåtall av de ledende medisinske forskningsinstitusjonene i USA forbyr dette i praksis.
I slike artikler figurerer ikke de egentlige forfatterne på forfatterlisten eller er nevnt på andre måter.
LMI positiv
Aministrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustriforeningen (LMI) er positiv til at disse reglene nå kommer. – Det er vårt anliggende at ting skal være åpne og transparente. Tiden da ting ikke skulle være åpne, er forbi, sier Bekkemellem.

– Dette betyr mye for bransjens omdømme og den tilliten vi trenger i befolkningen til det industrien forsker frem. Når dette har vært et problem, er det meget bra at det ryddes opp i. Ikke minst tjener pasienten på at gode legemidler utvikles under troverdige forhold, sier hun til Dagens Medisin.

Les også: Ghostwriting er en trussel mot folkehelsen og Kan ikke drive politivirksomhet

Viktig for folkehelsen
IFPMA sier den innovative farmasøytiske industrien er forpliktet til innsyn i kliniske forsøk som er sponset av medlemsbedriftene: 

– Vi erkjenner at det er viktig for folkehelsen at kliniske resultater er lett tilgjengelige for helsepersonell, pasienter og andre, skriver  IFPMA, som nå altså presenterer sine regler for hvordan kliniske studier presenteres i medisinske tidsskrifter.

Møter kritikken
Også den svenske bransjeorganisasjonen for legemiddelindustrien (Lif) ønsker slike regler velkommen.

– Vi innfører nå regler som blant annet gjør det tydelig at selskapene – overfor de medisinske tidsskriftene – skal være klare på om hvorvidt noen andre faktisk har skrevet artikkelen. Slik kan vi møte kritikken som rettes mot industrien og de medisinske tidsskriftene, samtidig som vi slår ring om det nære samarbeidet som behøves mellom firmaene og forskerne, sier direktør Richard Bergström i Lif i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS