Uerfarne prostituerte får mest kjønnssykdommer

Kambodsjanske prostituerte som hadde jobbet i kortere tid enn ett år, hadde dobbelt så mye kjønnssykdommer som de mer erfarne. Årsaken kan være at de erfarne utvikler resistens mot kjønnssykdom. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mari Rian Hanger
En studie utført i Kambodsja av norske og kambodsjanske forskere, viser at uerfarne prostituerte rammes mest av kjønnssykdommer. Dermed utsettes de også for større risiko for hiv-smitte.
Til sammen hadde 13 prosent av de prostituerte gonoré, 14 prosent hadde klamydia og 2,3 prosent syfilis. Men forekomsten var dobbelt så høy hos dem som hadde jobbet i kortere tid enn ett år, enn hos de mer erfarne.

Stabilt
Kambodsja har tidligere rapportert om en dramatisk nedgang i kjønnssykdommer hos prostituerte, men denne studien viser at nedgangen har stoppet. 
Professor Knut Fylkesnes ved Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen har vært veileder for studien.
Han ser to mulige forklaringer på resultatene. 
Sjeldnere kondom?
– Kambodsja innførte på 1990-tallet et program for å få 100 prosent kondomdekning samt behandling av kjønnssykdom hos prostituerte. Dette var den aller største satsingen i kampen mot hiv. Nå bruker de langt mer penger på å behandle hiv, og har kanskje slappet noe av med kondomkampanjene, sier Fylkesnes.
Den andre mulige forklaringen er at de prostituerte utvikler resistens.
Resistens
– Når man blir utsatt for kjønnssykdommer flere ganger og blir behandlet for det, ser det ut til at man vil utvikle resistens mot en del kjønnssykdommer. Dette er imidlertid foreløpig en noe spekulativ forklaring, sier Fylkesnes.
En publikasjon fra Vietnam har tidligere vist noe av det samme, ifølge professoren.
Jevn forekomst
Man kunne tenke seg at de yngste prostituerte praktiserer mer usikker sex enn de eldre, men undersøkelsen tyder på at dette ikke er tilfelle. 
Forekomsten av kjønnssykdommer i Kambodsja sank raskt på 1990-tallet, da bruk av kondom ble mer utbredt. – Men etter 2000 har kjønnssykdommene ikke fortsatt å gå ned. Når man har kjønnssykdommer som gir sår, øker risikoen for å bli smittet med hiv betydelig, sier Fylkesnes.
Derfor blir det viktig å sette inn tiltak spesielt for de mest uerfarne prostituerte i Kambodsja.
Mindre hiv
Fylkesnes har jobbet med forebyggende hiv-prosjekter i både Kambodsja, Vietnam og Laos.
– Kambodsja er en av de få store hiv-forebyggende suksessene vi har i dag. Kambodsja var i ferd med å få en betydelig hiv-epidemi i den generelle befolkningen på 1990-tallet. Men etter at myndighetene satte inn sitt program for bruk av kondom, sank forekomsten dramatisk. I en studie vi vil publisere snart, viser vi at forekomsten nå er 0,6 prosent, mens den var tre–fire prosent på 1990-tallet, forklarer han.  

Powered by Labrador CMS