HVEM BLIR HELSEMINISTER? Bent Høie har vært helseminister i sju år, og åpner for å fortsette i enda en periode. Men dersom de borgerlige får flertall etter stortingsvalget i 2021, kan Norges nye helseminister like gjerne hete Ingvild Kjerkol eller Kjersti Toppe. 

Foto: Vidar Sandnes

Bent Høie åpner for ny periode som helseminister

Mange forventer et regjeringsskifte om ett år, og med det, en ny helsestatsråd. Men dersom de borgerlige blir sittende, er det få som kan utfordre Bent Høie (H), som nå åpner for en tredje periode som helse- og omsorgsminister. – Jeg er overrasket, sier Kjersti Toppe (Sp).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Bent Høie har sittet som ansvarlig statsråd på helsefeltet i syv år og er dermed den lengst sittende statsråden i denne posten. Og det i en periode med flere statsrådskifter enn normalt.

I august 2018, varslet han Høyre om at han ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2021. I oktober ble han i statsråd utnevnt til fylkesmann i Rogaland, en jobb har har vært i permisjon fra siden. 

Men i dag vil ikke Høie utelukke en tredje periode som helse- og omsorgsminister, dersom det blir borgerlig flertall etter stortingsvalget i 2021.

– Det er sånn at det er statsministeren som bestemmer hvem som sitter i regjeringen. Men hvis det skjer, og jeg fortsatt er helseminister på det tidspunktet, må statsministeren vurdere det, sier Høie til Dagens Medisin.

Han erkjenner at det at han har hatt rollen såpass lenge, gjør at han har klart å oppnå resultater gjennom å jobbe med endringer over tid.

– Overrasket
At Høie åpner for å fortsette som helseminister, hvis statsminister Erna Solberg ønsker det, overrasker Kjersti Toppe, andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget:

Kjersti Toppe representerer Senterpartiets i helse- og omsorgskomiteen.  Foto: Lasse Moe

– Jeg er overrasket over at han åpner for det. Jeg trodde ikke det ville være tilfelle når han nå har hatt permisjon fra posten som fylkesmann i Rogaland. Men det endrer ikke på vår strategi, sier hun.

Hun mener det er helt uinteressant hvem som sitter som helseminister i en borgerlig regjering.

– Det er politikken som føres, som vi vil ha en annen retning på, sier Toppe, som tror og håper på et rødgrønt flertall i 2021.

– Vi ligger godt an, selv om det varierer. Jeg håper og forventer det. Det er lenge til valget, men det er det vi går for.

Hun vil heller ikke svare på om det er noen som peker seg ut som en naturlig helseminister i en rødgrønn regjering.

– Det har jeg ingen mening om. Vi er ikke der ennå. Å spekulere i valg og posisjoner, er for tidlig.

– Er du aktuell?

– Det vil jeg ikke svare på. Vi kan snakkes om et år.

Ser ingen Høie-utfordrer
Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og nyvalgt leder i Trøndelag Ap, er derimot ikke overrasket over nyheten om at Høie åpner for å fortsette:

– Det er vel ikke helt uventet. Erna Solberg har i den nasjonale krisen hun står i som statsminister, lent seg tungt på Bent Høie. Og jeg ser ingen andre i Høyre som kan utfordre ham, sier hun, men understreker:

Erna Solberg har i den nasjonale krisen hun står i som statsminister, lent seg tungt på Bent Høie. Ingvild Kjerkol (Ap)

– Arbeiderpartiet jobber selvsagt for en ny regjering som aktivt vil motvirke økte helseforskjeller, mellom fattig og rik og mellom by og land.

Hun vil ikke spekulere i hvem som eventuelt blir ny statsråd for helse neste år, men håper at det blir opp til en statsminister ved navn Jonas Gahr Støre å avgjøre.

Håper på SV-minister
Nicholas Wilkinson i SV mener meningsmålinger tyder på at folket vil ha en ny regjering.

– SV har også hatt en kjempegod måned på målingene og fikk nettopp en oppslutning på 9,6 prosent i en TV2-måling, vår høyeste oppslutning på 15 år. Det er lovende, sier han og forsikrer:

– Jeg skal jobbe dag og natt for å skape et Norge med en regjering på venstresiden, der utslippene og forskjellene går ned.

– Hvem er aktuelle kandidater til posten som helseminister ved regjeringsskifte?

– Personlig vil jeg ha Audun Lysbakken som helseminister etter neste valg.

– Hvis det ikke blir regjeringsskifte, hvem kan utfordre Høie?

– Det viktigste er ikke kun hvem som tar over, men hvilken politikk de fører. Høie er en dyktig minister, men han fører feil politikk. Nå begynner det å se ut til at vi endelig kan få en regjering som kan bemanne opp i helsesektoren igjen, avslutter han.

Åshild Bruun-Gundersen representerer Fremskrittspartiet i helse- og omsrogskomiteen.  Foto: Lasse Moe

Støtter ingen regjering uten Frp
Heller ikke Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet (Frp) tror sittende regjering vil bli sittende etter stortingsvalget neste år.

– Dagens regjering har ikke flertall. En mindretallsregjering vil ikke bli videreført. Frp vil ikke støtte en regjering vi ikke er en del av.

På spørsmål om hvem som i så fall vil være aktuell som helseminister, svarer hun:

– Frp har kun søkelys på å sikre mest mulig gjennomslag for vår politikk. Først skal det gjennomføres et valg, så får statsrådsposter fordeles når den tid kommer.

– Du har ingen kandidater?

– Vi vil ikke spekulere i det nå, det er fremdeles lenge til.

Powered by Labrador CMS